Почти половината от младежите ни нямат минимално ниво на грамотност

Стряскащите данни - от международно изследване на PISA
9 сеп 2020 21:09, Петя Славова
84
Почти половината от младежите ни нямат минимално ниво на грамотност
Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

България е на дъното на класацията в ЕС по функционална грамотност сред ученици. Данните са част от международно изследване на PISA, проведено през 2018 година.

В проучването са взели участие 6000 ученици от цялата страна на 15-годишна възраст. На 8 септември отбелязахме Международния ден на грамотността.

Според ООН всеки пети в света няма минимална грамотност, като това се отнася и за общо 75 млн. деца. Броят на децата напуснали преждевременно училище у нас е 15 800, сочат данни на Националния статистически институт за периода 2018 - 2019 година.

Има ли пробойни в образователния процес в България и как можем да подобрим нивото на грамотност? Разговор в студиото на "Директно" по телевизия Bulgaria ON AIR с проф. д-р Лучия Антонова и доц. д-р Катя Чаралозова от Института за български език "Проф. Любомир Андрейчин" при БАН.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
0
 
1
 
! Отговори
Краси преди 3 години
А "интегрираните" как взимат дипломи и стават шофьори?
62
0
 
1
 
! Отговори
Колега ? преди 3 години
ДЕЛЕГИРАН БЮДЖЕТ.Ако имаше учители в министерството на образованието, щеше да е по друг начин.
61
0
 
5
 
! Отговори
наблюдател преди 3 години
Почти половината ни младежи нямат български език за майчин.
60
1
 
12
 
! Отговори
хаха преди 3 години
така ще е и по-лошо ще става. Защо ли? Щото "експертите" от МОН заливат учителите с тонове бумащини, планове, излишни неща. Никой не се е постарал да отчете, че децата са натоварени с куп излишни неща. В Канада учат за срока 2 задължителни предмета и 2 избираеми. Точка по въпроса. Тук - с голямата кошница и накрая - нищо. Ама нали на хартия има планове, има мерки, всичко има. Само акъл - не.
59
1
 
16
 
! Отговори
Заинтересован преди 3 години
Нека министърът Вълчев да се пъне за присъстненото обучение.Присъствено-дистанционно-все тая.50% от учениците,предимно роми,нямат грам мотивация за учене.Сега ще ги разболеем и ще втасаме.Как да обясниш на един икономист,че мотивите са вътрешни двигатели на човешкото поведение.Докато не научим тази група ,че за да ядат трябва да работят,така ще е.Образованието се управлява абсолютно некомпетентно,но само облазованието ли?
58
1
 
10
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
И ЗА КВО МУ СА НА БОЙКО УМНИ И ОБРАЗОВАНИ МЛАДЕЖИ ДА ГО ПРЕВЪЗХОЖДАТ. НА НЕГО МУ ТРЯБВАТ НЕГРАМОТНИ, НЕВЕЖИ И С 50 ЛВ ПОЛУЧАВА ТЕХНИЯ ГЛАС, ПА И ЛЕСНО СЕ МАНИПУЛИРАТ. ПУСКА НАРКОПЛАСЬОРЧЕТАТА ТЪПЧЕ ГИ С НИСКОКАЧЕСТВЕНА ДРОГА И ТЕ ИЗПАДАТ В ЕУФОРИЯ. ДА ЖИВЕЙ БЪЛГАРИЯ И БОЙКО СПАСИТЕЛЯ НА НАЦИЯТА.
57
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Така е като *** и Пульо става учител! Като не те приемат другаде , хайде по документи в безбройните ВУЗ-ве за учител ! Както Илинка-тъпата от нашето училище ще става учителка по български език и литература в ПУ! Ще взема стартова заплата 1200 лв. , докато докторите са с около 900 лв.!
56
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Стига с тези оправдания за многото работа, един познат работи от 8 до 5, с един час обедна почивка, прибира се и ляга че много уморен, после се надигне до масата за вечеря и обратно на дивана пред ТВ-то, не можеш на по бира да го измъкнеш, събота неделя, почива от работната седмица.... Всичко е до желание, но хората сме егоисти и гледаме да ни е лесно и удобно.
55
1
 
