В класните стаи маските няма да бъдат задължителни

Дори и ние трудно бихме издържали 6 часа с маска, заяви зам.-образователният министър
11 сеп 2020 14:50, Нели Христова
80
В класните стаи маските няма да бъдат задължителни
Снимка: БГНЕС

Неносенето на маски в клас ще се наказва само в краен случай. Това стана ясно от думите на заместник-министъра на образованието Таня Михайлова пред БНТ.

Тя обясни, че все още се уточняват наредбата и подзаконовите актове, с които родителите могат да поискат децата да бъдат на дистанционно обучение за определен срок от време.

Междувременно, в навечерието на първия учебен ден, в училищата текат последни приготовления за спазване на изискванията на Здравното и Образователното министерство. Регионалните здравни инспекции ще правят проверки на случаен принцип или при подаден сигнал за нарушение.

"Маските по принцип като изискване и всичко, което е свързано със здравословните условия, е изискване и на Министерство на здравеопазването. Но що се отнася до класната стая, маските не са задължителни. Аз мисля, че дори и ние трудно бихме издържали 6 часа в една класна стая с маска", заяви Михайлова.

С промените в закона за предучилищното и училищното образование от една страна по принцип се дава възможност за обучение в електронна среда от разстояние в случаи на дни, които са обявени по обективни причини за неучебни, каза тя.

Също така се дава възможност за ученици до 30 дни по здравословни причини да участват и да се включат в такова обучение, но във връзка с пандемията я има възможността за повече от 30 дни ученици, които съответно родителите им заявят желание или те самите да се включат в такова обучение, но условията са няколко - на първо място по здравословни причини - на детето и към членове на семейството, с които живее. Това е безусловно, разрешава се от самия директор", каза зам.-министърът на образованието.

Дава се възможност и на тази група родители, съответно ученици, да заявят своето желание, но тук вече имаме разрешителен режим, който ще минава и през Регионалното управление на образованието, за да може да се прецени дали има тези условия, дали наистина се налага, дали ученикът има отношение и към образованието, защото ние трябва да сме максимално обективни, за да разрешаваме такава възможност.

Министърът на образованието каза, че в условията на пандемия възрастова граница не е поставена, защото "това е дневна форма на обучение, но просто разликата е, че в електронна среда, от разстояние, в този случай учениците няма да променят формата си на обучение, те ще се водят ученици на училището, на този клас".

Началниците на регионалните управления и самите директори са информирани, че всички родители, които заявяват своите намерения, трябва да бъдат съответно приети тези заявления, да се обработят, за да може и самото училище да знае, защото трябва едно технологично време.

"И днес могат да подават тези заявления, на този етап заявлението е в свободна форма, те просто само трябва да заявят своето намерение", каза Михайлова.

Личните лекари не са тези, които освобождават учениците, отбеляза тя.

Заместник-министърът на образованието не категоричен, че ученикът не се включва в учебния процес, ще трябва да се върне в дневната форма на обучение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какви варианти само, на училище с маски, страх от зараза, или в къщи пред мониторите, без никакви социални контакти, като затворници! Милите деца, чак жал ми става за тях, и всичко това само заради един политизиран вирус и родители, които кълват на глупостите на НОЩ, ужас!
26
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тия са шизофреници.....
25
7
 
6
 
! Отговори
За малкото преди 3 години
останали мислещи хора: Политиката няма нищо общо с болестите! В момента имаме целият свят здравен проблем. За нас ,българите, е в "бонус", че имаме и политически...
24
0
 
18
 
! Отговори
до 28 преди 3 години
аз съм 26 :)Нямах предвид да се зареждат санитарните възли с т.хартия.Исках да кажа, че препаратите ги купува директора от бюджета и ще купи само толкова, колкото да има за пред хората от РЗИ. Сестра ми също е учител. Работи в ДГ и там при тях също директора купува препаратите. Закупили са в края на май по предписанията на МЗ. Заредили са на опоменатите места и директорката там не позволява да се ползват-под предтекст да ги пазели защото един литър препарат за дез. на пързалки струвал 68лв. :)
23
1
 
