Учениците в класните стаи на 4 януари - огромен риск

Само за месец около 50 000 носители на COVID-19 не са били под карантина
Обновена: 31 дек 2020 17:27 | 31 дек 2020 15:30, Камелия Цветанова
181
Учениците в класните стаи на 4 януари - огромен риск
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Връщането на учениците в клас е огромен риск, коментира пред БНР математикът Петър Велков, преподавател и експерт по управление на кризи.

Към момента не можем да правим ясни изводи за ситуацията на базата данни от последните дни. Важно е какви ще са данните след празниците, тогава ще може да се оцени реалната ситуация, посочи той.

Още по темата

„Системата на проследяване и тестване показва, че през последния месец около 50 000 души - позитивни, не са карантинирани. Това е ключово, защото, когато системата ти за проследяване не работи, ти не управляваш пандемията. Не знаейки реалната ситуация, с връщането на учениците в клас рискуваме да подминем предните нива с гръм и трясък. Това е огромен риск и може да ни изиграе лоша шега“, предупреди той.

По думите на математика ключов момент е процесът по ваксинация, който трябва да бъде съпътстван с по-ниски нива на заболеваемост.

„Много важно е да направим кампания сред учителите за ваксинация. Това ще позволи училищата да бъдат отворени максимално дълго време“, допълни Велков.
 
Според него дистанционната форма на обучение и технологиите са ключови за бъдещето.

Преподавателят изрази надежда, че занапред хората все повече ще се подкрепят и ще оценяват важните неща.

„Трябва да повярваме и в доброто, и в науката. Науката ще ни спаси и ще ни върви нормалния живот в кратко време“, обобщи той.


181
Още от Образование
МУ - Плевен обмисля присъствено обучение за 2021 г.
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
153
2
 
23
 
! Отговори
tana$ преди 2 седмици
Ясно е че присъствената форма на обучение е най-добра и няма да бъде заместена от онлайн обучението. Но сега сме в условия на пандемия и колкото и да ни е неприятно, трябва да изтърпим.
152
10
 
11
 
! Отговори
Bili преди 2 седмици
до 142 - маските намаляват притока на кислород. тялото има нужда от кислород. за да функционира нормално. отново ви моля да се образовате, преди да причинявате това на собствените си деца. на никое правителство не му дреме за децата ви повече от вас.
няма научно доказателство за ефект на маски върху разпространяването на ковид. има такива, доказващи че влажна и непрекъснато пипана с ръце маска е идеална среда за микроби. отново - има публикувани статии, вижте сами
151
1
 
2
 
! Отговори
Bili преди 2 седмици
до 147 - балагодаря. интересно моята референция е към същото проучваме което цитира шпигел. основна разлика е че шпигел ти казва как да разбираш проучването, но не го реферира с линк. препръчвам да отидете на страницата на нейчър и да го прочетете за себе си...
това правят масмедиите, препразказват и преиначават.
150
9
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Не трябва да се бърза с изводите! След цялата свободия по празниците и омесването с какви ли не хора, пътуванията и спа почивките, не се знае какъв ужас ще настъпи! Министър Вълчев никога не е изказал компетентно мнение или взел правилни мерки. Той е срам за образованието и не заслужава заеманата позиция! Решенията трябва да се вземат от експерти в здравеопазването!
149
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
139
Анонимен

С дъщеря ми обичаме да я четем. Прекрасна, поучителна!
148
13
 
8
 
! Отговори
Клепоух прилеп преди 2 седмици
Още една провалена година.
147
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До 132 Billi

Сори... Статията е за изследвания на заболеваемостта и заразността на децата в училище.
146
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До 132
Bili


В тази връзка наскоро в Spiegel имаше публикация,

Reevaluating Children's Role in the Pandemic
11.12.2020
145
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
ваксината не се препоръчва за лица под 16 год. възраст , не се задължават и да носят маски . защо ?
144
5
 
7
 
! Отговори
баба Мутафчийка преди 2 седмици
Ке се нре! Яко ке се мре!
143
13
 
13
 
! Отговори
ДОКО преди 2 седмици
ПЪРВО ДА СЕ ВАКСИНИРАТ УЧИТЕЛИТЕ ПОСЛЕ СЛЕД ФЕВРУАРИ МОЖЕ БИ
142
17
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Bili

"маските са фатални за децата затруднявайки развитието на тялото и в частност мозъка..."

Пълни глупости.
141
6
 
10
 
! Отговори
смили се Боже упазин преди 2 седмици
планът на Са та на,и упадъка на човешката раса,Бог да се смили над вярващите
140
52
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Закривайте тия училища и да се свършва. За какво получават пари когато не учат децата. Това което сега е пародия на училище и youtube може да го изпълнява. Да видим дали ще се натискат тогава за дистанционно обучение
139
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
И снахата намести свекъра си под стълбището,където лежеше кучето.Блъсна напреде му една дървена копанка, изсипа му в нея яденето и му подаде лъжицата.
Старецът преглътна два-три пъти и очите му се насълзиха, но нищо не каза. Внучето му видя дядовите сълзи и се замисли.Въздъхна дълбоко и излезе на двора.Намери един върбов чукан и почна да го дълбае с теслата.
— Какво правиш тука? — попита го баща му.
— Копаня дълбая — отвърна момчето.
— Защо ти е?
— За да храня в нея мама и тебе, когато остареете
138
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Сега виждам хиляди майки изпадат в неврна криза точно на Нова година :D Тресе се от нерви една и кво ли си вика:Тези сега от коментарите ще променят датата и на 4 януари пак ще сме в къщи с диваците.:D
Вчера 1 пишман майка в 1 верига буташе количката с продукти и вътре седнало едно мъниче на 7 или 8г. беше детето.То се беше хванало като шофьор и сякаш караше кола.Каза сприи.. стоп..вземаме това (и посочи едни желирани бонбони) Взеха ги.Продължиха пред мен и майката каза:Ще те хвърля във фризера.
137
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Пък и за съжаление все още няма достатъчно информация как ще се отрази болестта на организма дори и на леко преболедувалите го в дългосрочен план.
--------------
Като с ваксините. И в двата случая трябва да се пазим много. Едното е болест с неясни дългосрочни ефекти, а другото ваксина с неясни дългосрочни ефекти.
136
4
 
32
 
! Отговори
Bili преди 2 седмици
а учителите както и лекарите мотивация различна - някои учители обичат деца, имат подход, обща култура и си обичат работата...на другите, за толкова им е стигнал бала в софийския и харесват дългите ваканции...и чувството за власт. лекарите - някои обичат хората, други парите...хора
135
6
 
29
 
! Отговори
Факт преди 2 седмици
Не че образованието е на високо ниво, особено последните години. Все пак министрите на ГЕРБ са пълен провал, мислят само за корупционни схеми и са много послушни. Слаби професионалисти без мотивация за работа. На практика средното образование е на самотек, въпреки безбожните усилия на достойните български будители (учители). Дъното е навсякъде, но като че ли здравната система е най-зле. Там е дъното! Некачествени, зависими лекари с почти никакви знания и умения ръководят болници, а народа плаща.
134
16
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Вече излязоха данни, че мутанта от Англия заразява в пъти по-лесно децата и по-бързо се разпространява. Излязоха данни, че при безсимптомните деца се увреждат съдовете.
Кой ще носи отговорност за поражения по децата?
Тези деца нали ще се върнат вечер в дома си? Няма ли да им позволяват да виждат бабите и дядовците си?
Ще се омеши всичко като качамак и след 19 ануари ще видим плода на това безумие да върнат точно малките, където не могат да спазват мерки поради спецификата на възраст и навиците.