18
 
! Отговори
Браво преди 3 години
Това да се чува , я с ръка на сърцето кажете как си гледате децата, което виждам от познати е че преди да навърши годинка , детето е окомплектовано с таблет/смартфон и всички ахкат, как само си сменя клипчетата или как знае да борави с дистанционното на ТВ-то, ами нормално като пораснат и името да не могат да си напишат
54
0
 
16
 
! Отговори
Мунчо преди 3 години
Това е резултат от чалга-мутро културата- произвеждаме кифли и батки! То с Баце начело какво очаквате.....
53
4
 
4
 
! Отговори
Пълни глууупости преди 3 години
Измислени тестове - измислени резултати.
52
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ДОКЛАД НА PISA/ВСКИ МОЖЕ ДА ГО ПРОЧЕТЕ- 2006Г- 82% ОТ УЧЕНИЦИТЕ СА ДАЛИ ВЕРНИ ОТГОВОРИ, 2009Г 83% ОТ УЧЕНИЦИТЕ НИ СА ДАЛИ ВЕРНИ ОТГОВОРИ, 2012Г- 88% ОТ УЧЕНИЦИТЕ НИ СА ДАЛИ ВЕРНИ ОТГОВОРИ- В ДОКЛАДА СЕ ГОВОРИ ЗА ИЗСЛЕДОВАТЕЛСКИ ВЪЗМОЖНОСТИ НА ДЕЦАТА КЪДЕТО ТЕ ДОПУСКАТ ИЗВЕСТНИ ГРЕШКИ.
51
2
 
20
 
! Отговори
У преди 3 години
А чуждестранните младежи може да са по-грамотни в нещо, но не знаят какво е: Анелия, Ани Хоанг,Бони, Борис Дали, Валя, Галена, Гергана, Джена, Джордано, Евмануела, Зара, Ивена, Илиян, Кали, Кондьо, Лияна, Лия, Мгда, Мегапаса, Нина, Никсъна, Орнела, Панко, Пепа, Преслава, Райна, Роксана, Радо Шишарката, Сашко Роман, Сузанита, Тони Стораро, Теодора, Фики, Цветелина и даже Слави Трифонов.. Ха!!
50
1
 
13
 
! Отговори
грамотен преди 3 години
абе важното е да се слуша чалга и да се пише за миски и плейки !
49
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Такова поколение идва, което ще загаси лампите тук.
48
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 1Да, да, било защото се сменя етническия състав на страната - ама друг път... Ще ти се! За съжаление НЕ етническия състав на страната ни занижава кчеството си до безумно ниски нива... И мен ме е срам, ама няма как да не го призная.
47
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Леле, сетих се за оная от Стани богат с изкуствения интелект... В момента не мога да реша дали ми се плаче от мъка, или от смях... Докъде стигнахме..............
46
2
 
5
 
! Отговори
Куха лейка преди 3 години
От :Тъ.пи и про.сти родители се раждат себеподобни Дечица! На Даскала му е спустнат план, и той/тя ги учи по план.... Разбирате ли? Родителите са скъсани от Работа за без пари. Даскалите също. И всеки гледа Жената да навърви, и тя също. Какво да прави Бедното Дете освен да се ***....
45
0
 
5
 
! Отговори
Опаааа 7 преди 3 години
Знаеш ли какво е казал Албърт Айнщайн: Симо да ти кажа той е написал теорията на относителността, а не Гайдарски:Малко знание е опасно, затова трябва да е много!Тоест: тия 52 процента функционално неграмотни те образуват един голям Илиан, невежите са по-опасни от интелектуалците и ти искам да ми обясниш господин премиер, защо виновните за този голям Илиан не са наказани, а пишат книжки с едни смирк усмивки! Демек къв ви го набихме, а вие така и не разбрахте! Кой ги иска? Никоооййййй
44
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
но ги назначават на работа като касиерки, макар че не знаят български