Окончателно: 4-годишните задължително на детска градина, но от кога?

При епидемия обучението ще минава на режим онлайн
116
Окончателно: 4-годишните задължително на детска градина, но от кога?
Снимка: БГНЕС
Малчуганите на 4 години задължително ще ходят на детска градина. Това решиха депутатите като приеха окончателно текстове от промените в Закона за училищното и предучилищното образование.
 
В момента предучилищната е задължителна от 5-годишна възраст. Няма да се променят програмите или начините на обучение, които и в момента се използват в забавачките. Децата ще продължат да учат основно чрез игра.
 
За да има достатъчно места в детските градини обаче законът предвижда две години гратисен период, така че 4-годишните задължително ще са в забавачките от учебната 2023/2024.
 
Просветният министър Красимир Вълчев обясни по време на дебата, че тази възраст е критична за децата и най-вече за тези, чийто майчин език не е български.
 
"Всички изследвания сочат, че им голяма разлика между деца, които са ходили на детска градина и тези които не са. Особено това важи за децата, чийто майчин език не е български. Лишаването от образователна среда в този период за такива деца е фатално за последващото им образователно развитие. Тези деца влизат с дефицити в 1 клас и отпаднат от системата в 5-7 клас и са непригодни а пазара на труда", обясни той.
 
Ако обаче малчуганите са ходили на забавачка, те стигат до гимназиално образование и след това по-лесно намират работа.  
 
"92% от началните учители казват, че имат голяма разлика между ходилите на детска градина и тези, които не са. Както каза една учителка: Не само, че има разлика, ами няма прилика", аргументира още предложението за промените в закона министърът.
 
Според него правото на децата на образование е задължение на родителите, защото не може да се разчита, че всички имат отношение към училището. 
 
Само с принципа на задължителност могат да се пристигнат резултати и да се спре неграмотността, смята още Вълчев. 
 
"Франция взе решение за задължителност от 3 години, Румъния също, това е общоевропейска политика, а за България е още по-важно, имайки предвид големия брой на семейства, в които няма отношение към образованието", настоя министърът. 
 
Депутатите решиха още, че при епидемия обучението ще е онлайн, за да не губят учениците от материала.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


116
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
1
 
7
 
! Отговори
До госта преди 3 години
Злобният и тъпият си показва простотията, като при липса на аргументи направо минава към обидите. Завърших висше по времето, когато трудно се влизаше в университета. После след 1989 г. втора специалност.Такива като теб му казват "вишу". Имам специализации и квалификации, всичко 7 бр. Аааа, сега е моментът да изтъкнеш, че ако бях ходила на детска, щях да имам още 5 " виши".И всичко това дължа на родителите си и Учителите ми, които скромно работеха и не се самоизтъкваха за успехите на учениците.
61
3
 
13
 
! Отговори
До гост от друг преди 3 години
Аз пък съм ходила на детска градина за известно време и ме отписаха. Децата бяха супер невъзпитани,имаше едно дето идваше нарочно да ме щипи. Учителката беше абсолютно безразлична към децата като цяло. Бях кротко и възпитано дете,българче, но родителите ми НЕ бяха богати. Към децата на богатите родители,отношението беше друго. Същото деление се повтори и в училище. Днес имам 2 висши от С.У,но още помня как са били несправедливи.
60
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Приемат ги рано на детска градина, за да могат родителите да правят на спокойствие кекс вкъщи...
59
9
 
1
 
! Отговори
Гост преди 3 години
До Простотии поредниАма како, не си ходила на детска градина, затова си толкова проста. А в по-ранна и малка възраст не си искала /имала общуване както с децата от детската игра, така и с твоите дядо и баба по бащина линия, понеже *** ти така е решила... Едно е сигурно, че си умствено изостанала. Па тъ.па и злоба си, ***, како.. жалко за дитято ти!
58
8
 
1
 
! Отговори
до 62 преди 3 години
Какво ли съм седнала тук на дървени философи да обяснявам какво е добре за децата ви? Вие ако имате представа как да подготвите детето си психологически за 1 клас - има хора, които нямат вашите представи и не могат да се справят сами. Дори и български говорят на жаргон.Не може да е задължително само за който има нужда-понеже ще ревнете пак -ето дискриминация!Хората са различни и нуждите им са различни. За това е задължително за всичики.Защото след 15г. тези сега деца ще градят бъдещето. Тъй XD
57
7
 
1
 
! Отговори
Гост преди 3 години
До тая под менеАми да, не си ходила на детска градина, затова си така проста. А в по-ранна и малка възраст не си искала /имала общуване както с децата от детската игра, така и с твоите дядо и баба по бащина линия, понеже *** ти така е решила... Едно е сигурно, че си умствено изостанала. Па тъ.па и злоба си, ***, како..
56
1
 
8
 
! Отговори
До 59 преди 3 години
Точно тъй, другарке. Всички в матрицата.Моделиране на пластелинчета.Давали сте ги в училище по-подготвени. Преди 60 г. се научих да чета на 5 г., като баба ми пишеше буквите на пясъка. Дъщеря ми пак на 5 в бабината градина.Съберете ги сега задължително в зверилника и кой над когото надделее.И много ми ги извеждайте в дворовете на градините, че виждаме как ги учите да работят в екип.Една учителка и една лелка на толкова деца, за което вина нямата, ама хайде толкова да не се самоизтъквате.
55
0
 
