Онлайн обучението и рисковете от отпадане от образователната система

Коментар на Асенка Христова от Институт за изследване на образованието
Обновена: 15 окт 2020 16:30 | 15 окт 2020 16:30, Анисия Иванова
21
Онлайн обучението и рисковете от отпадане от образователната система
Снимка: БГНЕС

Високите рискове от отпадане, които по принцип съществуват в българската образователна система, се наслагват с рискове от ниска мотивация и ниска ангажираност в онлайн среда. Това каза Асенка Христова, Институт за изследване на образованието, в предаването “Бизнес старт” с водещ Живка Попатанасова.

Христова отбеляза, че начините за увеличаване на ангажираността на учениците изискват сложни механизми.

"Онлайн ученето е характерно с това, че ограничава социалните взаимоотношения. По-добрият вариант е в такава среда, особено при по-малки ученици, да се организира синхронно обучение”, обясни тя пред Bloomberg TV Bulgaria.

Според експерта учителите трябва да имат нов подход за създаване на ангажираност в онлайн среда - повече усилия за групова работа, за проекти, за взаимодействие между самите ученици.

Гостът отбеляза, че за момента няма еднозначен отговор доколко успешно е било дистанционното обучение по-рано тази година.

“Зависи каква е целта на този ескперимет - дали е да замени изцяло ученето в класаната стая, или децата да не пропуснат като цяло знания”, коментира Христова.

Целият разговор - във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
0
 
! Отговори
Колега ? преди 3 години
В Търговище има недостиг на учители. Ковида се разширява. Изпратете репортери и информирайте обществото. И там живеят хора. Мечката играе в двора на съседите.
18
0
 
2
 
! Отговори
Huawei P smart преди 3 години
Аз съм ученик и честно казано не ми е проблем че няма да съм толкова социаленИ без това съм тормозен в училище...
17
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"вода носите, за да ни убеждавате, че онлайн обучението е пагубно за децата"....неее, не е само онлайн обучението пагубно за децата, а в комбинация с изолацията, стреса, постоянната тревожност около тях, насаждането на вина, че ще са виновни за заразяването на родителите и бабите си... светът е полудял...
16
3
 
6
 
! Отговори
От 9 кладенеца преди 3 години
вода носите, за да ни убеждавате, че онлайн обучението е пагубно за децата - не били ангажирани, затъпявали, нямали интерес, затлъстявали, губели социални контакти... А това, че училищата стават развъдник на заразата, не е проблем, така ли? Това не е заплаха само за учителите, но и за семействата на децата, а и за самите деца. Кой може сега да каже как ще се отрази "безсимптомното" преболедуване на детето в бъдеще? Всеки ден има статии за дълготрайни последици върху здравето на заразените!
15
0
 
1
 
! Отговори
до 14 не 22 преди 3 години
сори за 14 става въпрос, не 22
14
1
 
7
 
! Отговори
до 22 преди 3 години
То пък едно движение има в училище. 1 час физическо на 3 дена, в които се шляят в двора.
13
0
 
7
 
! Отговори
6 преди 3 години
Погледнете търсените кадри в борсата ! Само нискобразовани ! Това ни е нивото ! Образовани кадри не са ни нужни!
12
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не знам какъв е рискът от "отпадане от образователната система",има статистики.Но като човек, работещ с деца, съм напълно наясно какъв е РЕЗУЛТАТЪТ от няколкомесечното затваряне на децата в къщи и обучение онлайн: обездвижване и наченки на затлъстяване,проблеми с очите, предимно късогледство,стрес, асоциалност и затваряне в т.нар.виртуален свят... Абсолютно убедено мога да кажа, че да сложиш деца (вкл. 6-7 годишни) по 5-6 часа минимум на компютрите и да ги затвориш между 4 стени, е престъпление
11
3
 
