Окончателно: 4-годишните задължително на детска градина, но от кога?

При епидемия обучението ще минава на режим онлайн
116
Окончателно: 4-годишните задължително на детска градина, но от кога?
Снимка: БГНЕС
Малчуганите на 4 години задължително ще ходят на детска градина. Това решиха депутатите като приеха окончателно текстове от промените в Закона за училищното и предучилищното образование.
 
В момента предучилищната е задължителна от 5-годишна възраст. Няма да се променят програмите или начините на обучение, които и в момента се използват в забавачките. Децата ще продължат да учат основно чрез игра.
 
За да има достатъчно места в детските градини обаче законът предвижда две години гратисен период, така че 4-годишните задължително ще са в забавачките от учебната 2023/2024.
 
Просветният министър Красимир Вълчев обясни по време на дебата, че тази възраст е критична за децата и най-вече за тези, чийто майчин език не е български.
 
"Всички изследвания сочат, че им голяма разлика между деца, които са ходили на детска градина и тези които не са. Особено това важи за децата, чийто майчин език не е български. Лишаването от образователна среда в този период за такива деца е фатално за последващото им образователно развитие. Тези деца влизат с дефицити в 1 клас и отпаднат от системата в 5-7 клас и са непригодни а пазара на труда", обясни той.
 
Ако обаче малчуганите са ходили на забавачка, те стигат до гимназиално образование и след това по-лесно намират работа.  
 
"92% от началните учители казват, че имат голяма разлика между ходилите на детска градина и тези, които не са. Както каза една учителка: Не само, че има разлика, ами няма прилика", аргументира още предложението за промените в закона министърът.
 
Според него правото на децата на образование е задължение на родителите, защото не може да се разчита, че всички имат отношение към училището. 
 
Само с принципа на задължителност могат да се пристигнат резултати и да се спре неграмотността, смята още Вълчев. 
 
"Франция взе решение за задължителност от 3 години, Румъния също, това е общоевропейска политика, а за България е още по-важно, имайки предвид големия брой на семейства, в които няма отношение към образованието", настоя министърът. 
 
Депутатите решиха още, че при епидемия обучението ще е онлайн, за да не губят учениците от материала.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


116
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От цялата държава ДДС-то, акцизи и т.н. отиват в София, където и е цялата администрация и всичко там потъва останалата част на страната кучета я яли.
41
0
 
17
 
! Отговори
Един българин преди 3 години
Каква е тая идея пък български и ро.мски деца да са заедно в детската градина ? Мен какво ме интересува,че родителите от един етнос не знаят правилен български?
40
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 38Ами имам идея - изнесете складовете и прочие извън София!
39
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До до 39Именно в провинцията всичко е унищожено и половин България ходи да работи в София, това е арактеристика на бананова държава, пък, ако искш плащай и 100 цифрени данъци, капиш?
38
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
онлайн 4 годишни вие добре ли сте ве алоуу
37
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До до 39Айде пак ли ти бе ... със 200-тата компании, дето давали по 5000 лева на студента втори семестър ...
36
3
 
7
 
! Отговори
до 39 преди 3 години
Всъщност, частта от БВП, генерирана от работещото население на България, е 75% в София. Ежегодно плащам петцифрени данъци. Капиш? За гъзa си харчат пари държавни административни служители със заплата 1/3 от тази, която даваме на студент в международна компания. Цял живот бачкане за жълти стотинки. Тези хора ги храним всички- факт. Иначе не съм аз написал коментар 38- звучи доста груб, но е така. Провинциалисти със заплати в плик с претенции към града за градини. Е нагло е.
35
1
 
8
 
! Отговори
Хемус преди 3 години
Четири години,за да им промиват главите!Зомбита са нужни!Едно време колко бой изядохме в детската градина и училище,научихме нещо,сеха само леви активисти
34
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Асан с диплома, ако не може да чете и пише пак си остава неграмотен, нищо, че има диплома.
33
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 38Ако от София не взимате данъците от цялата страна и ги харчите за гз си така ще е. Никой не Ви е умрял за София, но в провинцията цари разруха и недоимък питай Боко защо е така.
32
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Чудесно. Само, моля ви, изметете от София провинциалната ***, работеща за 2-3к по кол центровете и складовете най-нископлатен труд, за да може нашите деца, които са бъдещето, да влязат в градините. Благодаря.
31
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Във Факълтета да си направят градини и да ходят там и без това в София има голям дефицит на места в градините. Аз живея на 50 метра от градина, ама като отида няма места от разни социални прзти.
30
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До селянин "доколкото ми е известно секс с лице под 18 години е престъпление"Под 14. Ако под 18 беше престъпление, 90% от 18 годишните момчета и поне 20% от 18 годишните момичета, щяха да са престъпници.
29
0
 
15
 
! Отговори
от СофИята преди 3 години
За тези които няма места, ще бъде ли ЗАДЪЛЖИТЕЛНО?
28
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вместо да се направи нещо полезно за държавата се борим с вятърни мелници и едни милиарди се изсипват в бездънна яма.
27
0
 
6
 
! Отговори
селянин преди 3 години
ами кога ще връщате непълнолетните изнасилвачи в 5-6 клас (доколкото ми е известно секс с лице под 18 години е престъпление) що за щуротий творите в тва събрание
26
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Който не говори български не трябва да получава помощи, ако говори турски там да търси, ако говори индийски в Индия и т.н.
25
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Едно ***, било на училище в 3-ти клас за трети път, но искали да го избутат нагоре, че да не се занимават с него.- Мюмюнчо! Кажи ми азбуката!- Амааа до 10 ли, госпожа!
24
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Който има желание се преобщава, на сила няма да стане.
23
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До пияница мистикРаботят бедните.