В класните стаи маските няма да бъдат задължителни

Дори и ние трудно бихме издържали 6 часа с маска, заяви зам.-образователният министър
11 сеп 2020 14:50, Нели Христова
80
В класните стаи маските няма да бъдат задължителни
Снимка: БГНЕС

Неносенето на маски в клас ще се наказва само в краен случай. Това стана ясно от думите на заместник-министъра на образованието Таня Михайлова пред БНТ.

Тя обясни, че все още се уточняват наредбата и подзаконовите актове, с които родителите могат да поискат децата да бъдат на дистанционно обучение за определен срок от време.

Междувременно, в навечерието на първия учебен ден, в училищата текат последни приготовления за спазване на изискванията на Здравното и Образователното министерство. Регионалните здравни инспекции ще правят проверки на случаен принцип или при подаден сигнал за нарушение.

"Маските по принцип като изискване и всичко, което е свързано със здравословните условия, е изискване и на Министерство на здравеопазването. Но що се отнася до класната стая, маските не са задължителни. Аз мисля, че дори и ние трудно бихме издържали 6 часа в една класна стая с маска", заяви Михайлова.

С промените в закона за предучилищното и училищното образование от една страна по принцип се дава възможност за обучение в електронна среда от разстояние в случаи на дни, които са обявени по обективни причини за неучебни, каза тя.

Също така се дава възможност за ученици до 30 дни по здравословни причини да участват и да се включат в такова обучение, но във връзка с пандемията я има възможността за повече от 30 дни ученици, които съответно родителите им заявят желание или те самите да се включат в такова обучение, но условията са няколко - на първо място по здравословни причини - на детето и към членове на семейството, с които живее. Това е безусловно, разрешава се от самия директор", каза зам.-министърът на образованието.

Дава се възможност и на тази група родители, съответно ученици, да заявят своето желание, но тук вече имаме разрешителен режим, който ще минава и през Регионалното управление на образованието, за да може да се прецени дали има тези условия, дали наистина се налага, дали ученикът има отношение и към образованието, защото ние трябва да сме максимално обективни, за да разрешаваме такава възможност.

Министърът на образованието каза, че в условията на пандемия възрастова граница не е поставена, защото "това е дневна форма на обучение, но просто разликата е, че в електронна среда, от разстояние, в този случай учениците няма да променят формата си на обучение, те ще се водят ученици на училището, на този клас".

Началниците на регионалните управления и самите директори са информирани, че всички родители, които заявяват своите намерения, трябва да бъдат съответно приети тези заявления, да се обработят, за да може и самото училище да знае, защото трябва едно технологично време.

"И днес могат да подават тези заявления, на този етап заявлението е в свободна форма, те просто само трябва да заявят своето намерение", каза Михайлова.

Личните лекари не са тези, които освобождават учениците, отбеляза тя.

Заместник-министърът на образованието не категоричен, че ученикът не се включва в учебния процес, ще трябва да се върне в дневната форма на обучение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
11
 
12
 
! Отговори
Пътуващ във времето преди 3 години
Още ли се занимаваме със този измислен ''вирус''?!
46
2
 
11
 
! Отговори
до 54 преди 3 години
Има уж един списък при министъра със заместващи учители при криза. Но тези хора са вече на възраст.Горките колеги. Съчувствам им с цялата си душа.Те са достойни хора-няма да откажат да помогнат при спешност.Това са учители с по над 43 г трудов стаж. Отдали са живота си за хората. Пенсиите им са мн ниски и може някои от зор да постъпят като заместници. При нас в у-щето през последните 2г. имаме 4 колеги след пенсия идват да работят. Но сега не знам. Рисково е за всеки. А децата като са без маски?
45
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
При болни учители какво ще се прави? Има ли кой да ги замества? Или важното е децата да са в сградата и да се бутат в поРноградският транспорт без значение, че при наличие на заразен те стават контактни, както и родителите им. Кой ще плаща тестове всяка седмица?
44
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Малко информация във статията, но бъркотията в училищата и болниците е голяма. Възможно е авторката, ако напише истината да бъде подложена на репресии. Но ние нелегалните(анонимните) доброволно си коментираме и споделяме, неща видяни и преживни от живота в училищата, медицинските кабинети, болниците.
43
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
а дубрутро ... ако се продължи с тази ковид глупост трябва да анулират учебната година за всички начални класове. Дистанционната форма може да е опция за по-големи деца от 6ти, 7ми клас и нагоре, но за най-малките е абсолютен бич.
42
0
 
