Каракачанов: Имаме готовност за създаване на полеви болници

Столични директори обмислят затваряне на училищата
27 окт 2020 07:00, Анисия Иванова
176
Каракачанов: Имаме готовност за създаване на полеви болници
Снимка: БГНЕС

“Имаме готовност за създаване на полеви болници, които могат да са навсякъде. При наличието на зали обаче, ако се наложи ще ползваме именно тях.” Така военният министър Красимир Каракачанов отговори на въпрос на “Труд” предстои ли изграждане на полеви болници заради увеличения брой болни и изчерпване на капацитета на ковид отделенията.

Каракачанов поясни, че за да започне изграждане на полеви болници, трябва да има решение на Националния оперативен щаб (НОЩ). Той припомни, че през пролетта бяха разгърнати няколко военнополеви болници. Една от тях бе в зала “Арена Армеец София”.

Министърът съобщи и че във ВМА се откриват допълнителни легла, а психиатричното отделение се превръща в ковид отделение. От болницата поясниха, че става въпрос за буферна зона, където ще бъдат приемани пациенти с неуточнена диагноза.

Скокът на заразените оказва силен натиск и върху образователната система. Според заповед на министъра на образованието училищата ще превключват към дистанционно обучение по искане на директорите, без препоръка от здравните власти. Ръководителите на образователни институции ще могат да поискат преминаване към учене от вкъщи, ако областта, в която се намират, е с усложнена епидемична обстановка и попада в червена или оранжева зона. Това са области с над 120 заболели на 100 000 население и над 60 заболели на 100 000. Дистанционното обучение ще става факт след одобрението му. Срокът, който учениците ще бъдат вкъщи, вероятно ще бъде между 10 до 14 дни.

Към момента областите в “оранжева зона” са: Перник, Монтана, Враца, Ловеч, Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Смолян, Кърджали, Ямбол, Бургас, Варна, Добрич, Разград и Русе.

Областите в “червената зона” са Благоевград, София, Габрово, Сливен, Търговище, Шумен.

Според данни на МОН учителите заболяват от коронавирус 10 пъти повече от учениците. Към 20 октомври положителни за COVID-19 бяха 289 учители, а 286 децата и учениците в училища и детски градини.

Преподавателите в системата са 90 000, а децата - 920 000.

Директорът на 119-о училище в София Диян Стаматов няма да чака евентуално решение на общинския кризисен щаб за преминаване на гимназистите от столицата на дистанционно обучение. Стаматов каза, че вече е задействал процедурата за преминаване в дистанционно обучение в неговото училище.

По думите му не би отнело повече от 48 часа да се задвижи процедурата и дадено училище да мине на онлайн обучение.

"В 119-о започнахме всички стъпки за процедура по отношение на преминаване в дистанционна форма на гимназистите. Ще поискам от министъра неговото съгласие това да се случи, с оглед опазването живота и здравето на учениците, но и притеснението ми, че учителите започнаха един по един да окапват“, посочи той.

"София-град за съжаление е точно в тази зона, с червения код, където има висок процент опасност от заразяване сред учители и ученици. Гимназиалният етап е първият етап, който би могъл сравнително лесно, безпроблемно и доста бързо да премине в дистанционна среда за един сравнително кратък период. Причините за моето предложение са, че това е етапът, в който учениците са най-големи и дисциплинирани и биха могли бързо да започнат в дистанционно обучение. От друга страна това са учениците, които за голямо съжаление не спазват най-активно дистанцията в училищната обстановка и това води след себе си до сериозни затруднения по отношение на превенцията от разпространяването на Ковид“, каза още Стаматов.

Той обясни и как се задейства процедурата за преминаването към дистанционно обучение.

„На пръв поглед изглежда бавно, но в действителност би отнело не повече от 48 часа, за да се случи това нещо. Нагласата на родителите може да се получи много бързо чрез електронния дневник, педагогическият съвет да се осъществи веднага, след като има становище на нагласата на родителите и съгласувана позиция на обществения съвет. Най-важното в нея остава високата степен на заболеваемост в населеното място, която за съжаление в София започна да се изкачва в критичната си посока и е разумно, според мен, превантивно, както за учениците, така и за учителите, да бъде приложено в почти всички софийски училища“, каза директорът на 119-о училище.

Според Величка Стойчева, директор на 18. СУ “Уилям Гладстон”, под карантина при тях са най-малките.

"Не сме обмисляли досега за гимназиален етап за преминаване, както е в заповедта, защото там нямаме много карантинирани ученици. Проблемът при нас е начален етап. Под карантина в момента са общо 8 паралелки - целият випуск на четвърти клас, една паралелки от втори и една в трети клас.

Много е трудно да бъде направена организация за дистанционна форма при малките, защото губят много учебен материал, трудна е социализацията, даже и при 10 дни от вкъщи.

