За 10 години: Шест пъти е скочил броят на ромите с висше образование

Грамотността сред тези, които живеят в смесени квартали, е 92%
Обновена: 18 яну 2021 15:16 | 18 яну 2021 15:02, Камелия Цветанова
254
За 10 години: Шест пъти е скочил броят на ромите с висше образование
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Национално представително проучване за образованието и реализацията на ромската общност от края на 2019 година и началото на 2020 година показва, че ромите са увеличили своето участие в образователната система – като обхват на учениците и в средното образование, и във висшето образование.

„Много позитивно са се променили всички нагласи, така че да учат и момичета, и момчета. Изключително позитивни промени се регистрират“, коментира пред БНР социологът Алексей Пампоров от Тръста за социална инициатива.

Още по темата

Извадката обхваща над 4 100 души. Направена е по методология на Програмата за развитие на ООН от 2011 година. Това не е моментно проучване на нагласите, проследява се житейската история на няколко поколения, уточни Алексей Пампоров.

Целта е да се съпоставят данните за десетгодишен период и да се отчетат разликите.

Делът на ромите, които завършват висше образование например, е нараснал 6 пъти, но все още е малък.

Регистрира се спад на неграмотността, особено сред онези, които не живеят в сегрегираните квартали.

При направената допълнителна извадка, проследяваща тези разлики при роми, които живеят в смесени квартали, се отчита грамотност от 92%, което изследователят коментира като много близко до средната стойност за страната.

„Географски е най-зле там, където има големи гета с големи проблеми“, каза Пампоров.
 
Колкото повече години прекарват ромските деца в детска градина, толкова по-висока е вероятността да завършат средно или висше образование, гласи друг от изводите на изследователите.

Делът на завършилите висше образование е два пъти по-висок сред ромите, които са посещавали детска градина.
„Изключително важно е да се осигури достъп на ромските деца до детски градини, тъй като имаме много нисък обхват там – около 25-30%, това варира в страната. Държавата трябва да инвестира в този посока“, коментира експертът.

Заетостта на ромите за десет години се е увеличила от 19% на 45%, показва националното проучване.

Професионалните гимназии са много добър ключ за интеграцията, а увеличаването на годините в образователната система действа като превенция срещу ранните бракове, обобщи Алексей Пампоров.

Единствената негативна тенденция, която регистрира изследването, е засилването на образователната сегрегация.

От 31% през 2011 година в момента 47%, или почти половината ромски деца, учат в училища, в които има само ромски деца, коментира Алексей Пампоров.

„Говорим за един абсолютно неприемлив и в европейски, и в глобален аспект феномен“, коментира той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


254
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
174
0
 
6
 
! Отговори
Az преди 3 години
За 10на години имаме 6ма висшисти от този етнос? Ако смятаме правилно - 1 преди 10 години и 6 пъти увеличение... 1х6=6.
173
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
мухобойки долнопробни лъжи
172
0
 
11
 
! Отговори
Да си бъдем анонимни преди 3 години
Е заради тая мизерия дето ги образоват с дипломи, без да знаят и бъкел, накрая българската диплома, ще е като от най-нишата каста в Индия, ще го гледат с диплома, но *** като ......
171
1
 
8
 
! Отговори
Име преди 3 години
ще скочи, защото ги пускат ей така без нищо да знаят, че да не дойде племето, че ще стане страшно с даскалите
170
1
 
18
 
! Отговори
Странно преди 3 години
Странно! Защо? От 8 години съм асистент в ТУ София. Колко е добро образованието - това е отделен въпрос. Но! Не съм видял нито един представител на този етнос. Е, питам се - как точно и по какви показатели е напрсвено това изследване? Ако в това влиза фалшивите дипломи - може! Аз съм много скептичен относно достоверността му.
169
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Дуисбург всички роми са с више, а останалите в България българи и роми са със средно и безезични т.е. без знания по чужди езици!
168
1
 
12
 
! Отговори
до 187 преди 3 години
"В статията не е показано КОЛКО са завършилите висше образование роми."Как да не е показано - ето ги на снимката. И даже пише - 6 пъти повече! Повече от кое, няма значение. Ти пък много си любопитен.
167
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В статията не е показано КОЛКО са завършилите висше образование роми.Само ала-бала.
166
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кой им е крив, че не учат ?И на нас ни е трудно да учим, но се напъваме.Трудим се, не кръстосваме улиците.Който не учи няма какво да работи.Шведите-вишисти да се хващат на работа и да образоват своята общност.
165
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За 10 години: Шест пъти е скочил броят на ромите с висше образованиеТова е добре, лошото е че висшето образование е девалвирало 12 пъти за тия 10 години.
164
3
 
12
 
! Отговори
О, пак чудо! преди 3 години
Продължавам да чета: Делът на завършилите висше образование роми бил 2 пъти по-висок, когато ходели на детска градина. Как измерихте за 10 години какво се случва с тези, които са били на детска градина? Те на 15 г. ли са завършили университет? Заетостта се била увеличила от 19% на 45%. И пак за 10 г. Този отчет да няма нещо общо с декадата на ромското включване, дето отдавна отмина? Но май парите продължават да текат...
163
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ромската партия ГЕРБ и тяхната патерица Обединени Предатели си поддържат електората. Сега им правят имидж, колко е добре да наливаме пари в бездънната ромска каца за да им се дават пари за интеграция наужким.Закони, правила, дисциплина за тях няма а вие си плащайте данъците балъци ....
162
1
 
12
 
! Отговори
О, чудо! преди 3 години
Национално представително проучване за ромите. Чета внимателно: на над 4100 души (от колко общо роми в България?) се продледява житейската история на няколко поколения, обаче периодът на проучване обхваща 10 г. Питам се - за колко години се сменят поколенията в ромската общност? Пак за 10 г. - ромите с висше образование станали 6 пъти повече. От кое са повече? От българите с висше образование или от тези, дето изобщо не ходят на училище?
161
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Скочил е броят на самите роми 6 пъти зо 10 години.И затова.
160
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дайте конкретни числа, моля! Какво значи 6 пъти? От 60 са станали 600? Или от 1000 - 6000?
159
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Първи април е още далече.
158
0
 
5
 
! Отговори
Ками, преди 3 години
няма "Тръст за социална инициатива". Нарича се "Тръст за социална алтернатива". Ти нали си грамотна и с висше образование? Не можеш ли поне, като копираш статията от сайта, да изпишеш правилно името на НПО-то? Или качеството на образованието ти е същото като на тези, за които е публикацията?
157
1
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
Сичкуто ром от маа лъта висшисти.
156
0
 
16
 
! Отговори
факт преди 3 години
От Министерството на образованието им подаряват дипломи за средно,а вече и за вишУ,а ромите името си не могат да напишат и 5 свързани и смислени изречения да кажат на български език.
155
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Евалачка за ромите.