Въпреки пандемията ще има матури за 4 и 10 клас, как се отразяват оценките?

На сайта на МОН е публикувана информация как ще изглеждат
33
Въпреки пандемията ще има матури за 4 и 10 клас, как се отразяват оценките?
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

"Външното оценяване след 4-и и 10-и клас е задължително по закон, така че от гледна точка на това то няма да отпадне“, коментира пред БНР Евгения Костадинова, директор на дирекция "Съдържание на предучилищното и училищното образование" в Министерството на образованието и науката.

Министърът на образованието Красимир Вълчев също заяви преди дни, че няма да има отпадане на външното оценяване след 4-и и 10-и клас, независимо че омбудсманът поиска това да стане тази година, заради пандемичната обстановка и дистанционното обучение.

Още по темата
"Националното външно оценяване важи за 4-и, 7-и и 10-и клас според нормативната уредба – то е задължително за тези класове. Ако ученик не се яви, трябва да представи бележка за уважителни причини, защо се е наложило това – това важи и за външното оценяване за учениците от 10-и клас. Националното външно оценяване не спира ученик от продължаване в по-горните класове – тоест, който не се е явил на външно ученик, продължава напред в училище според успеха, който има до този момент“, каза тя.

По думите на Евгения Костадинова оценките от външното оценяване за 10-и клас се отразяват в удостоверението за завършен първи гимназиален етап – те не балообразуват дипломата за средно образование – дипломата за средно образование отчита успеха от 11-и и 12-и клас.

"То е важно защото дава информация за пропуските и напредъка на конкретния ученик, оценката му не е дадена от преподаващия му учител, а е уловила базовите му умения, придобити в целия етап – така че външното оценяване е важно и за ученика, и за родителя. Външното оценяване дава и информация за качеството на образователната ни система – на национално и регионално равнище, също и дали е адекватно обучението за съответната възрастова група. За 10-и клас външното оценяване е също много важно, за една част от учениците, които учат в обединени училища и въз основа на резултатите от това оценяване сменят училището си", каза още експертът.

Още през август месец на сайта на МОН е публикувана информация как ще изглеждат външните оценявания и кои ключови резултати от обучението ще бъдат измервани на изпитите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Външното оценяване в 4ти клас е пълна простотия. От 2 седмици не са карали нормални часове, учителката е отменила всичко, само тестове правят като замаяни. Проверете за 1 година колко часове по физическо реално са имали ... нито един, все са отменени
33
0
 
4
 
! Отговори
eva преди 3 години
А като задължително по закон, защо миналата година не се състоя? Учениците миналата година учиха онлайн 3 месеца, а останалото време бяха присъствено. Учениците тази година са учили присъствено 3 месеца, но матури има?
32
1
 
8
 
! Отговори
Derstreichholz преди 3 години
Абе пичове махнете ги тея матури бе, за кво са ви, и без тва никой нема да го брига с колко ше завършим дисйети клас на матурелете... ех боже, само тука проблеми ми създавате и нема да можем да земем книжка и да си давам газ на Е34-ката с чисто нов подменен мотор тройка дизел...Шегата настрана, като някой, който е в 10. клас, честно... Математика никой не иска да я учи, направете я избираем предмет след 8. клас. Нали искаме да сме като американците, дайте да им имаме образователната система!
31
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Външното оценяване след 4-и и 10-и клас е задължително по закон" - а такова нещо като изменение и допълнение на закон явно не съществува според госпожата директор на дирекция "Съдържание на предучилищното и училищното образование".
30
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз не минах матурите ... защото нямаше (НАБОР 87ееееем!!!!)И какво? Нито станах наркоман, нито си изоставих децата. Работя си работа с хубава зпалатка, гледам си кефа и съм си добре. Ама тея работни не ги преподаваме ...
29
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А за първи и втори клас няма ли да има?
28
0
 
8
 
! Отговори
Бай Пешо преди 3 години
Само да допълня, образованието от 20 години се бута към частни уроци. Да те накарат да снасяш всеки уикенд за частни уроци, родителите да нямат почивен ден, за да може накрая учителите да НАПИШАТ ние сме велики. Моите деца изкараха 6 на матурата. А че този даскал си взима по 6-8 хиляди на месец от уроци, разбира се, напълно нелегално никой не го прави на въпрос, и всичко е наред. Родителите сме за бой, затова че го търпим, а не скочим да изринем всичко от МОН. Начело с Баба Яга Такева и Калинки.
27
0
 
10
 
! Отговори
Бай Пешо преди 3 години
Е как ще отпаднат матурите, нали ако отпаднат раята ще види че може и без тях. И утре ще скочат да ги махат завинаги. А те са въведени с една единствена цел, касичка за учителите. След четвърти клас са въведени, за да има разделение на училищата. А след седми клас, за да един допълнителен доход на учителите. От 20 години Образованието в БГ е само как да те накарат да ходиш на уроци при този и онзи учител. Родителите се скапват от работа, за да може учителите да приберат една хилядарка месечно.
26
1
 
14
 
! Отговори
МАТУРИТЕ преди 3 години
НЯМА ДА направят децата НИТО ПО-УМНИ НИТО ПО-ОБРАЗОВАНИ.Единствено само травми за цял живот ще им останат.
25
1
 
6
 
! Отговори
Да преди 3 години
Учениците си нямат Алебегов, дет првителството да трепери от него и затова матури. Кому е необходим стреса от ненужни матури?
24
1
 
1
 
! Отговори
евангелието преди 3 години
До образованиетоТова е достатъчно за да си образован
23
1
 
1
 
! Отговори
образованието преди 3 години
То само възгордява и те прави грешен, а наказанието за греха е смърт!!!
22
0
 
19
 
! Отговори
Ник преди 3 години
Миналата година законът не им попречи да ги отменят!
21
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сегашното средно професионално образование е пълна порнография.
20
1
 
3
 
! Отговори
промивка преди 3 години
До Учителобразованието в услуга на бкп .....
19
1
 
3
 
! Отговори
евангелието преди 3 години
До един животТова е единствения източник на образованието, достатъчно за всичко!Първо сътворението и след това откритията му от образованието!
18
2
 
13
 
! Отговори
8 преди 3 години
До Анонимен Да, частните уроци са истинското училище-държавната система е излишна,включително и частните училища , които са една пародия на учене!Новото училище следва да се изгради на основата на частните уроци , които да се финансират от държавата пряко,ако искаме качествено обучение!Цялата тази камарила от структури над училището е напълно излишна и вреди на обучението!И който иска да учи -ще учи, а останалите да пасат овцете,кравите,!
17
1
 
16
 
! Отговори
6 преди 3 години
А кога ще има външно оценяване и за вас?Защото всичките сте от клас калинки!Не може некадърни партийки да правят кадърно образование!Вън след 4-ти април!
16
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То пък "присъственото" е толкова качествено, едва ли не всички учат и са отличници. А като прибавим агресията, хейта и интригите в повечето от училищата, тогава децата не само са преуморени, а и психически смазани.
15
7
 
15
 
! Отговори
да бе преди 3 години
След 1 година дистанционно, децата се измъчиха и без това, родителите се чудят как да компенсират недостатъците, сега ги тормозете още.