Вълчев: Вероятно ще купим пречистватели за въздух в училищата

Ще бъде трудна година, призна министърът
26 авг 2020 14:33, Анисия Иванова
82
Вълчев: Вероятно ще купим пречистватели за въздух в училищата
Снимка: БГНЕС

Новата убечна година ще започне присъствено, увери отново министърът на образованието Красимир Вълчев.

"Живеем в условия на непредвидимост, но сме заявили, че обучението ще е присъствено. Ще бъде трудна година и е нужен баланс - да не прекъснем обучението и да запазим здравето", каза министърът пред БНТ.

Дистанционната форма все още не е достатъчно разработена. Затова през предстоящата учебна година ще се даде превес на присъственото обучение, но при определени противоепидемични мерки.

"Други страни са избрали сходни варианти. Грипната ваканция няма да е ваканция, надявам се да се приеме - да се превключва на работа в електронна среда", каза още той. Той призна, че има притеснени родители.

"Имаме списък с хронични заболявания, с които децата могат да изберат да останат вкъщи. Ще има дистанционна форма", добави Вълчев.

"Няма система, която да е напълно готова и напълно оборудвана. Имаме отпуснати средства от ЕС за компютри, вероятно ще купим пречистватели на въздуха, но това ще се забави. Не можем да сме сигурни, че всяко дете ще има персонално устройство за работа", каза още той.

Въвежда се принципът на невзаимодействие между паралелките в училищата и групите в детските градини. Ако има болно дете, стремежът ще бъде да се ограничат физическите контакти на децата извън паралелката или групата. Освен това ще има задължителни и пожелателни мерки за безопасност, като задължително ще се носят предпазни маски, но не в класните стаи, а в общите помещения.

По въпроса със заплатите на ректорите в България и конкретно за ректора на ЮЗУ Вълчев уточни, че има наредба, която ще подпише до края на седмицата и тя предвижда заплатата на ректорите да зависи от изпълнението на определени цели, важни за обществото – например колко са променили учебната програма, колко са развили млади преподаватели. С официална позиция от вчера, ректорът на ЮЗУ проф. д-р Борислав Юруков обяви, че заплатата му не е 16 000 лв., а е 4800 лв. месечно.

Матурите засега остават каквито са, но поради автономията на висшите училища, те имат правото да преценяват дали да използват резултатите от зрелостните изпити при бала за кандидатстване. Остава възможността висшите училища да решават дали да имат собствени кандидат-студентски изпити, както и да се полагат допълнителни кандидат-студентски изпити. Ще бъде преразгледано и заплащането на лекторите на базата на нови принципи.

"Наредбата, която ще утвърдя вероятно вдругиден... предвижда възнагражденията на лекторите да зависят от изпълнението на определени цели и задачи, които са важни за развитието на висшето училище и на обществото, например колко са променили и актуализирали учебните програми, колко са затегнали изискванията към студентите, каква политика за насърчаване на научните изследвания имат, за развитие на млади преподаватели..."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
15
 
! Отговори
Майка преди 3 години
Вероятно ще ли да купят!Кога е тази вероятност ,като ги заразите ли.Вероятно тогава няма да си министър,ама ще е късно!
36
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Контактните деца ще се изследват за сметка на родителите си колкото разбрах.Така,че не всеки родител има възможност постоянно да плаща и контактните ще ходят на училище.
35
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какво правим с децата който са били контактни с болно детенце през времето до получаване на резултата от теста 48-72 часа?
34
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какво правим като дойдат сезонните грипове и настинки,как и кого ще тестваме дали е корона-вирус или е сезонен грип?
33
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какво правим ако в дадено училище се появи болно детенце,кой ще поеме разходите за PCR тестове за съучениците му от класа да речем?
32
0
 
14
 
! Отговори
Хайде по-отговорно! преди 3 години
До гуша ми е дошло от този Вълчев, сменя си решението през два дена, да не говорим как навсякъде говори с "вероятно", "може би"... Вероятно щели да купят, сакън да не обеднеят горките! Може да не остане за тях случайно!
31
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
колко са затегнали изискванията към студентите,Това добре ли е, или е лошо за обществото? Студентите все пака са част от това общество.
30
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Топла вода и *средство за миене на ръце. Боже, колко мъка има по този свят, особено в сайта на Днес БГ...
29
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонименза миещото средство парите не могат да се гепят!
28
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Г-н Вълчев, Вие говорите за пречистватели и лаптопи, а Асоциация Родители настоява за топла вода и *** в училищата, защото не навсякъде имало. Не е смешно, страшно е, понеже сме 2020 г. Или не сме?
27
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименА колко пъти учителите събират пари от децата и родителите им за ремонти и боядисване?А уж било забранено.
26
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До СМЕТНЕТЕ СИ! 25 х 10 = 250250 = 8 * 8 * 4 ..........размерите.
25
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще си говорим пак, когато се изпонатръшка първото училище на есен. След ваканцията децата са се поизмешали добре, а учителите са в предпенсионна възраст и са кът. Пламне ли едно училище ще настъпи истински хаос. Този министър е доста смел.
24
1
 
7
 
! Отговори
ази преди 3 години
Ще ръкопляскам,ама друг път.
23
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най-сетне ви увря мозъкът, че са необходими пречистватели за въздуха. Не щяхте досега, щот' за медицинската мафия беше изгодно населението да е болно. Ама им дойде в повече.
22
0
 
13
 
! Отговори
СМЕТНЕТЕ СИ! преди 3 години
НА ВСЕКИ В КЛАСНАТА СТАЯ ДА СЕ ПОЛАГАТ 10 КУБИКА ВЪЗДУХ!
21
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Раздава Боко до вчера щяла да се счупи държавата, днеска има пари за всевъзможни щуротии, няма ли кой да ги разследва тея
20
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименЕ, блажната боя е с фактура...
19
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вълчев, ти твоето дете ще го пуснеш ли на училище?
18
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За някои училища сега се отпускат пари за басейни(в пандемията - защо ли?), а за други ...няма пари дори за блажна боя?!