Проф. Христова: Очакваме по-надеждни и бързи тестове за COVID-19

Децата са преболедували и други коранавируси
18 сеп 2020 10:47, Анисия Иванова
6
Проф. Христова: Очакваме по-надеждни и бързи тестове за COVID-19
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

"Не трябва да драматизираме ситуацията със заразените в училищата деца и учители, но трябва да сме отговорни, защото COVID-19 е все пак една респираторна инфекция, а тези инфекции много трудно се ограничават и се иска още по-строго спазване на мерките“, каза проф. Ива Христова, заместник-директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

По думите ѝ това, че децата са преболедували други коранавируси преди, сега им създава кръстосан имунитет към COVID-19 и затова те го преболедуват леко.

"Очаквани са процесите в училище със започване на учебната година, но от нас зависи какъв да е размерът на щетата. От възрастта на заболелите се вижда дали има заболели ученици, но не е редно да се дава информация и по професии за броя на заболелите“, коментира още проф. Христова пред БНР.

"Есента и началото на зимата острите респираторни заболявания ще зачестят, само че сега акцентът е върху коронавируса, защото той е доста по-сериозно заболяване и както се разбра, ще продължи и другата година. Хубавото е, че вече се научихме да спазваме дистанция и да си носим маските. Децата са едни малки възрастни и се вижда, че и те се отнесоха отговорно. Цялата отговорност пада върху спазване на мерките и занапред от всички.“, допълни лекарят.

Тя припомни, че трябва да се проветряват стаите, да се носят маски в коридорите и заяви, че очаква да се направят в бъдеще изследвания за ефекта от тези мерки.

"В първите 24 часа не може да се разбере дали детето е заразено с коронавирус или е грип и има вече разработени и ще достигнат и до нашия пазар тестове на достъпна цена от около 10 лева, с които в домашни условия ще се диференцира кой е вирусът, включително и за коронавируса. И това ще става бързо. Защото началните симптоми не са специфични и е важно такъв болен да бъде отделен независимо кой е от респираторните вируси", обясни Христова.

Тези тестове ще са доста по надеждни и по-бързи от сегашните бързи тестове. Те ще са достъпни още тази есен и у нас и родителите ще могат да си закупят, съобщи тя.

„След преболедуване намаляват антителата при пациентите и това се доказа, от друга страна обаче остават антитела и клетъчен имунитет, защото повторните случаи са с много малко симтоми, това важи и за децата“, обясни проф.Христова.

Специалистът заяви, че при всички случаи противогрипните ваксини са една защита срещу сезонните вируси.


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тоя професор или министъра на здравето ,да обединят как в хотелите, няма болни и заразени а само в градините и училищата
4
2
 
6
 
! Отговори
Батко преди 2 месеца
Спрете да издевателствате над хората! Пак сте се активизирали за да плашите! Кое му е сериозното на тази инфекция , което да е по - различно от другите? Какво страшно се случи до сега и какво ще се случи занапред? Нищо! Но явно имате интерес да ни подготвяте, че това " ново нормално" ще продължи и догодина, а може и още няколко години! Вие сте за затвора, случи на мафията и корумпирани организации като СЗО!
3
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До д-р Ох Боли
Предават го чрез издишания въздух, който съдържа милиони микрокапчици вода (водна пара) . Те са преносители на вируса и спомагат за неговия дълъг живот във въздуха на затворени помещения.
2
2
 
5
 
! Отговори
Nona преди 2 месеца
АДЕКВАТНИ тестове са нужни,не просто някависитестове....като сегашните
1
6
 
7
 
! Отговори
д-р Ох Боли преди 2 месеца
Тия льольовци кога ще разберат, че от това поголовно изследване полза няма. Трябва да се тестват само болните. Това е пълна простотия, да се изследват здрави хора. Дори да имат вирус за кратко, те как го предават, след като не кашлят, не кихат и не се сополивят?

Айде,малко по-сериозно! За 6 месеца трябваше да ви е минал уплахът!