Матурите онлайн и вкъщи? МОН вече обсъжда идеята

Тестове ще се проведат пилотно през януари в някои училища
99
Матурите онлайн и вкъщи? МОН вече обсъжда идеята
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Учениците на матура от вкъщи. Идеята вече се обсъжда от просветното ведомство и IT специалисти. Целта е в ситуация на пандемия всички изпити да се провеждат онлайн, без да е нужно училищата да отварят врати.  

Изпитите ще се генерират чрез специален софтуер, който вече успешно се прилага в редица държави като Швеция, Испания, Великобритания и Норвегия, информира Нова тв.

Още по темата

Тестове у нас ще се проведат пилотно през януари в няколко училища в София и Пловдив. Ако резултатите са успешни, е възможно още следващата учебна година учениците в цялата страна да имат първото изцяло дистанционно препитване.

Ученичката Миа Глигорова твърди, че ще е далеч по-спокойна, ако има възможност да решава тестовете си от дивана у дома.

„Смятам, че когато си присъствено има повече стрес и напрежение, защото си заобиколен от много хора”, казва момичето.

Софтуерът е облачно базиран и стъпва върху най-сигурната електронна среда, казват специалистите, които са се заели със задачата да го интегрират у нас.

„Всеки ученик и учител има електронен профил. С него влиза и се идентифицира, че той ще прави или ще дава изпит. Ученикът получава само изпитния вариант, който е предвиден за него”, обясни специалистът Александър Ангелов.

При старт на изпита програмата заключва екрана на компютъра и ученикът може да използва само клавиатурата и мишката. Започва и отброяване на време.

„Но има възможност да слага пауза, ако трябва да ползва тоалетна или друго прекъсване на изпита”, поясни Ангелов.

Втора английска гимназия в столицата ще е едно от четирите училища, в които ще се проведат първите тестове по новата система. Директорът твърди, че онлайн тестът и този на хартия няма да се различават по съдържание. При електронния вариант обаче преписвачите ще са по-малко.

„Ще се дава възможност автоматично да се засичат определени параметри като време, натискане на клавиши, използвани ресурси, което няма да даде възможност за преписване, както винаги сме се опасявали. Ще има възможност и за контролиране на това, което правят учениците”, поясни директорът на училището Емилия Лазарова.

Има и още един плюс - учениците ще получават оценките си секунди след приключване на изпита. 

 „Така че се изключва другият проблем - за забавянето при проверката. Учениците сами ще видят веднага резултатите си. Разбира се, отпада и необходимостта от обяснения защо е такава оценката, защото тя е обективна”, поясни директорът на учебното заведение.

А Миа е категорична, че най-голямо значение ще има не формата на изпита, а знанията на ученика.

„Дали ще са присъствено или дистанционно тестовете - и в двата случая ще има напрежение и ще бъде трудно”, каза още детето.  

Пилотните тестове на новия софтуер ще продължат няколко месеца, а в тях ще се включат близо 5 хиляди ученици.
Училищата у нас вече са в коледна ваканция. Тя ще продължи до 4 януари. Тогава се очаква в класните стаи да се върнат първо най-малките - от първи до четвърти клас. А за по-големите връщането ще зависи от епидемичната обстановка.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
91
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Категорично трябва да отменят НВО след 4клас!Децата достатъчно са стресирани с тази ситуация,че сега да се напрягат и с изпити.
90
1
 
0
 
! Отговори
ДАСКАЛ ПО МАТЕМАТИКА преди 3 години
Обявявам търг за времето на НВО. Който плати най-много, той щеп получи моята подкрепа.
89
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Детето ми цял срок нищо не знае по математика и български език, а матури ще има...Ами ако има деца ,които нямат възможност да имат интернет ? Какво ще правят? Как ще ги направят тези матури? ЗАЩО ТРЯБВА ДА ИМА МАТУРИ В 10 КЛАС НЕ РАЗБИРАМ ИЛИ ВИЕ ПРОСТО СЕ ЧУДИТЕ КАК ДА СИ ПЪЛНИТЕ ДЖОБА И ДА ПЕЧЕЛИТЕ ОТ ТЯХ!
88
0
 
