Санкциите за ученици без маска - от забележка до преместване

Децата с астма може да не носят маски в общите помещения
8 сеп 2020 11:58, Петя Славова
58
Санкциите за ученици без маска - от забележка до преместване
Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Учениците с астма могат да не носят маски в общите помещения, въпреки че те са задължителни извън класните стаи. За целта те трябва имат удостоверение от личния лекар. Това каза пред bTV  министърът на образованието Красимир Вълчев.

Той допълни, че ако ученик не носи маска най-напред ще му бъде направена забележка няколко пъти, ще бъде проведен разговор с неговите родители. "Има разписани правила и санкции – от забележка до преместване в друго училище, но не смятам, че ще се стигне дотам.", каза Вълчев. Той допълни, че са препоръчали деца да прекарват повече време навън.

Още по темата

По думите на министъра следващите 12 месеца да се живее в условия на продължаваща пандемия. "Децата не могат да останат още много месеци вкъщи, за съжаление ще има ситуации, при които цели паралелки, училища, общини или области ще учат в електронна среда.", каза Вълчев.

Това ще се случва при влошаване на епидемиологичната ситуация и достигане на праговите стойности, над които ще се преминава на дистанционно обучение. Те ще бъдат по-високи от тези, които имаме в момента, като предстои здравният министър да ги определи. По време на грипните епидемии отново ще се превключва на онлайн уроци. Вълчев посочи, че очаква това да се случи през януари- февруари.

За да могат всички да се включат в онлайн уроците, в началото на следващата година ще бъдат закупени 800 000. Предвижда се да има оборотни устройва в училища, които да бъдат раздавани на децата при необходимост. Школата могат да си помагат взаимно, ако едното има повече таблети или лаптопи. Вълчев допълни, че не се предвиждат намалени часове, а повече компенсаторни мерки, ако учениците отсъстват няколко дни или са избрали да останат вкъщи.

Сред предизвикателствата пред МОН тази година ще е и осигуряването на резервни учители при случай на коронавирус. Вълчев обясни, че банката с педагози, които ще заместват, тази година е разширена. За целта са поканени студенти и хора без педагогическо образование да се включат като заместващи учители.

Просветният министър посочи, че изолаторите, в които ще се отделят учениците със симптоми, могат да бъдат част от някое помещение или пък децата да изчакват в двора. Проблемът според него е, че голяма част от тях такива. Задължително е училищата да имат вода и сапун.

Част от мерките е да се уведомят родителите. Според образователния министър голяма част от родителските срещи ще се проведат след старта на новата учебна година, затова от МОН ще препоръчат на директорите да ги направят преди това.

На 15-и всички ще присъстват в училищата, но от МОН са препоръчали в тържествата да се включат само първи, пети и осми клас, когато има голям брой ученици. Възможни са и минитържества в класните стаи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това с маските извън класните стаи е покъртително!!! Все едно да е разрешено да се пиккае само в лявата част на басейна.
50
0
 
4
 
! Отговори
:) преди 3 години
Аз предлагам гилотина!
49
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 50Май ще се увеличи изуствуно броя на децата с аства и родителите ще платят за тези бележки
48
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма да има санкции.Санкциите ще има ако някой учител не харесва някой ученик и иска да му направи лошо иначе няма да има нико
47
0
 
7
 
! Отговори
Съвет преди 3 години
Глоба от 2 000 лв. за ученика.Ей така по държавнически.
46
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ЗлатинаЗлатинче,не си актуална вече.И ти,и тъпият вирус.
45
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Децата с астма може да не носят маски в общите помещения и децата на комунистите и репресираните от комунистите.
44
1
 
10
 
! Отговори
Само питам преди 3 години
Не,че много ходят на училище,ама как ще накарате ро.мчетата да си слагат маска. По-скоро ще я ползват да крият разни откраднати неща.
43
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пишльото не спазвал изискванията, и като го преместиш в друго училище ще ги спазва ли.
42
0
 
