Наша студентка направи робот и отвя конкуренция от 8 млн. души

Роботът на Ралица сам сади зелечуци в градината
22 дек 2020 22:49,
50
Наша студентка направи робот и отвя конкуренция от 8 млн. души
Снимка: 24 часа

Третокурсничката Ралица Костадинова от Техническия университет заслужи златно ниво на наградата на херцога на Единбург с постиженията си в технологиите и програмирането. Тя и екипът й са създали робот, който сам сади зеленчуци в градината.

"Роботите няма да изместят човека. Мисля, че новият вид работна станция ще изглежда така - човек, окомплектован с роботи, които му помaгат", споделя Ралица пред "24 часа".

Призът всъщност е програма за личностно развитие под егидата на Обединеното кралство. В нея участват над 8 млн. младежи от 130 страни, които обменят знания и опит помежду си и със своите ментори. Освен това представят постиженията си в специална платформа.

Досега Ралица има сребърно и бронзово ниво на наградата. Те помагат да бъде мотивирана и да се развива в посоките, които желае – фотография и видеообработка.

Златното ниво вече дава шанс да се занимава с роботи. За да го достигне, освен с развиване на умения, тя набляга и на физическата активност и доброволчеството.

През тази година Ралица успя да спечели и стипендия от фондация "Юрген Дорман" в надпревара с конкуренти, изучаващи инженерните науки. В момента третокурсничката и колегите от университетския клуб по роботика създават машина, с която да се явят на международното състезание IRC ("Интернешънъл роботс компетишън").

Заданието, поставено пред 250-те участници от цял свят, е Robot, help us! (“Робот, помогни ни”). За разлика от повечето, които са заложили на пандемичната карта, Ралица, Емил и Станислав са решили да сътворят градинарски робот. "Идеята даде едно от момчетата, което каза, че е градски градинар и си отглежда пресни зеленчуци на терасата. В паметта на роботчето ни ще вложим информация кога се сеят определени култури и то ще напомня: днес трябва да засадите чушките или граха. Програмирали сме робота да е с възможност сам да се разхожда из градината и да засява тези култури", обяснява тя.  

Частите на градинския робот студентите вземат от лабораторията по роботика и ги сглобяват у дома. Добавят и свои собствени електронни и механични елементи. В международната надпревара те се борят за премия от 1000 долара, която най-вероятно отново ще инвестират в части за роботи.

Ралица посочва, че от малка се е запалила по инженерните науки благодарение на дядо си и баща си. Баща е електроинженер и в нейното детство често я водел по различни обекти. Момичето му помагало в работата - подавало му инструменти и слушало обяснения кое как работи. Постепенно се увлякло по техниката.

Тази страст води Ралица до Професионалната гимназия по електроника и електротехника в Пловдив, докато нейните връстници предпочитат да заемат чиновете на елитните езикови училища.

Там момичето се включва активно в Ученическия парламент, в различни състезания и жадно попива всички новости в сайтовете за технологии.

Заради пандемията клубът по роботика не може да провежда седмичните си срещи, но студентите продължават дистанционно да изработват състезателни роботи.

Според Ралица причината, че малко дами навлизат в техническите специалности, се дължи на разпространеното схващане, че работата с машини и управлението им представлява тежък физически труд.

"Трябва да се мъкнат тежки части, да навиват големи болтове, което е мъжка работа. Сега вече не е така и все повече жени започват да навлизат в тези професии", отбелязва бъдещата инженерка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Коментарите класическа балканска трагедия както винаги...
45
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Роботът на Ралица сам сади зелечуци в градината....Браво на Ралица и слава на Бог че я е измъкнал навреме от тошковата "мека"!
44
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Иначе роботи за садене на зеленчуци колкото искаш. Как мислите се сади разсад в големите зеленчукови градини. Ако не вярвате вижти репортажите по ТВ.
43
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ясно е колко разбират от градинарство : чушките се садят, а грахът се СЕЕ!
42
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До РоботНищо ново не е измислила, но тя е само дете, все пак са я оценили на Запад, може да вземе стипендия и да се развие по нататък, живота е пред нея :))
41
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Губи си времето в така наречения "Технически университет".Ако иска да научи нещо истинско да заминава за Германия.В Аахен има суперуниверситет.
40
0
 
5
 
! Отговори
Ужас преди 3 години
Не отиват на добре нещата...утре ще измислят робот, дето ще ми пие виното вместо мен! Ааа...НЕ!!! И човеците кво ше правят...иде края на хомо еректуса май! Братя, копайте ракията в земята, крийте буретата в пещерата...че иде краят на Земята!
39
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Добра новина.На фона на всичко останало,си е направо ,,музика за очите''.
38
14
 
