Учителите сами се учили как да преподават онлайн

Препятствията за преподавателите пред дистанционното обучение
Обновена: 18 яну 2021 15:36 | 18 яну 2021 15:36, Петя Славова
17
Учителите сами се учили как да преподават онлайн
Снимка: БГНЕС

"Всяка дисциплина може да се учи онлайн, но много по-сложно е това при предмети като рисуването, физическото възпитание, но пък и технологиите се развиват много бързо и това е само в полза за обучението", посочи пред БНР Ален Паунов - създател на образователна платформа. Тя прави безплатни обучения за учители как да преподават ефективно в онлайн среда, как да задържат вниманието на учениците, как да си подготвят материала, за да се възприема по-лесно в онлайн среда.

Още по темата

"Аз вярвам, че ще има пропуски в знанията на децата от дистанционното обучение, но това не е заради формата на обучение, а заради слабата подготовка за това обучение след преподавателския състав. Още повече при това обучение учителят не може да контролира учениците – не знае те какво правят, докато тече часът.

Много е важно учителят да мотивира ученика, за запали децата по материята – това е ролята на учителя", поясни още Ален Паунов.

"Липсата на знания относно методиката за преподаване на онлайн обучението ще е основната причина за по-лошите знания след учениците – всичко стана бързо – и всъщност всички учители бяха оставени да се учат самостоятелно за онлайн преподаване – самостоятелна форма на обучение – а това е много по-различно преподаване.

Сега в нашата платформа са се регистрирали над 800 човека, 700 души ще се учат чрез нея – най-пълна е вечерната група през седмицата. Курсът е в три групи. Преимуществено са по-възрастните учители", разказа експертът.

"Има много интересни платформи за онлайн преподаване по рисуване и електроника - това са практически дисциплини - трябва да има много камери при тяхното преподаване. При физкултурата е по-особено - там присъствената форма е важна."

Ален Паунов съветва учителите да "влизат" в дистанционния час 10 минути по-рано, да накарат децата да са с включени камери, да разговарят малко с тях, да бъдат приятели с тях, за да ги предразположат, защото тази форма на обучение има и психологически аспект.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
0
 
! Отговори
Колега ? преди 3 години
Има ученици, който и да не посещават училище пак ще си учат. Има други, които и 24часа да са на училище нищо няма да научат. Учениците са от 6 до 19 годишна възраст. Няма гъвкава образователна система. Няма реални реформи в образованието. Има само едно, ДЕЛЕГИРАН БЮДЖЕТ.
16
0
 
8
 
! Отговори
До 12 от пенсионерка преди 3 години
Някога през 1971 ме приеха в химическия факултет на СУ с 5.56 по химия и отлична диплома само с една петица.Нямаше платено обучение,вратичката за *** с парите на тати.Сега учи виШу кьораво,куцо и сакато,затова е така.
15
1
 
11
 
! Отговори
"Публикацията&q преди 3 години
уж е за трудностите на учителите с дистанционното обучение, а всъщност е скрита реклама на платформата на някой си Паунов. Който се оказва голям разбирач - екперт даже - по психология на образованието и ръси мъдри съвети на кило.
14
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами,многоясно, че сами са се научили - кой да ги научи ?!Калинките от МОН или калинките от инспекторатите или пък некадърните преписвачи ( пардон - списвачи) на още по-некадърните учебници ?! От чудене с каква глynocm да ангажират учителите и колко накадърни взаимно изключващи се наредби да изфабрикуват , остава ли им време за нещо нормално ?!
13
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Баба ми и тя учи дистанционно, оплаква се че даскала си пее някави неразбираеми неща дето я успиват!
12
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най-слабите ми съученички станаха учителки .... и онлайн, и офлайн, и каквото и обучение да въведат ... загубена кауза
11
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как 10 мин. по- рано? Тогава завършва предходния час. Нали са в час? Какви са тия *** съвети?
10
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Така е, докато от МОН цяло лято мислеха неприложими мерки осъществими само на хартия. Вместо да дигитализират учебници и програми, да обучат персонала за работа с адекватни на учебнито съдържание платформи за преподаване и изпитване. Да осигурят адекватна техника....
9
0
 
10
 
! Отговори
ох преди 3 години
Такива търгаши на нищо, като поръчалия статията, опорочават най-много и без това опороченото образувънии.
8
11
 
6
 
! Отговори
Някой преди 3 години
А децата и родителите кой ги учи?! И те сами! Като им е толкова трудно всичко, да си сменят професията! Изкараха се най- големите жертви!
7
3
 
21
 
! Отговори
То ако беше лесно преди 3 години
А когато са в българска класна стая, нагъчкани, с маски, без никакви хигиенни норми, а за някои без каквато и да е здравно възпитание от семейството? Когато учителя фъфли изпод маската и мисли само как да запази дистанция? Когато и без да се проветряват класните стаи температурата вътре е под 15 градуса? Детегледачки ви трябват, а не учители, затова е воят.
6
17
 
9
 
! Отговори
пожелание преди 3 години
НАПРАВО СЕ УБИХА ОТ РАБОТА ! ТИКВАТА ДА ИМ НАПРАВИ ЗАПЛАТИТЕ ПО 5 ХИЛ. ЛВ. ,ЗАЩОТО УЧЕНИЦИТЕ СА 5 ПЪТИ ПО *** ОТ ПРЕДИ 25 ГОД. !
5
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много ни е сбъркана представата за образование и затова става от година на година по зле. Целта на образованието трябва да е да създаде интерес на ученика към съответни предмети а не да се опитва да му налива в главата с кофата защото кофата е пробита по начало... Оценяването също е доста сбъркано както и погрешната презумпция че всички трябва да учат всичко.
4
1
 
15
 
! Отговори
Недоимък преди 3 години
Пандемията показа. колко сме зле с такива онлайн обучения! Децата ( за жалост и учители, и някои родители)тепърва се учеха как да ползват новите начини на обучение. Отделно от това много родители изпитваха затруднение как да оставят децата си, когато две от тях ученици. Проблемът беше отделни стаи, да допълним и задължителното присъствие на някой родител , пародията се задълбочава И още много минуси на онлайн обучението!
3
1
 
18
 
! Отговори
Ален... преди 3 години
...Паунов съветва учителите да влизат в час 10 мин по-рано? Още по времето, през което колегите им / а и те самите/ завършват своите часове? За да си приказват приятелски с учениците през междучасието / което два пъти на ден е 5 м/?Хахахахахахахахаххххх, какви ха ха. вели се веят по медиите не е истина просто!
2
2
 
19
 
! Отговори
S преди 3 години
Няма как да бъдат контролирани. Когато са в час в класна стая, дори и доброзорлен участват. Онлайн може изобщо да не са пред компютъра. Не могат всички 27 човека да бъдат с включени камери едновременно. Живият контакт е важен.
1
4
 
19
 
! Отговори
Словянин преди 3 години
Он-лайн образованието има добри страни, но 10 пъти повече са лошите. Учениците знаят много по-малко, отколкото в клас. Личен опит. Не казвам да се спрат мерките, но факт е, че извън класната стая няма възможност 90 % за контрол.