Връщат военното обучение в училищата по нова програма на МОН и МО

С тренажори и симулатори ще бъдат оборудвани 20 училища
27 яну 2021 07:04, Елка Василева
247
Връщат военното обучение в училищата по нова програма на МОН и МО
Снимка: архив, БГНЕС

Учениците ще придобиват първонaчални знания и умения по военна подготовка, ще учат какви са различните видове военни средства и правилата на общуване във военните структури. Това ще се случи в училищата, които се включат в новата Национална програма за изследване на историческото минало на Българската армия и тържествено отбелязване на Деня на храбростта и Българската армия - 6 май, на образователното министерство, която ще се изпълнява съвместно с Министерството на отбраната.

След проведените обучения от учениците се очаква още да са усвоили основните начини и способи за ориентиране в местност, да могат да оказват първа медицинска помощ, да са развили лидерски умения и тези за работа в екип.

От Министерството на отбраната ще организират и национален форум за обучение и за представяне на добри практики на ученици на тема: „Запознаване на учениците с военното дело и със славното историческо минало на Българската армия и споделяне на добри практики”. В него ще се включат 33 отбора от всички области в страната - по 10 участници, включително ръководител, пише „Монитор“.

От образователното министерство пък се очаква да организира занимания за ученици от 8-и до 10-и клас в 2000 школа. Дейностите трябва да помогнат за засилване на интереса на учениците към историята и постиженията на Българската армия. Като част от заниманията си по програмата те могат да се грижат за войнишки паметник или паметник, посветен на конкретни личности от историческото минало на Българската армия или пък да провеждат интервюта с наследници на участници във войните за национално обединение.

За 2021-ва са предвидени още две нови национални програми освен военната. Втората е насочена към професионално образование и обучение. По един от модулите й в минимум 20 училища, предоставящи професионална подготовка, учебните и производствените бази ще бъдат модернизирани.

Кабинетите по практика ще бъдат обзавеждани с демонстрационни макети, тренажори, симулатори, включително и мобилни модули и съоръжения. По националната програма за училищата ще бъдат осигурени и транспортни средства за провеждане на практики в реална работна среда. Целта е на над 1000 ученици от професионални гимназии и средни училища да бъде предоставена качествена професионална подготовка в реални предприятия, което пък да улесни реализацията им на пазара на труда.

Последната нова национална програма ще бъде насочена към рехабилитацията на учителите. Образователният министър Красимир Вълчев вече обясни, че тя ще бори бърнаут синдрома сред педагозите. Благодарение програмата у учителите ще се създават умения за справяне с хроничния стрес в работата им.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


247
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Марш на скок 42 километра с пълно бойно снаряжение по фитнес пътеката вкъщи заради Ковид-19.Хахахахахаха!Клоуни клоуни!
38
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пак ще се плати на "наши" хора, за да се усвоят едни пари. Хора, които да учат учителите на семинари " как да мислят позитивно" за да не ги застига бърнаута.
37
0
 
14
 
! Отговори
Ванката преди 3 години
А защо не часове по "Гражданска защита"? Децата да имат на идея как се реагира при бедствия, как да се спасят, как да помогнат... Защо не и "Закон за движение по пътищата и управление на автомобила"? Това са необходими и приложими в бъдеще знания и умения! Който иска казармено обучение - да се записва в армията!
36
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как се копае окоп виртуално?Ако някой се въодушеви може и картечно гнездо да изкопае в центъра на хола с кангото и да падне в комшиите хахахахахахаах!Клоуни ей!!!!!
35
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И с кой ще се бием в тази идеалистична демокрация? Станахме евро-световна колония. Големия задокеански брат му трябват *** за великите му интереси ли?Всички все ни приятели, пък да складираме оръжие и да се готвим за бой.
34
0
 
15
 
! Отговори
Оффф преди 3 години
Всичката мара втасала, сега ще товарим децата с още глупотевини! Който иска казарма - ей я, търсят нискочели шебеци постоянно.
33
2
 
1
 
! Отговори
Ай Сиктир преди 3 години
До анонимен в 31 с обрЯзователната система: кат' ти гледам правописа и ти имаш нужда да се дообразоваш, бунак.
32
1
 
15
 
! Отговори
Вуйчо Ваньо преди 3 години
Късно е либе за китка!Чичо ми беше авиомеханик в Равнец и му се ревеше,че си отрязохме крилата(буквално).Тия МиГ 23 не бяха добри, но защо ги нарязохме.Самолети на по 20-30часа, а ние ДАДОХМЕ пари да ги ***.За СС23 ракетите да не говорим.турция - тогава лоялен партньор на нато ни изви ръцете да ***, оти видиш ли била съветска техника?!помня соПолан паси как рева като ни взеха в нато,а накрая ердо купи пво от путиня.250+ изстребителя сме имали 250 бе човек.Щели да връщат казармата.сетихте се
31
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да питам, тоя хитрец Каракачанов дали и взел процент от закупуването на изтребителите Ф-16 ?? И ако е взел, значи най -после е взел и неговия пай, дано ги харчи за лекарства и да не му стигнат!
30
0
 
6
 
! Отговори
Ай Сиктир преди 3 години
Изтървана работа. Пуснахте питомното преди двайсе и пет - трийсе години и сега гонете дивото. Ама така е. Да чакаш комунист да свърши работа... Карай.
29
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще се учат да летят дистанционно на Ф16.
28
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Писна ми!Да не се получи обаче така, както винаги става през последните години? Да "изберем" предварително избрания и предложен от Началника предател на българските интереси?
27
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дистанционно ще ги обучават с електрони модели заради Ковида.На прибежки и припълзявания от вкъщи!Хахахахахаха!Смешнициии!!!!!
26
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хахахахаха!Ей тия ме разсмяха истински рано сабахлем!Хахахахахахах!Намериха си ка да усвояват още пари за глупости!ОСТАВКА ЦИРКАДЖИИ!!!
25
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Училището трябмваше да ги научи да четат, пишат, смятат и мислят.Който иска казармено обучение, да ходи да прави лицеви опори. А дебелият първо сам да смъкне шкембето.
24
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не мога да разбера този зор на ВМРО да върнат казармата... Добре, че след изборите ще гледат парламент само по СКАТ.
23
4
 
15
 
! Отговори
Писна ми! преди 3 години
И у нас на 4-ти Април трябва да изберем някой, като Байдън и още от другия ден да отмени всякакви военни обучения, казарми и други недоразумения на Каракачанов и Борисов!
22
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да понеже в образованието всичко ни е наред сега ще се занимваме и с глупости ...
21
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А курс по хвърляне на атомни бомби ще има ли?
20
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Спасителен планЯ си взимаш измислените религии и знаеш къде си ги навреш