Частните уроци по-скъпи в провинцията, отколкото в София

Час при учител по български и математика върви от 10 до 90 лева
34
Частните уроци по-скъпи в провинцията, отколкото в София
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Оказва се, че частните уроци излизат по-скъпо на родителите в провинцията, отколкото на тези в София.

Във столицата цените варират между 10, 25 или 30 лв., в Бургас скачат до 90 лв., пише „Монитор“.

За столицата има разнообразни обяви, като могат да бъдат намерeни оферти на доста прилични цени. Само срещу 10 лв. за 45 минути частен учител предлага уроци по математика за ученици от 4-и до 12-и клас, кандидат-студенти и дори студенти.

Още по темата

Учителка пък предлага частни уроци по немски и английски език срещу 12 лв. на учебен час. Толкова взема и за подготовката за миниматурите в 4-и и 7-и клас по български и математика. Друг частен учител офертира индивидуални занимания по български език и математика, текуща подготовка на ученици 1 - 7 клас, методическа помощ за гимназистите, подготовка за външно оценяване и кандидатстване след 7-ми клас, подготовка за матури или кандидатстудентски курсове само срещу 14 лв.

Действащ журналист и редактор в издание за култура също предлага частни уроци по български език и литература. Срещу 20 лв. на час подготвя ученици от 1 до 12 клас кандидат-гимназисти и кандидат-студенти.

15 лв. за индивидуални уроци по химия пък иска дългогодишен преподавател за подготовката на ученици и кандидат-студенти за медицинските университети в страната.

Ако преподава едновременно на двама, мизата пада на 12,50 лв. на човек. По-солено излиза подготовката по биология. Университетски преподавател подготвя кандидат-студенти по медицина, фармация и дентална медицина срещу 25 лв. на час. Обучението се осъществява в малки групи до 3-ма човека, става ясно от обявата.

От 3000 до 5 000 лева броят родителите на бургаските седмокласници за подготовка за НВО. Най-амбициозните, които са започнали подготовка от ваканцията или година по-рано, плащат двойно повече Изпитите по български и математика, по-известни като "малките матури" подлудяват вкупом деца, майки и бащи. Таксите за частни уроци растат с всяка година нагоре и вече са достигнали скандални размери.

В морския град в момента урок по БЕЛ при частен учител струва поне 30-35 лева, а най-търсените литератори вземат и повече. Таксата е за два учебни часа. Индивидуалните уроци по математика са още по-скъпи.

Решаването на задачи започва от 45 лв. за урок и стига до 90 лв. ако се случва при топ математик. Тук обаче продължителността на урока подлежи на допълнително договаряне. Дали посочените суми ще се плащат за два учебни, или астрономически часа е въпрос на пазарлък. Системната подготовка за матурите след 7-ми клас изисква поне веднъж седмично да се провеждат уроци по двата предмета. Сметките показват, че за една учебна година обучението на частно с индивидуални уроци излиза между 3 и 5 бона. Много родители обаче, за да гарантират по-голям шанс на децата си по пътя им към елитните гимназии, започват подготовката още от 6-ти клас и плащат точно два пъти повече.

Обществена тайна е, че месец или два преди матурите седмокласниците в цяла България спират да ходят на училище и бясно учат само за матури. Цели класове спират да ходят на училище, защото материалът по БЕЛ и математика, включен в изпитните формати е огромен и тежък за децата.

Подготовка за матурите се предлага и в групова форма с до 5-10 деца на урок, а урокът струва 20 лева на човек. С бясна скорост растат и цените на частните уроци за подготовка във ВУЗ-овете. Най-жестоката сеч е за кандидат-студентите по медицина. В Бургас уроците по биология, при доказан преподавател, струват точно 50 лева и обикновено са за астрономически час, но при някои корифеи цената е за учебен час. Химията върви една идея нагоре - от 50 до 70 лева на урок. Материалът по двата предмета е огромен и подготовката изисква кандидат-студентите да посещават редовно частни уроци поне две години. Затова и подготовката на бъдещите медици започва още преди да са започнали 11-ти клас. Сметките показват, че уроците по биология и химия за две години излизат между 8000 и 10 000 лева.

Цените за подготовка за влизане в елитните училища във Варна са скочили от 20 до 100 процента, според качеството и нивото на преподавателите. Десетки са частните преподаватели и центрове за обучение и кандидатстване след 7-ми клас, като повечето доскоро вземаха по 10 лева на учебен час и 15 лева за астрономически за индивидуално обучение по БЕЛ и с 5 лева повече за обучение по математика. Още преди пандемията обаче във Варна е имало преподаватели с висока успеваемост на обучение и тарифи от по 40 лева на час. Така че повишаването на цените за индивидуална подготовка не е от днес, коментират ангажираните с частните уроци преподаватели. По-изгодни са центровете за подготовка, но там се събират групи с деца от различни училища, които учат по различни програми и учебници и общото обучение не дава добри резултати.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
3
 
3
 
! Отговори
кръпел преди 3 години
всички даскаля работят на черно и не плащат данъциа във училище 10% от тях стават за учители ...
27
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Учител до Родител.сменяй си професията тогава - не ставаш!Направи така, че това, което преподаваш да е по-интересно от филма.
26
3
 
