Учители избират да излязат в пенсия пред коронавируса

Над 1350 са свободните места в цялата страна, има недостиг по точни науки, езици и предприемачество
26 авг 2020 07:08, Елка Василева
69
Учители избират да излязат в пенсия пред коронавируса
Снимка: архив, БГНЕС

Пандемията от COVID-19 е допринесла учители да предпочетат да излязат в пенсия, въпреки че са имали планове да преподават още. Това е една от тенденциите, свързани с коронакризата, която се наблюдава в София малко преди началото на новата учебна година, пише “Труд”, като се позовава на началника на Регионалното управление на образованието в столицата Ваня Кастрева.

Обикновено динамиката със свободните места за учители преди всеки 15 септември е свързана с големия процент преподаватели, които са в пенсионна възраст. Тази година към този фактор се прибавя и коронавирусът.

“COVID-19 се отразява върху нашите колеги в рискова възраст. По инициатива на самите учители някои колеги, придобили право на осигурителен стаж и възраст, се възползваха от това да се пенсионират”, обясни Ваня Кастрева.

Моментна справка към 24 август на вакантните места в страната за преподаватели сочи, че се търсят 1354 педагози. Това отчетоха от Министерството на образованието и науката и уточниха, че след 11 септември ще има ясна картина колко места са запълнени и колко са останали, тъй като предстоят още интервюта с кандидати.

Още по темата

На първо място с най-много свободни позиции към момента е Пловдив с 256, следван от София-град с 250 вакантни места. Със 134 незаети на трето място е Стара Загора.

Въпреки че недостигът на учители е по-малък в сравнение с 2019-а, от МОН отчитат, че той е най-остър по математика, физика и астрономия, както и чужди езици. Сред най-търсените са и началните учители, отчете Ваня Кастрева. Нужда от преподаватели се очертава и по предприемачество, където трябва да сработи програмата “Мотивирани учители”.

По 40 души кандидатстват за позиция преподавател по физическо

Тази година, обявявайки свободни места, имаше много колеги по физическо възпитание и спорт, които кандидатстваха за учители. Това е друга последица от ковидпандемията, каза Ваня Кастрева.

Хиляди четвъртокурсници готови за педагози

Хиляди са студентите четвърти курс по педагогика в страната, които могат да попълнят резерва за учители в пандемия, каквото е идеята на МОН.

“Всички четвъртокурсници в педагогическите специалности на Шуменския университет “Епископ Константин Преславски” биха могли да влизат в клас, ако се наложи заради COVID-19”, коментира доц. д-р Виолета Кюркчийска, координатор по качеството на обучение в Педагогическия факултет.

Болшинството от студентите от Педагогическия факултет към ВТУ “Св. Св. Кирил и Методий” вече работят по специалността, докато следват. Това се отнася най-вече за задочниците, заяви деканът на факултета проф. Венка Кутева.

Най-атрактивни се очертават двойната специалност “Предучилищна и начална педагогика”, както и “Педагогика по физическото възпитание и спорт”.

В Педагогическия факултет на Тракийския университет в Стара Загора 4-курсниците тази година ще са 215, а магистрите - 122, които мога да се включат в списъка за преподаватели.

А в ПУ “Паисий Хилендарски” през предстоящата учебна година 1320 студенти завършват педагогически специалности.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
10
 
7
 
! Отговори
stamen преди 3 години
До SichtpunktТам, където има задължителни държавни образователни изисквания, няма действителна пазарна икономика.
9
3
 
28
 
! Отговори
Sichtpunkt преди 3 години
Защо не кажете, че тези са излезли на пенсия преди време, но поради липсата на кадри са останали да преподават.Пазарната икономика не оставя празна ниша. Ако се увеличи драстично нуждата от учители, ще се увеличи и заплащането за да може да се привлекат нужните кадри. Ще се увличат стимулите за обучение. В това съм сигурен.
8
4
 
21
 
! Отговори
Милата ни държава преди 3 години
Основната заплата на млад учител без квалификация е по-висока от тази на професор в СУ. Натоварването, разбира се, е три до пет пъти по-голямо.Що се отнася до преждевременното пенсиониране, същата тенденция се набелязва и във вузовете. Хората предпочитат да излязат в пенсия и 30 до 50 хиляди лева обезщетение, отколкото да последват пътя на някои неблагоразумни колеги в рискова възраст.
7
6
 
41
 
! Отговори
Сахар преди 3 години
Има желаещи млади, но ги набутват в трета глуха.Масово директорите искат да заемат поста пожизнено. Сходно е и в държавната администрация - високите позиции са захапани от пенсионери, получаващи и пенсия, и заплата...
6
15
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тъкмо ще се освободи образователната ни система от пенсионери! В някои училища положението е направо трагично, хора, които не знаят от къде се пуска компютър стоят на работа и се правят, че обучават дистанционно.
5
5
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мда..Студенти незавършили щели да взимат на работа, при положение, че има десетки хиляди безработни опитни учители със стаж. Е..х ти държавата!
4
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Логично.По - добре да излязат в пенсия, отколкото да боледуват излишно.Отнася се и за медиците в пенсионна възраст.
3
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Даскал ПандоНе разбрах - младите ли ще седят с памперс и ще лапат парички?
2
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Логичен избор. Като имат годините и стажа. Саможертвата в името на работата си е благородна, но често безсмислена.
1
27
 
11
 
! Отговори
Даскал Пандо преди 3 години
Никой няма да се пенсионира! При начална заплата за най-младите 1260 лева с памперс ще седя но ще лапам парички£?¥