6
 
! Отговори
6 преди 3 години
И тези хора вземат пара за да назовават някакви констатации известни на всички и кухи препоръки . Празна работа ! А Урсула днес каза да се направи максималното да не се преминава към дистанционно обучение !? Какво ще кажат на това адептите на дистанционното у нас ? Само питам тези некадърници !МОН , РУО и директорите са една герберска сбирщина от некадърници !Вън !Демокротични софиянци , излезте !
10
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да без образование се Флойдисваш нито учиш , нито работиш , но искаш всичко от живота ,щото си бил човек ами живей по Човешки кой те спира! Тук едни политолози и психолози ,кой ли им е дал образованието наричат това .."Револционна обстановка" демек дайте им каквото искат ,че да не стане лошо,ти им викаш -" Аз работя , а той не" , те ти отговарят- "Да де ,за напред така ще е ,но ще има мир в света"- ти им казваш - " Нали сте против робството , така аз се превръщам в Р....об на неработещия"
9
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В нормалния свят има пирамида по това какво образование си получил -РЕАЛНО ,не купено ,знае се много добре кой стои в основата на тази пирамида - имаш4-ти клас-работа в "Чистотата",7-ми с някакви умения в даден занаят- в производството, и така до върха на пирамидата като махнете останалата от развития социализъм графа -"успешно завършили" ,за да се фукате пред света - колко сме пред вас и опитите цели тълпи да получат дипломи ..за какво им са ..нещата лека- полека ще станат нормални
8
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В момента няма риск от отпадане, затова влачат деца с години из класните стаи... И учители и родители са наясно, че тези деца пречат на учебния процес и създават проблеми
7
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какво за учителката?Нищо не съм прочел за това
6
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не мога да разбера какъв е проблема на тия с "високия риск от отпадане" да им отложат образованието с една година, а нормалните хора, които искат да учат, да си учат онлайн?!?
5
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Значи заради *** ще изтребят учителите!
4
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тези, с високия риск от отпадане, са си отпаднали от край време. Просто се водят ученици на хартия, за да се вземат едни пари. Който иска да учи, ще учи както присъствено, така и онлайн. В момента рискувате здравето на хора, като държите учениците по училищата. Защо никой не написа за починалата учителка в Търговище? Много са ни качествените кадри, че можем да ги жертваме ли?
3
1
 
24
 
! Отговори
Глупости преди 3 години
Т.Н "СОЦИАЛНА СРЕДА " ДНЕС В БЪЛГАРСКИТЕ УЧИЛИЩА Е ОТЧАЙВАЩА!ПРИМИТИВИЗЪМ , В ПРЕПОДАВАНЕТО НА ОСНОВНИТЕ ПРЕДМЕТИ , ЧАЛГАРСКА КУЛТУРА , НАСИЛИЕ НАД СЪУЧЕНИЦИТЕ ,ЖАРГОННО ИЗРАЗЯВАНЕ, ПИЯНСТВО , ПУШЕНЕ , ДРОГА И РАЗВРАТ ...СА ОСНОВНИТЕ "СОЦИАЛНИ " НАЧИНИ НА КОНТАКТ В УЧИЛИЩАТА!ТОВА Е АБСОЛЮТЕН СТРЕС , ЗА ДОБРЕ ВЪЗПИТАНИТЕ ДЕЦА С ДОМАШНО ВЪЗПИТАНИЕ И ДОБРИ МАНИЕРИ!ЧЕСТО ТЕ СТАВАТ МИШЕНА ЗА ПРИСМЕХ, ОБИДИ И ДОРИ НАСИЛИЕ ОТ СТРАНА НА ПО-ПРИМИТИВНИТЕ СИ СЪУЧЕНИЦИ!ДИСЦИПЛИНАТА Е "0"....!
2
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Което дете е писано да стане съзнателен Човек онлайн обучението изобщо не е проблем.Ако попадне в училище на среда от калпазани... какво става в последствие? В настоящия момент е задължителна да са онлайн, а не да се заразяват и разнасят вируси.
1
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"С висок риск за отпадане от образователната система"!.... Този израз печели приза за най-завъртян политически коректен синоним на циг***!