11
 
! Отговори
Светозар преди 3 години
Три от изреченията в статията са недовършени и липсват цели изрази в тях. Моля, редактирайте статията.
41
7
 
9
 
! Отговори
офф преди 3 години
До Златина -зомбита като теб вярват във вируса и края на света!Пускайте децата на училище без маски! Болните старци да си се пазят!
40
22
 
6
 
! Отговори
Златина преди 3 години
За всичко са виновни глупавите, безмозъчни и невъзпитани бай ***, които не вярват в съществуването на изключително ужасната и коварна инфекция наречена коронавирус и се подиграват на експертите по Ковид-19 и Щаба, но най-вече разхайтената, престъпна и безсъвестна младеж, алчните и безскрупулни бизнесмени, ромите лешояди, наркозависимите и маргинализирани протестиращи, арогантния президент Радев, селянинът Слави Трифонов, псевдодоцент Мангъров
39
2
 
27
 
! Отговори
Язека преди 3 години
Ще докарат бактериални пневмонии на децата с тея маски по 6 часа на ден. Вълчев е един *** пълен*** и ***.*** и *** ***. Дано ***, *** долен ***
38
18
 
10
 
! Отговори
Златина преди 3 години
Майките на жалките, сополиви и вечно хленчещи отвратителни хлапета ще предизвикат втори пик на ужасното и изключително коварно заболяване наречено коронавирус, защото искат да се отърват от тях и да ги пратят на училище-този инкубатор на чумата на 21 век! За това дистанционно образование, дистанционни балове и дистанционни родителски срещи! Закриване на детските градини и ясли! Закриване на всички университети! И без това не познавам вишист, който да може да раздели на две кози сламата!
37
1
 
9
 
! Отговори
До анонимен 35 преди 3 години
При положение че има такъв закон няма да има съд в България която да глоби или осъди училището, а като виждам как се развиват нещата и в ЕС и там няма да можете да заведете дело за дискриминация! Ако вашето дете е с астма едва ли ще приказвате по този начин, тогава ще ревете навсякъде че вашето дете е застрашено и трябва да се учи по един в клас!
36
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Голям смях.Значи тези с астма,които са рискови между другото,може да не носят маска...Баси и трагедията са в това министерство...и не само в него.
35
10
 
4
 
! Отговори
до 27 от славянин преди 3 години
''Ето, виждам, сбрали са се част от родителите, чиито деца са супер специални и не могат да спазват правила. Ужас! Видиш ли, в цяла Европа ще се носят маски, ама Иванчо няма... Споделената отговорност е далечна за тях. Докато отглеждате такова поколение, няма да сме добре''Така е, да си човек в днешно време сред стадото *** си е чиста специалност! А да стана г.ведо, защото цял свят е станат стадо г.*** и за да не се цепя от колектива - няма да стане!
34
2
 
17
 
! Отговори
МОН преди 3 години
Си прави експерименти с децата. София е единствената столица в Европа, която няма Детска болница. Помните ли онова три годишно момче, което умря от пневмония, след като три болници отказаха да го приемат, защото нямало легла? А ако децата са повече? ЯСНО Е, ЧЕ Covid 19протича по-тежко при лица със съпътстващи заболявания, но никой не знае какво се случва при едновременно заразяване с корона и грип, което е напълно възможно? Във Франция вече са затворени 7000училища заради корона вируса.
33
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Моето дете маска няма да сложи. В случай че училището го дискриминира по какъвто и да е начин заради отакза да сложи маска, ще има доста сериозни последствия и за директор, и за училище.
32
0
 
13
 
! Отговори
Даскал Пандо преди 3 години
И какво ще ги изключите ли ??? Та то и без това няма деца, принудени сте да утвърждавате маломерни паралелки,да подавате фалшиви сведения,директори от селата вземат ,,мъртви души ,, от други училища до утвърждаване на образеца! Въобще пълна трагедия сте....

Спонсорирани публикации