Връщат военното обучение в училищата по нова програма на МОН и МО

С тренажори и симулатори ще бъдат оборудвани 20 училища
27 яну 2021 07:04, Елка Василева
247
Връщат военното обучение в училищата по нова програма на МОН и МО
Снимка: архив, БГНЕС

Учениците ще придобиват първонaчални знания и умения по военна подготовка, ще учат какви са различните видове военни средства и правилата на общуване във военните структури. Това ще се случи в училищата, които се включат в новата Национална програма за изследване на историческото минало на Българската армия и тържествено отбелязване на Деня на храбростта и Българската армия - 6 май, на образователното министерство, която ще се изпълнява съвместно с Министерството на отбраната.

След проведените обучения от учениците се очаква още да са усвоили основните начини и способи за ориентиране в местност, да могат да оказват първа медицинска помощ, да са развили лидерски умения и тези за работа в екип.

От Министерството на отбраната ще организират и национален форум за обучение и за представяне на добри практики на ученици на тема: „Запознаване на учениците с военното дело и със славното историческо минало на Българската армия и споделяне на добри практики”. В него ще се включат 33 отбора от всички области в страната - по 10 участници, включително ръководител, пише „Монитор“.

От образователното министерство пък се очаква да организира занимания за ученици от 8-и до 10-и клас в 2000 школа. Дейностите трябва да помогнат за засилване на интереса на учениците към историята и постиженията на Българската армия. Като част от заниманията си по програмата те могат да се грижат за войнишки паметник или паметник, посветен на конкретни личности от историческото минало на Българската армия или пък да провеждат интервюта с наследници на участници във войните за национално обединение.

За 2021-ва са предвидени още две нови национални програми освен военната. Втората е насочена към професионално образование и обучение. По един от модулите й в минимум 20 училища, предоставящи професионална подготовка, учебните и производствените бази ще бъдат модернизирани.

Кабинетите по практика ще бъдат обзавеждани с демонстрационни макети, тренажори, симулатори, включително и мобилни модули и съоръжения. По националната програма за училищата ще бъдат осигурени и транспортни средства за провеждане на практики в реална работна среда. Целта е на над 1000 ученици от професионални гимназии и средни училища да бъде предоставена качествена професионална подготовка в реални предприятия, което пък да улесни реализацията им на пазара на труда.

Последната нова национална програма ще бъде насочена към рехабилитацията на учителите. Образователният министър Красимир Вълчев вече обясни, че тя ще бори бърнаут синдрома сред педагозите. Благодарение програмата у учителите ще се създават умения за справяне с хроничния стрес в работата им.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


247
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
1
 
1
 
! Отговори
До хасанка преди 3 години
Я се нaвeди *** rювeндиo
18
11
 
5
 
! Отговори
Спасителен план преди 3 години
Върнете вероучението, неверници! Създадохте държава без никакъв морал!
17
4
 
3
 
! Отговори
РАДИО ЕЛТО преди 3 години
А не леви nчeли като мене
16
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Браво, трябва да имаме истински бойци като шкембе воевода
15
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Симулатори??? Я с шанцовия инструмент да си изкопаеш окоп за индивидуална стрелба с АК-47 при минус 12 градуса, че да схванеш, какво е военно обучение.
14
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"заради пандемията учат дистанционно, хаосът е пълен, никой не знае как ще завършат годината, ще има ли малки матури, как ще започнат следващата и т. н."================Дали това пришпорвано връщане на военното обучение в училищата не е удовлетворяване на изискване на Началника? Какво знаем ние за плановете на Началника за превръщането на Тикволандия в прифронтова зона? Какво знаем за набелязващата се фронтова линия между Финския залив и Босфора? Какво знаем за "Трите морета" на пан Пилсуцки?
13
6
 
14
 
! Отговори
Хасан от Разград преди 3 години
Поредната българска тъпотия. На времето имаше такова обучение, но ефект - Не!
12
3
 
21
 
! Отговори
Относно училището преди 3 години
На 4-ти април ще се разбере!Тогава ще дойде Видовден!!!
11
1
 
13
 
! Отговори
:D преди 3 години
"връщат военното обучение в училищата" :DДеца военни, тва кой го измисли - Джоузеф Кони ли? :D
10
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Добра идея, друг е въпроса как ще се осъществи на практика.
9
0
 
4
 
! Отговори
въпрос преди 3 години
А гаулайтерите за състезанията как ще ги избират?
8
0
 
26
 
! Отговори
ибасиии преди 3 години
За къде ще ги обучават военно?
7
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Първо да дойдат самолетите, после ги давайте на децата да летят
6
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Часовете ще се водят онлайн на Кол ъф Дути и Кнтар Страйк
5
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Едно не разбирам, заради пандемията учат дистанционно, хаосът е пълен, никой не знае как ще завършат годината, ще има ли малки матури, как ще започнат следващата и т. н.Та на фона на това СЕГА ли е моментът да правят промени в учебните планове?!Понеже малко им се събраха промените и на децата и на учителите.
4
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Online ли ще бъде?
3
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Те сега нямат време децата да учат, да пишат домашни и да посещават занимания по интереси, само допълнителни идиотии им липсват.
2
4
 
36
 
! Отговори
Всичко Мара втасала преди 3 години
само военно обучение й липсвало.Държавата на мафиотите има излишни пари във все по-затъващата България? Всеки може да й представи дълъг списък с далеч по-неотложни нужди, за които да бъдат похарчени.
1
7
 
7
 
! Отговори
РАДИО ЕЛТО преди 3 години
Чувам гласове