Столично школо - с дезинфекциращи UV-C лампи във всяка класна стая

28 СУ "Алеко Константинов" със свой начин за противодействие на пандемията
16 сеп 2020 12:45, Петя Славова
26
Столично школо - с  дезинфекциращи UV-C лампи във всяка класна стая
Снимка: 28 СУ "Алеко Константинов"

Столичното 28 СУ "Алеко Константинов" е измислило свой начин за противодействие на пандемията от коронавирус. На 15 септември то посрещна възпитаниците си с дезинфекциращи лампи във всички класни стаи. Известно е, че при кашляне, кихане, а дори и при нормално говорене, вирусните частици, които се отделят, могат да живеят върху стоманени повърхности от 4 до 7 дни, а върху дърво, от каквато са направени чиновете, до 2 дни. 

Поставените в учебното заведение уреди са от ново поколение, чиято светлина излъчва с дължина на вълната 254 nm и доказано убива 99,9% бактерии и вируси. Те не произвеждат озон (OZONE-FREE), който в по-големи концентрации е отровен за здравето на хората. Лампите работят с осветителни UV-C пури на световно признат производител. Всички дезинфекциращи уреди имат протоколи от изпитания, издадени от „Национален център по заразни и паразитни болести”, гр. София, доказващи тяхната ефективност.

Директорът на гимназията г-жа Станимира Стоева споделя, че още през месец юли е взето решението за поставяне на UV-C лампи за дезинфекция на въздух и повърхности в класните стаи.

Ръководството на училището е преценило, че инвестицията си струва, не само поради ситуацията с COVID-19, но и заради сезонния грип, както и другите вирусни и бактериални инфекции, които са неизбежни при струпване на толкова деца и учители на едно място.

"След препоръка от лекар се свързахме с официалния дистрибутор, предлагащ иновативни лампи за UV-C дезинфекция от серията UV-C 2020. Получихме ценни консултации кой вид лампи да се монтират в класните стаи и кой вид за физкултурния салон и инсталацията на лампите вече е факт", разказва г-жа Стоева. И допълва, че се надява новите UV-C лампи, които са 24 на брой, да доведат до един по-добър здравословен статус на всички ученици и служители на училището.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
1
 
1
 
! Отговори
Сата НАТО преди 3 години
вирусните частици, които се отделят, могат да живеят върху стоманени повърхности от 4 до 7 дни, а върху дърво, от каквато са направени чиновете, до 2 дни. --------Могат само в специални лабораторни условия.Такива дълги времена на живот в реалния живот няма.
20
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Браво!
19
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И като вземат лапетиите да си играят, ще подносят изведнъж всички очила... Не е ясно защо трябва навсякъде да има стационарни такива, при положение, че в белите страни минават с такива лампи на колелца за секунди.
18
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Преди около 15 години една лекарка ми разказа, че си включват вкъщи такава лампа, за да се пазят от грип. Пробвайте го и аз и от 2005-2006 година грип не ме е хващал. С коронавируса е по-сложно, но вреда няма да има, а ще има полза.
17
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
САМО ЗА СТОЛИЧАНИ ЗНАЧИ ...
16
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Съветът се е побъркал светът е от качил браво
15
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Полза от тези лампи очевидно има. Тъй като те ще се включват, когато в помещенията няма никой, ми е интересно кой ще ги включва и после кой ще ги изключва?
14
1
 
5
 
! Отговори
пепи преди 3 години
Има една песен - мъни мъни мъни
13
1
 
4
 
! Отговори
Leds4economy преди 3 години
Специални оферти за UV-C лампи.
12
4
 
0
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
стелка с дезинфекциращ агент пред всяка врата в училището!-Нека има и дезинфектанти за ръцете на учениците!...Това е!..А ламбопродавците да си намерят друг пазар..
11
5
 
4
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
сега:ЗНАМ,че никой не се интересува от мнението на "ПроСоТо",но тъй като той си позволява да понадрсква нещо тука,да ви кажа:-1...Една такава лампа,турена на тавана,просто НЯМА КАК да "дезинфекцира" последния чин!!!!-2...Ако искате наистина да направите нещо по въпроса,то :-Първо:-СВАЛЕТЕ "ковида" ОТ ПИЕДЕСТАЛА му на "заплаха 1 за човечеството"!!-Второ:-Мерете температурата на учениците ПРЕДИ да влезнат в стаите!-Трето:-Сложете стелки с дезинфекциращ агент пред вратите така,че да стъпва
10
4
 
4
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
ашколсун!..таман дечурлигата да фащат загар докато залягат над науките........Иначе:-Как може ултравиолетови лампи да НЕ произвеждат озон ? ВСИЧКИ произвеждат!..Едни повече,други по-малко.Та озона се получава точно вследствие на действието на ултравиолетовите лъчи! Разбира се, и по други начини..Напр.:Електрически разряди в среда с кислород,от слънчевата радиация и др.Една такава лампа е в състояние да "състари" всичко покрай нея..Трябва й само известно време..
9
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ами Браво на г-жа Стоева ! размърдала си е мозъка за общото здраве ,да пази дечицата и учителите , а не като онея дето за тях "няма вирус" *** , катунари и вечно незадоволени майки ,и за всичко са анти . .
8
4
 
2
 
! Отговори
Инфо преди 3 години
дори и комар не можете да убийте ома те учителите вече са по-пр0сти от децата .Не знам на какво ще ги научат !!!!И най вече психически тест за всеки един учител !!!
7
12
 
1
 
! Отговори
Инфо!! преди 3 години
Дезенфикциращи UV лампи не са измислени все още *** такива .UV лампите само могат да покажат мястото или ВИРОСОНОСИТЕЛЯ но не и да го дезенфикцират. Единствено само вие ... може да си пишете глупости колкото искате .
6
4
 
2
 
! Отговори
АнтиИдиотократ преди 3 години
До АнонименЕстествено че са радиоактивни, както и всички видове лампи и тези излъчват електромагнитни вълни ... в случая не е широк спектър - точната дължина на вълната си е цитирана !
5
0
 
2
 
! Отговори
. преди 3 години
До Анонимен 5Едва ли е печка. Печките са инфрачервени, а не ултравиолетови.
4
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А 28 СУ е в "Красна Поляна", на спирка разстояние от кв. ''Факултета''
3
3
 
4
 
! Отговори
Глупости на търкалет преди 3 години
Представяте ли си какви пари заминават право на ***!!!
2
5
 
13
 
! Отговори
. преди 3 години
Ама те и при наличие на хора ли ще работят??? Ултравиолетовата светлина е безкрайно вредна за очите! Тези са ненормални! През 80 -те години в детската градина имаше ултавиолетови лампи, но те се пускаха само нощем, когато няма никого в помещението! Този доктор дал препоръката е за публичен разстрел!