14
 
! Отговори
СПОРЕД преди 3 години
Просто окрадоха парите за е-образованиеПримерът е простИмам рутер за по-малко от 50 лв, чийто сингнал улавям на сигурно цял километър, а в училището ми дадоха над 1 милион за окабеляване и рутери.Същата схема явно е навсякъде. За какво да плащат за образование на учители и училищни лаптопи като е по-лесно парите само да се прибират и да се учи както преди 50 години? То са пари от помагала едно друго... А и много родители са ***, предпочитат дЯцата им да са в "институция". "Някой да ги гледа"
22
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 26Не мисля, че е скъпо това да се снабдят всички тоалетни в училищата със *** и тоалетна хартия.Ако някой директтор реше да върти далавери може и една опаковта тоалтна хартия и за 20 лева да я закупи.
21
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не пускайте децата да носят парцали и бурки
20
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Г-н Вълчев, учител съм и не съм съгласна да си правите експерименти с нас.Оставяте ни на произвола на съдбата.Винаги гледате от вашата камбанария и отново за учителите не помислихте.Нас не ни интересува Вие как ще издържите-избора си е Ваш!Кой ще носи отговорност, питам-когато се активират огнища? Учителите винаги сме виновни за всичко и сега отново ние ще сме виновни когато се разболеят деца или колеги. Препаратите за дезинфекция са скъпи и директора ги купува от бюджета.Всичко ще е проформа.
19
0
 
1
 
! Отговори
Totenkopf преди 3 години
*** е култов автор тук.
18
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А какво да кажем, когато РУО не дава да се разделят класовете и децата в първи клас ще трябва да са наблъскани като риба в консерва. Нито маски, нито дистанция ще помогнат ако се стигне до заразяване. И пак училището ще е виновно.
17
6
 
7
 
! Отговори
А НЕ БЕ преди 3 години
Мангъра напълни държавата с дървени философи. - НЕ, ПО СКОРО НАПИПА БЕЗМОЗЪЧНАТА ЧАСТ ОТ НАРОДА И ГИ ИЗМАМИ, НА ИЗБОРИТЕ ПАК ЩЕ ГО НАПРАВИ, ГЛАСУВАЙТЕ ЗА МЕН, КОЙ УМРЯЛ УМРЯЛ. ЗНАЕ ПСИХОЛОГИЯТА. ТИПИЧНИ ПСИХОПАТСКИ ЧЕРТИ
16
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
***, няма ли най-накрая малко да се ограмотиш? Днес прочетох 2 статии от теб - и в двете има правописни и граматически грешки, и тук-там по някоя нелепа "мисъл". Добре, че сутринта гледах зам. министъра, та разбрах за какво става въпрос.
15
4
 
7
 
! Отговори
втасахме я преди 3 години
сега вече ще се преброят *** - чрез децата им
14
1
 
2
 
! Отговори
ддд преди 3 години
Мангър: децата ще носят маските на вратовете си. спокойно
13
7
 
12
 
! Отговори
до 13 преди 3 години
Извини се на хората, които загинаха от вируса. Извини се на лекарите-цели семейства си отидоха заради такива като вас безотговорни!Кой си ти да призоваваш хората да не спазват мерките и да се подиграваш на вируса? Той и Радев се подигра на 3 март на вируса, но има Видовден за всеки!От къде знаеш какво виждат селските кучета? Когато започнеш да чуваш селските кучета какво си говорят-вземай мерки и се лекувай!Мангъра напълни държавата с дървени философи.
12
2
 
3
 
! Отговори
ученик от село преди 3 години
че се лижеме и плюваме на поразия
11
5
 
2
 
! Отговори
до 2 преди 3 години
Във всяко СПО има тестове и те са безплатни.Ако джипито ти има далаверка с някоя лаборатория това си е друго.Да платиш за тест е все едно да платиш за да изгрее Слънцето.Е,то изгрява и без да си платил!
10
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като ви чета коментарите за пореден път разбирам защо сме последни в ЕС!
9
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 2:Сигурно и ти си гласувал/а за ГЕРБ, тъй че си трай!
8
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 7Ако тежиш 50 кг с мокли *** те карат да слезеш ако нямаш маска ако тежиш 120 кг не си и помислят да те накарат да слезеш от автобуса.