4
 
! Отговори
Учител до Родител. преди 3 години
Няма как да науча детето ти в клас, след като цяла нощ е гледало филми, слушало чалга.Ако искаш да следва ще ми плащаш за уроци и хоро ще играеш. Ако не- да хваща по строежите. Това е.
25
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До РодителАз не съм учител,но съм съпруг на учителка и мога да ти кажа,че ми е дошло до гуша да слушам,как по няколко часа след работа разтревожени родители се обаждат и настоятелно молят жена ми да даде някой частен урок не по математика,не по химия или друг труден предмет,а по философия,където се иска единствено маминото детенце да седне,да прочете няколко страници и да си напъне мозъчето да поразсъждава,като голям човек,защото мама и тате и на това не могат да го научат!
24
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Едно време, когато за едно място в университета кадидатствахме 10 души, родителите ми нямаха пари за уроци и го карах на самоподготовка. Бях приет и в двата държавни университета, в които кандидатствах в посочените като първо желание специалности. В малък град и от училище без никакви претенции да е елитно. Хора, които си мислеха, че в тези специалности се влиза с пари и връзки, бяха учудени от успеха ми.
23
2
 
2
 
! Отговори
Ами просто е: преди 3 години
"ДОКАТО ИМА ОВЦЕ....ЩЕ ИМА И КАСАПИ"...ДОКАТО ИМА ТАПИ ДЕЧИЦА ...ЩЕ ИМА И ЧАСТНИ УРОЦИ!/..цената е по споразумение.../Въпрос на избор!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
22
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В България безплатно образование НЯМА! Превърнато е в бизнес.Има учители, които от частни уроци изкарват десетки хиляди левове на месец. Разбира се, че никога няма да се противопоставят на безобразната образователна система.Родителите сме принудени да плащаме, за да може децата да попаднат в някое "елитно" училище, заради по-добрата среда. И продължаваме да плащаме частни уроци.
21
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как се изкарват тези пари или единици бизнисмени си ги позволяват, защото с една нормална заплата това е невъзможно. Защо системата е толкова архаична? И в България след 12 г. учене на език, децата не могат да напишат основни думи, елементарен разговор също, а иначе в учебника има граматика, която и англичаните се затрудняват.
20
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Когато дойдеш в софето от голям град намиращ се в западна Европа , бг столицата ти се струва като Столипиново
19
4
 
13
 
! Отговори
Родител преди 3 години
Явно тука има много учители които слагат минуси от страх да не им спре хранилката. *** ми цата ви....гнусна некадърна. Клатите си краката за заплата, след това изнудите децата да ходят на частни уроци, и вие си връзвате тройна заплата.Ако сте толкова велики учители, отидете в Германия да видите как е. Защото там ако дете от класа ви отиде на частен урок, вие сте излетяли. Просто защото вие сте длъжни да го научите и ако изостане, оставате след работа да го донаучите.
18
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Преди 30-40 години на частни уроци ходеха изоставащите ученици или тези,които срещаха трудности с усвояване на текущия учебен материал.По правило мн.добрите и отлични ученици влизаха там,където си искат без специална подготовка и ходене на уроци.Познавам деца,които ходят дори на уроци по бягане,за да могат да покрият определени нормативи за прием във Висши учебни заведения.А това да влезеш медицина без частни уроци по химия и биология,просто няма такъв филм или трябва да си гений!
17
3
 
12
 
! Отговори
Родител преди 3 години
С тези частни уроци, учителите си направиха един много доходоносен бизнес. В училище си клатят краката, после идва матура, и за да вземат някакви оценки децата, родителите са принудени да си запишат децата на частни уроци. Мутренски бизнес с подкрепата на МОН и кумчо Вълчо. Навремето по същия начин фирмите си наемаха хора да чупят стъклата на колите, за да върви бизнеса на наши хора. Не сме мръднали и метър. Просто мутрите бяха борци, сега са бизнесмени еднокнижнии.
16
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Така ще е защото станаха много бъзуняците.
15
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До exploded boiler IVВ провинцията има и по-малко учители а учениците които не разбират материала са много.
14
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До meryАми учителите не са бедни.Пък е не им трябват от най.мощните лаптопи а.на повечето.
13
1
 
3
 
! Отговори
1 преди 3 години
Могат да се направят два извода с положителен знак. 1. Че децата се учат да сполучат. 2. Насоченост към педагогически специалности, които позволяват допълнителни доходи, на първо място математика. Цената се определя от случая, ако учи за тройка, колкото да изкласи, 10 лв. Ако е амбициозен проект след 7 кл., мах. 20. Цялата работа е, че изискванията са големи, а материала в у-ще недостатъчен, за да се подготвиш. Това е, моята миза е 15.
12
3
 
11
 
! Отговори
mery преди 3 години
С тези разценки на час не 1 а 5 лаптопа ще си купят за да провеждат онлайн обучението. Колко пъти им вдигнаха заплатите, а качеството на обучението не се е променило. Вчера евяхя, че много от тях нямали служебни лаптопи и безплатен интернет.
11
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какво се правите все едно не сте ходили на училище, ами много ясно, че там много може да не ти се учи, но вашите, като те натискат да кандидатстваш в някакви "реномирани" училища и се почва един зор и ходене по уроци за да може да се набуташ и да наваксаш, когато си спал в час. *** е, че преди се ходеше по един, най-много два предмета, а сега ходят на по 4-5, защото вече въобще не им се учи и ходят за да закърпят оценки за годината.
10
0
 
5
 
! Отговори
exploded boiler IV преди 3 години
Частните уроци по-скъпи в провинцията, отколкото в София==========================================Нормално. В провинцията гладът е много по-голям, отколкото алчността в столицата!
9
6
 
2
 
! Отговори
Мен преди 3 години
До СвХоди стани учител като е толкова добре.