2
 
! Отговори
.... преди 3 години
Е сега ако не се постави рекорд за отлични оценки,напълно ще си заслужим определението за *** народ защото ще е много плачевно да не можеш и да препишеш даже.
87
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
това е основната цел на мафията...да управлява едно неграмотно ваксинирано и зомбирано стадо....
86
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пуша зад трафопоста и мисля-"Сега от кой ще преписвам на матурите? Гаден вирус,такъв дебел учебник,къде да ги търся тези въпроси?"
85
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Замениха образованието с обучение.Има разлика нали?
84
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Матурите трябва да се ЗАБРАНЯТ , те водят до затъпяване сред учениците и корупция сред учителите. Също да се махнем он договорките в Болоня които са откровенно вредни (уеднаквяване) - а няма 2ма еднакви ученици. Сега вместо да учат децата да творят, им втълпяват консуматорска идеология, а чрез матурите се оценяват "заслужилите" учители. В историята са познати хиляди начини за оценяване (пр.:персонални гаранции) и матурата е тотално излишен НАПЪН от всички в тоя "процес".
83
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Те някой от зрелостниците са толкова ***-и милите че и да преписват не могат.
82
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
НВО в 4 и 10 клас е излишно! Матурите в 12 клас - също. Учениците нямат нужда от дипломи, достатъчно им е удостоверение за завършено средно образование. Всеки университет или група университети си прави изпит и подбор на тези, които искат да стават студенти. Другото е загуба на време и усвояване на едни пари, цяла индустрия се създаде около тези матури. Бедна ви е фантазията колко сива икономика се вихри с частните уроци.
81
1
 
10
 
! Отговори
Глупчо, преди 3 години
Моите деца са отдавна пораснали.И тогава, за радост, още имаше нормално училище. И хора, които си знаеха работата там - да възпитават и образоват. Но ти това няма как да го схванеш.
80
1
 
8
 
! Отговори
Кирчо, преди 3 години
Псолютно, Мето, брате мой!И аз ща таквизи матури да провеждам! Мама ще ми ги напише, докато аз пуша на терасата! Да мий жива и здрава мама! После ще иде на работа. Все пак - трябва и ток да се плаща и да папаме.
79
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Стига сте измъчвали децата бе обявявайте нулева година веднага бе ***. Спрете с тези глупости моментално. Спирайте тотално всякакво обучение до септември 2021г.а на учителите им дайте неплатен отпуск и толкова.Избийте си от главите думата онлайн обучение а и министър Вълчев веднага да отмени тази заповед че като има грипни ваканции ще се учи онлайн.
78
0
 
7
 
! Отговори
Методи Глигоров преди 3 години
И аз като помислих малко стигнах да изводо че ми е по добре да се явим на мутурата по телевизоро и сметам че това е новото прогресвно убразувание седиш си у къщи и си лежиш и си учиш после си апваш убаво поспиваш си и пак си учиш и накрая ти давт диплома за вишу убразувание
77
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 79Нали бяха казали, че всяка криза е и възможност. Не са свикнали - ще свикнат, къде ще ходят. И ще се намерят учители от нов тип. Може да стане бавно, с години, може и по-бързо. По-добре да е бързо, защото от качеството на образованието зависи всичко останало. Трябва да се сложи финална точка на типа образование: "научи ли си урока? Излез на дъската!"
76
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 78Творческо и индивидуално, казваш? Тук хората не са свикнали така. И дори почти няма кой да обучава децата на такова нещо, защото и обучаващите не могат. Ако се въведе като изискване, просто няма да се спазва или ще проверяват "качеството" през пръсти. И никой няма да има некаква полза от такова "образование".
75
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да, това е съвременната концепция. Факторът преписване просто не съществува. Тука има две методики: Или съдържанието, което трябва да създадеш на екрана трябва да енапълно творческо и индивидуално, или "преписването" се калкулира в самия изпит като част от решаването на проблема в определена времева рамка - примерно Гугъл и всякакви търсачки са вкарани в изпита като предпоставка. Не е ли така в реалния живот?
74
2
 
2
 
! Отговори
Да 75... преди 3 години
Явно , няма на кого да тропосаш да възпитава децата ти и затова , днешното училище те устройва!ОСТОВИ ГИ НА УЛИЦАТА ДА ГИ ВЪЗПИТАВА , АКО НЕ ИСКАШ ДА ГИ БИЯТ И ТОРМОЗЯТ РЕДОВНО В УЧИЛИЩЕ НА БАЗАТА НА "КОЛЕКТИВНОТО ВЪЗПИТАНИЕ"!"ТРОТОАРНОТО ВЪЗПИТАНИЕ" --Е НАЙ-СИГУРНОТО!!!!
73
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма нужда да "изучаваш цялата математика" тепърва-Някои сме я вече изучили. И чакаме онлайн изпити, за да могат децата ни да са отличници с наша помощ. Или просто да изкараме лев от други деца, които ще се явяват на такива изпити, а лично не могат "да изучат цялата математика". Давайте го по-скоро това НВО! Мисля да допълвам бизнеса, който държавата ми спря.
72
2
 
1
 
! Отговори
Ха, ха,ха,хааааааааа преди 3 години
Има теми и тестове за интелигентност ...ха,ха,хааааааааааНе съм сигурен , от къде и как може да се преписват!А и само питам , като как ще изучиш цялата математика с "частен учител"..??!