3
 
! Отговори
Робот преди 3 години
Е бре моме хубаво искаш да влезнеш в списъка на откривателите, и да се изявиш. Но това откритие е меко казано безумно. Земята иска мотика а не робот. Освен това машини в земеделието има от поне половин век. Защо не измислиш робот който да ходи на почивка а ние да му слугуваме. Акъл-море, глава-паве. Бегай да хващаш мотиката, и там да блестнеш.
37
0
 
2
 
! Отговори
майна електротехник преди 3 години
Абе ТЕТа си голямо училище!
36
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Атентат срещу приближени на СИК:Адска машина направи на парчета джипа на столична бизнесдама, която е приятелка на висш служител от средите на СИК. Пострадалата Цветанка Карагьозова излиза с бодигарда от охранителна фирма Ипон" Бойко Борисов , който работи в тясно сътрудничество с акционерите на застрахователна компания СИК и Интергруп Румен Николов-Пашата и Младен Михалев-Маджо. Пострадалата е собственик на фирма за химически продукти, масла и изкуствени торове.", в-к Капитал", 31.03.1997 г.Цветанка Карагьозова днес е по-известна като Цветелина Бориславова.
35
3
 
14
 
! Отговори
Хм !? преди 3 години
Колко от журналистите, а и някои други заслепени, знаят, че до 1989 г. имахме завод за роботи - истински, промишлени, работещи, печелещи с всички черти на професионално изработено изделие. Имахме и ГАПС и ОЦ. Според срещаните подобни новини следва да се направи извода, че сега отново откриваме топлата вода. А катедра АДП на някогашния ВМЕИ съществуваше от десетилетия.
34
1
 
10
 
! Отговори
Поп Грую преди 3 години
"Роботите никога няма да заменят хората!" - Нанджубо Рокака, чевекоядец от Папуа Нова Гвинея...
33
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Момичето явно е умно и способно!Браво!Но не защото е българка, а защото просто е умна.
32
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Една положителна новина да прочетем без да е оплюта нашата родина или народ, но не дежурните драскачи не могат да го допуснат и пак почнаха на люпят семки и плюят Я че ви покажем как се изцвърцуе чиликот.
31
7
 
6
 
! Отговори
Края за тиквата преди 3 години
Трагедията тук е голяма и е трудно да се опише. Няма сериозни фирми с производство. Дори в този сайт ти дават 100 думи, оправяй се. Ако търсиш техник на перални, няма да намериш. Ако търсиш някой майстор да ти сложи врата, пак същото. Има само шмети-капели специалисти и ало измамници.МАФИЯТА МОГЪЩА. ПОЛИЦИЯ ГИ ПАЗИ.ТАКИВА СТРАНИ БЪДЕЩЕТО ИМ Е ПРЕДНАЧЕРТАНО И КРАЯ БЛИЗЪК.НЯКАКЪВ ГРУБО СТРОИТЕЛСТВО-ПРЕЗИДЕНТ ПРАВИ СУПЕР КОМПЮТЪР В СОФЕТО. ПОЖАРНИКАР, СВИНАР, КОЙ,КАСКЕТ... ВИЖДА МУ СЕ КРАЯ.
30
21
 
9
 
! Отговори
отАв$тралияСидней преди 3 години
от соца манталитета на Ганяя е да се пъчи по олимпяди и състезания, като награден кооператор. В същото време връсниците му с западна култура не си губят времето за подобни мироприятия на социалистическия строй, а направо си правят $$$$ като бачкат в успешни компнии. Така са истинските таланти, правят пачка и се разхождат по острови из Пасифика. А нашите се тупат в гърдите, и си мислят че са нещо повече от лу3ариПо3драви от най райския край на Планетата Сидней,Аавстралия
29
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Супер много се радвам, че е толкова даровита, може да си направи роботче съпруг сигурно...-------Или само част от съпруг...
28
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Все пак понякога и тръби трябва да се навиват, което е бенска работа.
27
3
 
5
 
! Отговори
Гробокопач преди 3 години
Аз па съм окомплектован с 2 модела ръчни мотики, една по дебела и една по-тънка и остра и една права лопата, дълга и тънка, рашън производство - "бел" се наричаше навремето и кът натисна с ней и земьосъ са пука, та корши;))) Инак, да, научи селянинът да мързелува, та да тъ научи на акъл;)))