3
 
! Отговори
Човек преди 3 години
Днес на второ четене парламентът прие закон, разрешаващ дневно обучение на ученици в електронна среда!!! ( като предишния втори срок).Който желае, може да подаде декларация в училището и местното РУО. Ще се сформират групи ученици и учители. Има алтернатива!!!
54
2
 
17
 
! Отговори
Простотии поредни преди 3 години
Не съм ходила *** детска, за сметка на това съм с висше образование и то добре реализиран специалист. Обаче дъщеря ми попада точно в този набор за 'задължителна' градина... Каква е целта? Отглеждане на стадни зомбита. Нямам против градините, смятам, че всеки родител е редно сам да решава кога да запише детето си. Тук според мен прекалиха за пореден път.
53
11
 
2
 
! Отговори
до №52 преди 3 години
Какво си въобразявате като карате хората да съботират нещо?Още повече да съботират образователната система? Нагледахме на съботьори.Над 30г. работя в системата.От опит ще Ви кажа, че децата, които изпращаме от ДГ в I клас са много по- подготвени.Вие мислите, че е само възпитанието- не - не е.В ДГ децата се научават да живеят в група. Научават да работят и мислят в екип.ДГ формира обща психологическа готовност за училище. Не е както мн. хора мислят-да го бавят и хранят в ДГ-мама и тати да работят
52
1
 
9
 
! Отговори
Гост преди 3 години
Споко, суфиянци! Във суфийските детски градини ще има място за вашите деца - полушопчета, българчета няма да има там, щото не ги искате, понеже не са били чисти шопчета, но споко, суфиянци и Суфиянки! До вашите деца полушопчета ще играят с ромчетата шопи от Факултето, Красна поляна, те поне са кореняк шопчета ! Кореняк шопи Роми ще са и са и в луксозните суфиийски квартали Лозенец и Изгрев! Очаквайте и кореняк ромски шопи за съседи и приятели и във вашия квартал!
51
1
 
2
 
! Отговори
Гост преди 3 години
Споко, суфиянци! Във суфийските детски градини ще има място за вашите деца - полушопчета, българчета няма да има там, щото не ги искате, понеже не са били чисти попчета, но споко, суфиянци и Суфиянки! До вашите деца полушопчета ще играят ромчетата от Факултето, Красна поляна, те поне са кореняк шопчета ! Кореняк шопи Роми ще са и са и в луксозните суфиийски квартали Лозенец и Изгрев!
50
0
 
2
 
! Отговори
Гост преди 3 години
До 38ГУлемия/ммата Суфиянцен/ Суфиянка, ама си сел. прасе! Познавам в родата една от поредните Суфиянки ,ама изтънчена и взискателна Суфиянка, милата има 4годишно детенце, а мъжа й, който е само роден в Суфията, ама и той с провинциални корени. ГУлемия суфиянци сте, ама що ходите в Умразната Българска Провинция, що почивате при Умразното вам Българско несуфийско Черноморие? Тази новина е добре, време е и детето й със суфийски и провинциални жилки да се социализира, не може да е само при мама!
49
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В детските градини работят учители - там няма забавачки или бавачки.Журналистите да се научат първо да се изразяват правилно - да не ги върнем в детската градина и тях.Забавачки и бавачки ще видите на бабите и лелите си у вас! Аз съм учила 5 г. имам и магистратура + I ПКС. Имам над 40 сертификата от допълнителни обучения. Специалности имам 2 ПУП и НУП. Обичам работата си с деца до 6 г. повече отколкото с по- големите. Първите 7г. са най- ценното за възпитанието и образованито на хората.
48
0
 
1
 
! Отговори
Гост преди 3 години
До 38ГУлемия/ммата Суфиянцен/ Суфиянка като теб сте само за 🐷 🐷! Познавам в родата една от поредните Суфиянки ,ама изтънчена и книги взискателна Суфиянка, и тя милата има 4годишно детенце от мъжа й, който е само роден в Суфията, ама и той с провинциални корени. ГУлемия суфиянци сте, ама що ходите в Умразната Българска Провинция, що почивате при Умразното вам Българско несуфийско Черноморие?
47
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 38Ако имаше Microsoft в Троян, щях да работя за Microsoft в Троян, ама има само в София. Минах 10 интервюта и не знам си какво, ама сега аз съм там, не някой с 8 апартамента, дето си мисли, че трябва да му се кланям, само защото има особености в изговарянето на някой срички ...
46
3
 
12
 
! Отговори
Зла свекърва преди 3 години
Надявам се българският родител да прояви мъдрост и да саботира този закон до времето, когато в парламента има друго мнозинство, което да го отхвърли. Безумна политика, намесваща се в семейството, все едно децата са държавни, и все едно българските родители не могат да научат децата си на грамотност и на навици, ако не са на градина.Народ, който празнува Златен век, Просветно движение и 24-ти май като официален празник допуска да бъде третиран снизходително като илитерат от своите политици.
45
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"92% от началните учители казват, че имат голяма разлика между ходилите на детска градина и тези, които не са."А някаква друга разлика? Да речем в местоцителството? Защото едните са от едни квартали, а другите от други квартали.
44
0
 
8
 
! Отговори
До 38 преди 3 години
Алоууу,големият софиянец, ако ни са ти хората от провинцията няма на кого дъ си даваш апартамента под наем. На заможни студенти, не разчитай. Заминават директно да учат в чужбина,ако има богати от други градове.
43
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да, а глобата 1000 лева ... ше га плата и толкоз. То излиза по ефтино тай