Анкета: Цялата образователна система да мине към онлайн обучение

79,4% от анкетираните педагогически специалисти са настоявали за това
11 ное 2020 15:25, Анисия Иванова
53
Анкета: Цялата образователна система да мине към онлайн обучение
Снимка: БГНЕС

Над 70% от родителите искат присъствено обучение сега, но какви са възможностите на образователните институции и какво мислят и чувстват българските учители? Синдикат "Образование“ попита учители и директори: "Смятате ли, че в така създалата се пандемична обстановка образователните институции трябва да работят в редовна форма или трябва да преминат в електронно обучение от разстояние?"

79,4% от анкетираните педагогически специалисти – учители и директори смятат, че цялата образователна система трябва да премине временно в електронно обучение от разстояние, а 76,8% смятат, че училищната среда е опасна за работа. Досега респондентите са 4270 учители и директори.

Аргументите за това са много: В момента много трудно се създава организация за учебен процес, предвид многото болни и отсъстващи учители и директори. Много от учителите изпитват повишена предпазливост и са в болнични за една или две седмици. Много от работещите учители и директори заместват свои отсъстващи колеги, което ги претоварва брутално.

Още по темата

При изследването се установи, че в 10% от образователните институции нямат щат за медицинско лице, но още 25% също нямат медицински лица, защото са назначени медицински работници в пенсионна възраст, като последните се страхуват да работят на първа линия и са в разрешен отпуск.

При тази ситуация все по логично изглежда решението за временно превключване на образователните институции в страната в обучение в електронна среда от разстояние. Такова решение ще бъде за пазене живота, здравето и оцеляването на българските учители и директори.

От синдикат "Образование" допълват, че ситуацията е сложна, специфична и различна за всяко училище и детска градина, също и за всяка община и област в България. Националният отраслов съвет не взе централно решение, като предприе диференцирания подход и остави всяко училище и всяка детска градина да предприема локални решения.

Разбира се присъственото обучение е и ще си остане най-ефективната, и при редовна обществена и здравно-епидемиологична ситуация в страната, това е единствената възможна алтернатива.

Но от месеци положението в българското общество, в българското здравеопазване в образователната система, е по-скоро аварийно. В момента имаме затворена здравна система, лични лекари, които лекуват дистанционно и образователни институции, които работят. При превключване към дистанционен режим, при болни, отсъстващи учители и учители, които са под карантина, има изискване да се съгласува с родителите и техните организации преминаването в дистанционна организация. Това според българските учители не е ефективна и справедлива мярка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 50Пак обяснявам, на повечето хора графика ни е такъв. Но сега ни оплювате, че когато се приберем удома нямаме възможност да вършим и Вашата.
45
0
 
0
 
! Отговори
до 45 ш 50 преди 3 години
Обяснявам: учителите имат седмичен норматив за учебни часове - 21/22 часа. Ако отсъства колега, поемат и неговите часове и надхвърлят норматима, което не се заплаща допълнително. След приключването на часовете имат проверка на тестове, подготовка на материали за следващия ден, писане на документация и т.н. - бумащината е доста. Ако времето от 8 до 17 е заето от преподаване, всичко останало се върши след това - понякога до късно вечерта - и също не се плаща. Сега разбрахте ли?
44
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 47Нещо не разбрах, оплакваш ли се? Повечето Българи отиваме на работа в 9:00 и свършваме в 18:00. С повечко късмет имаш обедна почивка, но в натоварени дни често и тя е мираж.
43
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нямат ли някой учител мангъроид да им обясни,че и да умрат няма страшно.
42
1
 
2
 
! Отговори
vlady преди 3 години
За най-елитните училища във Враца и Сливен с хубави огради дистанционното обучение е неприложимо.
41
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Изречението излезе по-дълго. Сутрин -15 учебни часа, след това още 7 дистанционно , но от класната стая. А втората седмица и от къщи часове заради клас под карантина.Тоест има дни, в които си на работа от 9 часа до 18 часа.Тоест вземаш да кажем 3 часа до обяд, може да има и прозорци, после от 13.30 два часа с горен курс до 15 часа, но от празната класна стая. След което се прибираш в къщи и караш час от 16.50 или 17.30 час с класа под карантина.Добре ли го обясних този път?
40
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
някой разбра ли другарката от 41 да ми обясни ?всяка сутрин по петнадесет часа ли е работила или на седмица 15 ?от 9 до 6 ли е работила две седмици, а после след това ли ?за парите е ясно че няма
39
2
 
9
 
! Отговори
Марга Рит преди 3 години
Голямо заиграване с процентите. Никой учител не иска да работи дистанционно и да е на разположение 24/7, за всякакви щуротии дето им скимне на родители и деца. Навсякъде се спекулира с това, че учителите искат....Те нищо не искат. Просто ги оставете да си вършат работата. И се грижете за децата си, а не им хвърляйте таблетите и телефоните като кокал на гладно куче.
38
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От 15 септ. до сега има 20 мъртви учители и от началото на пандемията -33 мъртви медици
37
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
* допълнителниНяма и време да се подготвят материали и тн.Но защо просто да не окаляме за пореден път учителите.ПП. Използването на малки букви в името не е от незнание!
36
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До доктор коронис каузаНе знам за кой път трябна да обяснявам, че не дават такива пари! Както видяхте и никакви други пари не дават. Две седмици карах 15 часа сутрин присъствено, 7 часа дистанционно, но от празната кл. стая, тъй като имам и горен курс , но не мога да се плибера со нас, защото часовете са събрани, а 1 седмица, след като се прибера и дистанционно на един клас, защото бяха под карантина. Никой няма да ми даде никакви сопълнителни проценти, освен , че съм била на работа от 9 до 6
35
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всеки иска да стои вкъщи на топло и да взима заплата. Всеки иска да вземе премия, обезщетение, помощи, социални... Короната идва дюшеш на такива социални пaрaзити, държавата им е длъжна, хората са им длъжни, оправдават със смърт, чували, камиони за трупове...
34
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гешев, къде си?
33
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Янка Такева трябва да бъде съдена за диверсия и всяване на паника в обществото!
32
10
 
4
 
! Отговори
Д-р Коронис Кауза преди 3 години
79,4 % от даскалите искат да минат на дистанционно заради едни 25 % бонус към заплатите. Чиста математика!
31
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И какво се получи едното ми дете карантина, другото на училище.... това е абсолютно безмислено. За затвор са тия в парламента
30
1
 
7
 
! Отговори
Така косвено преди 3 години
Ще се помогне и на здравната система. Съвсем изтощена е от вече от към персонал.
29
7
 
14
 
! Отговори
Спирайте всички преди 3 години
Ученици. Трябва да опазим учителите, децата и техните семейства.
28
3
 
15
 
! Отговори
до 28 преди 3 години
Преди пускането на училищата бройката беше 7-8 трупа. Можеш ли да вържеш две и две, като си бил присъствено?
27
5
 
19
 
! Отговори
Колко анкети преди 3 години
Анализи, разсъждения и проучвания трябва да правите, за да видите очевадното? Страната е с рекордни стойности от 2 седмици. За какво са тия министерства като не могат да си опазят учениците и учителите!? Заради болните амбиции на някои родители някой да им обгрижва децата, умират хора. Пак повтарям Хора. Зад числата в статистиката са скрити лични трагедии и съсипани семейства със смъртни случаи. Спрете да слушате глупаците. Да си прибират децата. Това е пандемия, глухи ли са т. е. Мор.