Синдикат предлага: Учителите да минат към втора категория труд

Близо 80% от преподавателите имат симптоми на бърнаут
26 окт 2020 12:43, Анисия Иванова
57
Синдикат предлага: Учителите да минат към втора категория труд
Снимка: Димитър Кьосемарлиев
Близо 80% от учителите признават, че имат симптоми на бърнаут, като само една пета от тях виждат лични причини за това. Според 2/3 от учителите стресът е вреден, а по-малко от една трета /младите учители/ виждат в него стимул за преодоляване на предизвикателства, съобщават от Синдикат "Образование".

Сега изследваните стресори кореспондират с установените в представителното изследване преди месеци на Пловдивския университет, като доминират познатите доминиращи фактори: прекомерната бумащина /кратки срокове, много документация, несвойствени роли и/или задължения/; родителски натиск /неимоверно силни опити за вмешателство на родителите и техните организации, опити, подкрепяни от МОН и РУО/; работна атмосфера /взаимоотношения с колеги, липса на подкрепа от страна на ръководство, внезапни проверки/.

Анализът е направен на база на национално изследване в рамките на дейности за превенция срещу професионалния стрес и бърнаут ефекта при българските педагози.

От синдиката настояват да се формира нова национална образователна политика, насочена към превенция на професионалните заболявания на учителя, чрез създаване на ефективни механизми за намаляване на натоварването в приоритетната, според правителството, професия.

Освен това бързо трябва да започне и Националната програмата за рехабилитация на педагогическите специалисти, фиксирана в новия отраслов КТД. Намаляването с определен процент на годишната норма за учителите с ТЕЛК, с който може да си позволи училищния бюджет, също е малка стъпка в правилната посока.

Друга световна стратегия за справяне с бърнаут ефекта при учителите, подвърден от СЗО още през 1982 г., е намаляване на натоварването на учителите след 50-годишна възраст. Затова ще бъдат необходими допълнителни финансови средства, които не кореспондират със сегашния проектобюджет, предлагат от синдиката.

Учителят в България вижда доминиращи личните дейности и инструменти за справяне с бърнаут ефекта, защото не усеща институционална защита срещу този проблем. Но бърнаут ефекта при учителите не е личностен, а национален проблем. 

На националната конференция беше дискутирано и прието предложението българските учители да бъдат прекатегоризирани към втора категория труд.

В ситуацията на световна пандемия прегарянето на учителите е скочило драстично нагоре от нивата в началото на годината, нива, които бяха обект на научното изследване и дискусиите.

Затова Синдикат „Образование“ ще инициира европейско изследване за техностреса и прегарянето на педагогическите специалисти при работа в електронна среда от разстояние. Очакванията на Синдиката са безкрайно тревожни. Учителите са натоварени с огромен брой замествания, дежурства и допълнителни ковид дейности, като това натоварване скоро ще прехвърли критичните нива на бърнаут.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
11
 
18
 
! Отговори
Камбитро преди 3 години
- Средно 35-40 дни годишен отпуск- Около 30% по-малко работни дни в годината, спрямо останалите в 3-та категория- Висока сигурност. Текучеството реално е само доброволно- Без изисквания за качество на работата. Формални атестации.- ДМС- Изискване при пенсиониране осигурителен стаж 25 години и 8 месеца за жените и 30 години и 8 месеца за мъжете- Нерагламентирани допълнителни доходи от частни уроциОще?!
12
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Категория се дава за рисков труд. Къде е риска? Какъв точно е риска? Нека някой учител да обясни. Тази година 6 месеца не ходиха на работа. Всички ученици завършиха с шестица. На моменти яко имитираха преподаане от в къщи. Цялото общество знае за какво става въпрос.
11
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Супер.Лекарите са си 3 категория. Щот на тях им е широко около врата и те дежурства не дават като алтави
10
2
 
7
 
! Отговори
Рамбооо преди 3 години
Това е системата разделяй и владеи
9
5
 
7
 
! Отговори
Даскал ФратЮ преди 3 години
До АниЩо не пробвате ВИЕ да се оправите с тези подрастващи г***мени ?
8
6
 
9
 
! Отговори
Даскал ФратЮ преди 3 години
Като гледам сегашните ученици, даскалите трябва да са първа категория труд.
7
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А, не,стига толкоз! Увеличиха им заплатите, работят не повече от 6 часа наден, имат огромни отпуски. Е стига им вече!
6
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нали за да преодолеят бърнаута им дават по 60 работни дни отпуск. Другите хора имат по 20 дни. Даскалиците /щото то даскали почни няма/ вместо да разтоварват дават частни уроци, ходят по летни знимални, на лагер с ученици, на летуване с ученици, на морето като хотелски персонал, като екскурзоводи и т.н. После имали бърнаут. Бърнаута ще да е от лакомията. Като цяло колко са изучени е друг въпрос. Къде е риска че да са от втора категория. Другите хора от каква категория са????
5
0
 
3
 
! Отговори
офффффтопик преди 3 години
:) и родителите значи
4
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А ушевите задължително трета категория труд и да си плащат данъци и осигуровки. Отнемане на всички превилегии, без безплатни пътувания с влак. И без това се занимават предимно с далавери, драпане на макарите и всевъзможни престъпления. Пенсията след навършване на петдесет години стаж в системата.
3
1
 
6
 
! Отговори
Лърч преди 3 години
До Анонимния животновъдМи те и учителите са животновъди.Направо се чудя като затвориха цирковете с животни, укроители идресьори как не налазиха гимназиите...
2
1
 
17
 
! Отговори
Nick преди 3 години
А лекарите? С нощни дежурства, разположения, а сега и тая ковид истерия? За тях, категория като на продавачка в мола. И после здравния министър с перуката се чуди защо нямало. Ами няма - в областните центрове с 800 - 900 лв заплата, няма и да има.
1
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз предлагам Животновъдите да бъдат с ПЪРВА категория труд , защото работят 24/7365 в годината , а даскалите само почиват......