Цели 71% от учителите искат да преподават дистанционно

671 са заразените с коронавирус преподаватели в училищата
75
Цели 71% от учителите искат да преподават дистанционно
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

71,2% срещу 28,8% от педагогическите специалисти подкрепят започналото вече дистанционно обучение в гимназиален етап, а 65,8% биха подкрепили започването на дистанционна организация в прогимназията от днес. Това показват данните от проучване на Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“.

Още по темата

Високият процент на желание за преминаване в електронен режим от разстояние за гимназиален и прогимназиален етап е разбираем по няколко причини, смятат от синдиката.

Българското училище е възможно най-безопасната среда, но упорито се използва с политически цели, да се насади мнението колко опасни са образователните институции и, че именно там са инкубаторите на заразата от коронавирус.

Според синдикалистите обаче тона не е нито отговорно, нито в интерес на децата и учениците, но това демонстрира липсата на гражданско образование и мислене на българския политически елит.

Именно затова 71,2% от респондентите учители, смятат, че образователните институции крият опасност от зараза.

В момента 671 са заразените учители, но в тази бройка не влизат, учителите които са в карантина заради позитивен тест на член от семейството или в случаите, когато детето на учителя е карантинирано, поради карантиниран клас или група в детска градина.

В горе цитирания брой учители, не влизат и тези, които са болни от други болести. Някои учители вече ползват отпуск, поради агресивната кампания на националния щаб, че ни чака нов апокалипсис. Във връзка с казаното дотук, ръководствата на образователните институции са в огромно затруднения да осигурят замествания, дори и при 10% болни учители, затова дистанционния режим е единствения изход.

По отношение на начален етап 53,1% срещу 46,9% смятат, че не трябва да се преминава на дистанционно обучение. Този отговор се базира на относителната консолидация на класовете в начален етап.

Подобен е резултатът 56,5%, срещу преминаване на детските градини в дистанционен режим.

69,9% от анкетираните смятат, че висшите училища трябва да преминат в обучение в електронна среда от разстояние.

Натоварването на българските учители поради това, че те изпълняват вътрешно заместване на болни отсъстващи свои колеги, води до увеличаване на бърнаут ефекта до критичните 70%. В момента качеството на образованието и съхраняването на учители и директори е поставено на карта.

Остават проблемите с липса на дигитални средства и дигиталните ресурси за работа на педагозите в електронна среда. МОН в момента предоставя средства за лаптопи за малко над 2% от българските учители.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
1
 
13
 
! Отговори
До 36 преди 3 години
Колега, не се хаби, няма кой да те разбере, народа е толкова *** и зомборан, че не вижда по далеч от близкото заведение. Оздравявай бързо и успех.
47
2
 
6
 
! Отговори
В БГ училището преди 3 години
учителят е най-вече звероукротител. Затова личните контакти са неизбежни. От друга страна поцеса се следния: 1.даскала стои отпред и пълни главите на стадото с ненужна и непрактична информация. 2. Даскала стои пред стадото и следи да не препише , стадото излива същата информация в тестов формат за да освободи мозъка си за следващата порция.3. Даскала пише оценка на база точки от теста - чисто счетоводство. Безсмислието ще лъсне онлайн,защото смисъла на ученето е най-вече в губенето на време.
46
4
 
6
 
! Отговори
Екатерина преди 3 години
Искам някой да вземе и да препита 16 годишното удома какво научи реално по МАТ миналата година. Аз ще отговоря - нищо. Лятото компенсирахме с уроци, сега историята се повтаря. Учителите в уж елитното им училище въобще не си дават зор, децата се опитват да скатават... И така си играят на котка и мишка. А тази година имат една измислена матура, която не е ясно кой и с каква цел измисли.
45
0
 
14
 
! Отговори
пери преди 3 години
До зомбирани даскалиНе ти ли хрумва, че може държавната политика да е по-виновна за съсипването на образованието на децата?И като си недоволен, влизай в час и почвай да преподаваш, белким оправиш нещата. Всички сте големи разбирачи, ама я ви сложат на мястото на учител само за една седмица, друга песен ще запеете. И не вярвам да можете да издържите повече. Аре всеки да си гледа неговата работа и да не се прави на компетентен по всички въпроси.Резултатите от образованието са видими след време
44
1
 
