С мерки: Студентите искат присъствен втори семестър

Те настояват и за намаление на наемите, които сега плащат в пълен размер
1 дек 2020 12:11,
17
С мерки: Студентите искат присъствен втори семестър
Снимка: БГНЕС

Студентите искат семестриални и държавни изпити в присъствена форма при спазване на всички противоепидемични мерки. Те настояват и за лекции в аудиториите от втория семестър. За това призова пред "Монитор" председателят на Националното представителство на студентските съвети Даниел Парушев.

Учебната година за университетите стартира хибридно, като по решение на ректорите на вузовете още през средата на октомври голяма част от тях минаха почти изцяло онлайн, докато в края на миналия месец всички преустановиха лекциите и упражнения в аудиториите след заповед на здравния министър.

Още по темата

"Университетите, които започнаха по-рано са в по-добра кондиция и успяха да изкарат близо два месеца присъствено или хибридно обучение. Тези, които започнаха октомври обаче, нямат и 2 седмици в присъствена форма. Ако пак имаме 5 месеца в онлайн обучение, ще бъде пагубно за цялата студентска общност. Студентите имат и практически занятия, които няма как да се осъществят онлайн – при спортистите, художествените и медицинските университети", сподели Парушев.

Затова и от НПСС настояват присъствената форма да се възстанови по време на сесията, а след това да продължи и през втория семестър. "След държавните и семестриалните изпити се надяваме студентите да се върнат в най-лошия случай хибридно. По-малките университети нямат да имат проблем да се върнат. Залите в големите са правени за много студенти и те трябва да са в хибридна форма", смята председателят на Националното представителство на студентските съвети.

По думите му има проблем за студентите от специалност "Право", чийто последен държавен изпит е изместен, тъй като според наредбата за получаване на правоспособността бъдещите юристи нямат право да се явят онлайн на последния си изпит. Така той ще се проведе януари или февруари, но пък това няма да им даде възможност да продължат с докторантура, тъй като ще са изтървали сроковете за кандидатстване.

Председателят на НПСС допълни, че при желание на даден университет е възможно държавен изпит да се проведе присъствено, въпреки заповедта на здравния министър за преустановяване на присъствените лекции и упражнения за всички с изключение на медиците. "Няма никой да откаже, имаме уверението на образователния и здравния министър, че ако има специалности, които не могат да си проведат изпита, ще се направи реверанс при спазване на мерките. Важното е от университета да изпратят писмо", посочи той.

Междувременно Националното представителство на студентските съвети е отправило към ректорите искане за редуциране на наемите на студентите за декември с 50%.

"Голяма част от студените вече са напуснали Студентски град, защото са онлайн. Трябва да се прояви разбиране от ректорите. Миналата година студентите знаеха, че ще бъдат онлайн до края и част от тях се отписаха, но сега всеки трябва да плаща пълен наем и консумативи", обясни Парушев. Той допълни, че ако онлайн лекциите продължат и догодина, също ще настояват да не се плаща пълен наем от студентите на общежитие.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
2
 
5
 
! Отговори
6 преди 3 години
До Анонимен Имам , защото съм в системата на висшето образование и виждам фалша на учебния процес .Не Ви пожелавам да Ви лекуват точно тези дистанти !"Истинското вино се прави само от грозде !"Това сега е менте!
10
6
 
6
 
! Отговори
6 преди 3 години
Това е сивото вещество на нацията и то казва :"Спрете с тази имитация на абучение! Искаме истински учебен процес !" Страхуват се , че ще излязат абсолютно неподготвени за реализация в живота!Това е истината и тя се отнасяс пълна сила и засредното образование .Не подготвиха образованието за учене в ковит среда и сега сме в пълен провал .Отговорност да им се потърси !Има ли опозиция в и извън парламента !? Няма !Затова Борисов ще дерибейства !
9
2
 
6
 
! Отговори
ПАРИ преди 3 години
За какви наеми става въпрос?! Вие сте на дистанционно обучение, т.е. отивайте при мама и тати по родните места и УЧЕТЕ!!!
8
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е,това е младото поколение - Жестоко,Арогантно , Егоисти без Морал и ценности ! Искали това -онова , А какво Давате ?- Нищоо
7
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Самите студенти, които се плащат, за да учат, са наясно, че ДО е с качество, клонящо към нула. Не бих платила семестриална такса за такъв евтин цирк. Същото важи и за основното и средното образование, но понеже те на книга са безплатни, децата нямат механизми да се откажат от образование и да се отпишат от образователната система, докато не започнат да се провежда нормални часове. Те са принудени да са част от неработещата система в момента, а родителите им - да станат учители без заплата.
6
15
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Искат още пиячка, дискотеки, весели хапчета и бело! Това ще ги направи съвсем щастливи!
5
15
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Студентите нямат право да искат каквито и да е жертви от страна на преподавателите.Купонясват на големи групи, конидясват и после в аудиторията! И кой ще го отнесе?Да оставим настрана всеобщата практика на лекции да присъстват около една-четвърт от РЕДОВНИТЕ уж студенти.На този етап само дистанционно обучение.Държавата да осигури БЕЗПЛАТНИ ваксини за учители и преподаватели. Присъствено обучение от следващата есен, дай Боже, защото със сегашните управляващи и това не е сигурно!
4
15
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Може и да си искат, ама няма кой да им преподава с шлем, срещу 100-тина без маски!Да си седят в къщи и да свикват с новата нормалност.Времената на кючеците, салфетките и пиянските оргии отмина!
3
12
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
*** студенти.
2
6
 
18
 
! Отговори
Смех преди 3 години
Искаха студентите забавленията в студентски град, ама ... няма и в склада няма...Защо тогава сме студенти, а? Тотално безобразие няма къде да излезеш да забършеш ...
1
5
 
2
 
! Отговори
Мен преди 3 години
Всички тарикат - наемодателчета от студентски в комплект да се запътват към офисите на ЧСИ :)