Класната стая не е безопасна, предупреди учител

При пандемията трябва да следваме медицинската експертиза
18 дек 2020 13:48, Петя Славова
39

От 4 януари детските градини и яслите отварят врати, а в клас се връщат учениците от първи до четвърти клас. Но все още не е ясно дали и кога учениците от 5 до 12 клас ще се върнат в училище. Възможно ли е за големите срокът и дори годината да завърши дистанционно?

"Моето мнение и всяко друго нямат никакво значение във времена като днешното. Единственото, което трябва да бъде ръководещо, е медицинската експертиза. Тя трябва да изследва, да повелява и да бъде следвана. Колегите имат основание да се притесняват, защото класната стая не е безопасна днес. Ако дистанцията е нещо наложително, за да се спасим от вируса, то в клас това няма как да се случи. Дистанцията дори не е на ръка разстояние", каза учителят по български език и литература в 119 СУ "Акад. Михаил Арнаудов" Цецка Петрова за "България сутрин".

Още по темата

Тя сподели, че е изненадана от коментарите, че учителите се страхуват за себе си.

"Когато говорим за това дали училището е безопасност място и каква да бъде формата на обучение, всички трябва да сме наясно, че това касае общественото здраве и след това здравето на учителите. Вирусът не подбира възраст, пол, класа или социално състояние. Всички сме еднакво застрашени. Не искам да говоря за морала на общество, което може да постави всяко друго нещо пред здравето", коментира още Цецка Петрова пред Bulgaria ON AIR.

Според нея взетите решения са подложени на обществен натиск.

"Недоумявам как родители мислят, че оставането вкъщи на дистанционно обучение ощетява социализацията на техните деца. Тя не е присъствие, блъскане и крещене в коридорите. Социализацията е участие в обществени процеси. Вкъщи се оказаха не само ученици и учители, но и родители. Тези, които са на работните си места, в каквато и трудна ситуация да са - ако това касае общественото здраве, трябва да намерят начини. Всичко друго трябва да губи смисъл", категорична е Цецка Петрова.

Тя смята, че големите ученици не е редно да бъдат върнати в училище и е необходима голяма мобилизация на всички.

"Не виждам нищо лошо в това образованието да продължи и да завърши дистанционно. Може да се работи и за дистанционни изпити. Реалната класна стая с нищо не е по-различна от виртуалната такава. Образованието не е присъствие, то е отношение", допълни учителката.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
1
 
4
 
! Отговори
до 8 преди 3 години
Не може, няма образование.
15
7
 
21
 
! Отговори
Извод преди 3 години
Едновремешните двойкаджии обикновено са на дъното на социалната стълбица и мразят учителите. Това се вижда в коментарите по-долу. Но затова пък са много гръмогласни. И смешни. Ха ха ха :-))))
14
27
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Образованието, неуважаеми учители авантаджии, не е само назубряне на материал. То е най вече изграждане на навици, поведение и способност на детето да общува с други деца, с другия пол и т. н. Това, ако не знаете, сменете си професията. да лежим вкъщи и да чакаме.. До кога? Вирусът ще остане и цялата 2021 очевидно е. Ако наистина искате да образовате децата, ваксинирайте се и се връщайте. Но и това не искате, по лесно е да лежим и да взимаме пари наготово
13
11
 
33
 
! Отговори
Светозар преди 3 години
" Образованието не е присъствие, то е отношение"======================================================Това е най - важното в статията. Тия дето искат присъствено обучение на живот и смърт, просто не искат да отговарят за децата си, а някой друг, да им бере гайлето. Тия дето не учат дистанционно, те не учат и присъствено. Едни и същи са. Просто е. Насила хубост не става.
12
33
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мързеливите да скали им се услади да получават пари за стоене вкъщи и сега няма сила явно, която да ги накара да работят. Вирусът ще замине след година, но тия вече се научиха на авантата и ще продължат да търсят под вола теле. Има 3 възможности за тях : 1.Задължително ваксиниране и връщане в клас- днес казаха че само 15%от тях искали. Значи хем страшно, пък хем не щем..2.Неплатена отпуска3.Да си търсят друга по безопасна работа. Може и овчари да станат, на полето е тихо, спокойно и безопасно
11
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Браво! Точно така е!
10
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
70 учители са починали от Ковид за по-малко от два месеца. Не се знае колко родители, баби и дядовци, поради пребиваването на дечицата в класните стаи. Кой нормален човек може да си представи, че някакви каквито и да е мерки могат да се спазват в класна стая с 30 души без маски , един до друг, пипащи се , блъскащи се, викайки един срещу друг. В същото време има само едно средство за предпазване ДИСТАНЦИЯ. Само че, българинът логиката му е до под кривата круша. И затова стигнахме до този ад.
9
12
 
4
 
! Отговори
1234 преди 3 години
До АнонименМногострадални Геновеви!
8
3
 
23
 
! Отговори
до 1 преди 3 години
Ставай веднага учител!После да не запееш друга песен?
7
3
 
19
 
! Отговори
Али преди 3 години
До 123Даже с повече. Седят си в къщи и не възпитават ииддииотчетата ни, докато ние си вършим работата по МОЛ-ове, Тъй ами!!!
6
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И дистанционно и присъствено, тъпанчетата пак не ходят на училище.
5
7
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До анонимен 1Кой спи, бе изоглавен. Имаш ли изобщо понятие, че става въпрос за двойно повече работа като обем и интензитет. Става въпрос за общественото здраве и за всички безумци като вас. Учителите заслужават една огромна благодарност от обществото! В други държави под дитанционоо разбират: изпрати ми на месинджър упр. еди кое си. А тука се бачка до откат от 8 сутринта до 3 на монитора, а полсе поне 4-5 часа проверка и подготовка на класната стая.
4
3
 
18
 
! Отговори
образ 8 мин преди 3 години
от учителите има нужда. ако си мислиш че ти ще ги научиш - добре. но не си учител - 1,2,3 а,б,в. нищо не си видял вкъщи, а и да го видиш ще продължава. образованието не е ли работа? защо си мислиш, че работиш. докъде ще стигнат двете ти деца. може би до твоя извод, ако не ги образоваш. открили колко граматически и писмени грешки има дотука?
3
26
 
19
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
В класната стоя не искат да влизат, но частни уроци продължават да дават!
2
24
 
23
 
! Отговори
123 преди 3 години
Да им се намалят заплатите с 50% и да чуем тогава мнение. Намалени онлайн часове, посредствено преподаване, никаква ангажираност относно възприемането на материала.
1
32
 
27
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
Тоест вие учителите искате да си седите на топло вкъщи и да се получавате заплатите без много да се напрягате / това го виждам с очите си от двамата ученика вкъщи/ и то от данъците на безсмъртните, които им се налага да ходят на работа - е, така и аз искам!