16
 
! Отговори
АМИ , ПРАВИЛНО! преди 3 години
НИКОЙ НЕ МУ СЕ УМИРА ОТ К-19..!НАЙ-МАЛКО ПЪК РОДИТЕЛИТЕ НА ДЕЦАТА , И ДА ГИ ОСТАВЯТ СИРАЦИ ОЩЕ НА УЧИЛИЩНАТА СКАМЕЙКА!УЧИТЕЛИТЕ ---СЪЩО ИМА СЕМЕЙСТВА , ДЕЦА И ВЪЗРАСТНИ РОДИТЕЛИ!
43
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 44В грешка сте...аз съм просто потърпевш.
42
2
 
2
 
! Отговори
До 42 преди 3 години
Не пиши за себе си! За теб явно "българинът" си ти самият.
41
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Който е прочел само Винету през живота си, иска учителите да се заразяват и умират, а нормалните хора не искат хората да се заразяват и умират, вкл. и учителите.
40
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Българинът заслужава да няма нито лекари нито учители,защото отношението към тях е безобразно.
39
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 37 и 38Елате да се сменим...аз съм учител...и ще разберете за какво става въпрос.Отстрани само много знаете да говорите врели некипели.
38
4
 
8
 
! Отговори
До Учител преди 3 години
Пожелавам ти в най-скоро време да се възстановиш напълно, но не може да си сигурен къде си се заразил. Може да се случи навсякъде и също така не можеш да си сигурен, че ако е било онлайн е нямало да се заразиш. Предполагам също, че освен учители има и хора с други професии в отделението. Вирусът не подбира само учители. Още веднъж- скорошно оздравяване.
37
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 36Скорошно оздравяване,колега....хората сме лоши.
36
18
 
6
 
! Отговори
Истината преди 3 години
"Натоварването на учителите е голямо " ха ха Какво натоварване ? Като те не са били на училище от февруари месец (първо беше грипна ваканция , а от 13ти март корона) ! През цялото това време заплатите не спряха да им вървят. За разлика от всички останали.
35
18
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На учителите им вдигнаха заплатите с много дадоха им стартова заплата зада гласуват на следващите избори за герб е те са електрората на герб Имат ваканции по три месеца за празници им дават премии а имат и срочни ваканции те са хората които като отидат да гласуват и пускат за герб
34
3
 
23
 
! Отговори
Учител преди 3 години
Потресен съм от коментарите тук! Учител съм, на 32 г., активно занимаващ се със спорт. Не бях влизал в болница през живота си. Вече седмица съм в Александровска в ковид отделението. Не го пожелавам на никого. Температурата ми от дни не пада, всички мускули ме болят и не мога да помръдна, изпитвам болки при дишане. Колеги учители вече загубиха борбата с вируса. Хора!!!!! Къде е човешкото във вас?? С едно решение можем да спасим човешки животи. Човеци ли сме или сме се върнали към животинското?
33
16
 
3
 
! Отговори
Истината преди 3 години
Защото хем не работят.Хем си получават заплатите !И аз така искам. Три минути на лаптопа сутринта И...дистанционно обучение ?! Ха ха.
32
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нараства броят на заразените начални учители. Расте броят на карантинирани паралелки от началния курс. Децата, казват, не са застрашени сериозно от вируса, но са идеални преносители на заразата. Заразяват семейството си, учителите си... Дилемата е сериозна - умрели от глад, или умрели от вируса. Трябва да има по-сериозна финансова подкрепа директно за засегнатите. И мерки за ограничаване на дифузното разпространение на вируса. И достъпна медицинска помащ за всички...
31
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не трябва воайори да работят в училище!
30
3
 
4
 
! Отговори
1 - пер везник преди 3 години
До 26,Не може да е чистач, защото и на нея ще и е лесно...Може да е охрана, защото са го шитнали и сега не може да плакне очи с мацетата.
29
24
 
6
 
! Отговори
зомбирани даскали преди 3 години
Съсипаха образованието на децата тези зомбирани даскали!

Спонсорирани публикации