Всеки ден картината е много различна. Ние сме най-голямото училище, така че процентът на карантинирани ученици никога не може да го стигне 15% или 20%.", обясни тя пред "Труд".

Асен Александров, директор на 51. СОУ “Елисавета Багряна”, заяви, че ще търси РЗИ за мнение.

"Почти всички области вече са в оранжево или червено. Това означава, че директорите могат да имат инициативата, като съберат педагогическия и обществения съвет. Много е сложно отчитане на нагласите на преобладаващата част от родителите на учениците. При нас преобладаващата част от мненията им са да не се минава на дистанционно обучение.

В момента на базата на 40 паралелки имаме 4 карантинирани, имаме и 10 деца, които са изолирани, защото родителите им са с COVID-19.

Притеснява ме оптималният срок за онлайн обучение, както е посочен в заповедта. Вероятно тогава ще чакаме съгласието на РЗИ и техния съвет колко да е", каза той.


176
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
157
0
 
1
 
! Отговори
Спеца преди 1 месец
Личи си колко некомпетентен е тоя на всяко гърне меродия!А кой ще работи в тия болници от палатки господине?То сега няма доктори и сестри!Даа , управляват ни циркаджии!
156
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ти ли бе, Шкембе войвода? Ти ли ще ги направиш? Та ти можеш само да плюскаш шкембе, да видиш сметката на македонските наденици, на суджуците!
155
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Полеви болници,за да им е по-лесно да пълнят чувалите ли?Кой нормален лекар ще лекува 1000 души на едно място?
154
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А шкембе войвода ще бъде доктор на първа линия.
153
0
 
8
 
! Отговори
иво преди 1 месец
Каракачанов,ти заедно с Тиквата ще си правите полеви болници в централният затвор.Мястото ви е само и единствено при бай Ставри.
152
0
 
4
 
! Отговори
шок и ужас.беге преди 1 месец
Какво ще се занимавате с болници , по улиците поставете "диспенсъри" на чували за трупове и на два дена камионите да ги събират.
151
0
 
2
 
! Отговори
1 преди 1 месец
от 17 век, моето куче го лекуват по-добре, но е платено
150
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Е,сега вече прекалихте и показахте,че изобщо не ви пука за обикновенният човек!Аз съм миролюбив човек,но това ,което предлагате ми прилича на филм от Втората световна война и ме отвращава.При толкова нароени болници ще ни лекувате ,,на полето".
149
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Дано народа ви хвърли там да се ,,лекувате",ако се заразите.Ние не сме животни,гадове,мръсни!
148
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
За вас управляващи ,лечение във уютни стаи сами с отопление и внимание.За нас хвърляне в хангари ,на сто човека един лекар,студ,мизерия.То не ще да е лечение,а мъчение,докато не умрем в мъка и самота.Няма плазма за всички,няма да има и лекарства за всички.Дано не се налага лекарите да избират кой да живее.Спазвайте мерките,страшно е.Бъдете здрави!
147
0
 
7
 
! Отговори
леля Пена преди 1 месец
Като рекламен агент на Била,може с предимство да закупи оттам лекари и сестри.А може и да разбере,че само легла не вършат работа.
146
0
 
7
 
! Отговори
nimportequi преди 1 месец
Искам Каракочана да сложи рокличка и да стане мед. сестра :)
145
0
 
6
 
! Отговори
нама никой! преди 1 месец
До кой ще работи там

Милиони забягнаха в чужбина
144
0
 
12
 
! Отговори
Отговор преди 1 месец
Това не е работа на шкембе войвода. Шкембето е просто един ***. Той изпълнява заповедите на тея дето са над него. А ТЕ го карат да изпълнява на база зависимост. Ние сме в ерата на еврейството. Зависимостта е пари!
143
0
 
7
 
! Отговори
кой ще работи там преди 1 месец
Само чрез всеобща и пълна мобилизация ли?
142
0
 
8
 
! Отговори
парламента преди 1 месец
До и тия политици

Това е банда от верни некъдърници от Герб!
141
0
 
4
 
! Отговори
вместо изолационна преди 1 месец
До Анонимен

Създаване на огнище за тотална зараза....
140
0
 
8
 
! Отговори
военната хунта преди 1 месец
Ще доведе до създаване на военно положение!!! Това е крайната му цел на шкембето!
139
0
 
8
 
! Отговори
Германска пивоварна преди 1 месец
Шкембето да ходи той да се лекува на полето, като го пипне.
138
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен Такова чудо няма в света ! Полева ИНФЕКЦИОЗНА болница с 500 кревата ,тип Русе, модел 1977 година .Това е направо огнище на зараза .Къде,как ще разполагат системите за кислород и обдишване ,как ще се използват тоалетни ,в цукала ли ще ... За такова безумие направо най висшата мярка на наказание .