10
 
! Отговори
Случаен читател преди 3 години
Колко неграмотно е написана статията! :(
41
13
 
8
 
! Отговори
мда преди 3 години
Който иска да се пази като го е страх. Повечето хора не вярват в ковида и не искат никакви мерки.
40
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Изглежда според някои няма и радиация, защото атомите на урана например не се виждат.. Или пък няма и не е опасен токът, защото не го виждаме. Знам, че няма да убедя твърдите глави, но все пак някой може да се замисли по- сериозно. Твърдите глави може да ги убеди само тежка среща с вируса, макар ме и за тогава не съм сигурен. Пример-бащата на злощастно починалото от Ковид момче от Търново.
39
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
При положение че сме първенци по мръсен въздух и респираторни заболявания, което е отлична почва за подобни вируси, то как аджеба на фона на други държави в Европа, имаме далеч далеч далеч по-малко заболели и починали пациенти от вируса?
38
11
 
5
 
! Отговори
само питам преди 3 години
В ковид отделението има ли болни от ковид?Ковид е виртуална болест.
37
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 46: Точно така! Отиди в едно инфекционно отделение и виж с очите си какво се случва там.Ще разбереш има ли Ковид или няма. Не вярвай на медиите- невинаги новините оттам са достоверни.
36
2
 
8
 
! Отговори
полезна информация преди 3 години
Вярвайте на очите си, а не на медиите. Не се оставяйте да ви превръщат в опитомен до6итъk.
35
1
 
7
 
! Отговори
Полезна информация преди 3 години
Детето или член от семейството са болни! Потърсете в нета и фейсбук повече информация. Медиите само леко го споменаха..Ще бъдат създадени до няколко седмици Обучителни центрове( между 14 и 20 на брой) и там ще бъдат назначени учители, които ще работят с децата от цялата страна както миналия срок. Екип от достойни рекари, учители, родители и адвокати се бори 2 месеца, за да извоюва тази алтернатива! Срещна и безброй трудности . Споделете го с други и действайте веднага! Искат приблизителния брой
34
1
 
6
 
! Отговори
Полезна информация преди 3 години
за тези, които не отричат здравния проблем! Ако някой се притеснява за детето си да учи при тези ненормални условия, да знае, че оня ден Народното събрание прие алтернатива за тях. Да се учи дневна форма в електронна среда!!!(както пролетта)Всеки родител възможно най- скоро да подаде Заявление за намерение за обучаване на детето му в ДНЕВНА ФОРМА НА ОБУЧЕНИЕ В ЕЛЕКТРОННО СРЕДА( не друго) в училището и да иска задължително входящ номер. Трябва да подаде това заявление и в РУО! Няма значение дали
33
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Директорите(някои) и заместник директорите имат информация само за капиталите си в банките. Човек да им завиди на олимпийското спокойствие при липсата на ред във всичко.
32
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Те никъде не са задължителни - поразходете се по Витошка, по магазините, за ношни заведения и ресторанти да не споменавам. Мерките у нас са само на хартия за да се изкара някой лев бакшиш от инспекторите при необходимост. Като са го ударили през просото е редно да е въпрос на личен избор дали децата ще посещават училище, а не да гласуват някакви кратуни на абза на пожелателните им правила
31
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вариантите: на училище с маски, страх от зараза, или в къщи пред мониторите, без никакви социални контакти, като затворници! Милите деца, чак жал ми става за тях, и всичко това само заради един политизиран вирус и родители, които кълват на глупостите на НОЩ, ужас! Вземете се в ръца, хора!
30
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
???
29
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само дето нито учителите,нито директорите знаят какви заявления се попълват и до кога и недават никаква информация!
28
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Директорите, които са политически назначение от партия Герб( на Цветанов)да приемат моите най- горещи поздравления в най- скоро време... от икономическа полиция,РЗИ,инспекцията по труда.