Родители: Трябва да се обясни как и кой ще прави тестовете за COVID-19

Анкетата на здравното министерство имала интерпретации
10 фев 2021 09:38, Ния Христова
59
Здравното министерство отпарви запитване към родителите дали биха позволили децата им да бъдат масово тествани за COVID-19. Това обаче породи смесени реакции. Какво накара масово майки да отказват децата им да бъдат тествани в училище?
 
"Реакцията на родителите беше реципрочна, защото така им беше зададено запитването. Не е ясно и какво е питането, на места писмото е интерпретирано по различен начин от учителите. Естествено, че родителите ще отговорят с "не", като им е подаден по този начин въпросът". Това заяви Пламена Николова от Националната мрежа за децата в студиото на Bulgaria ON AIR.
 
Тя смята, че ако този тест е условие децата да се върнат в училище, тя и много други родители биха се съгласили.
 
"Тази анкета задава толкова много въпроси, не мога да си представя как с този тампон едно дете на година и половина ще бъде тествано два пъти в седмицата", посочи Николова и добави: "преди да задават въпрос на родителите те предпоставиха отрицателен отговор. Това е абсолютна комуникационна грешка", каза тя.
 
Според нея предварително е трябвало да бъде обяснено на родителите как ще бъде правен този тест и кой ще го прави. 
 
"По начина, по който е въведено в момента присъственото обучение, е едно добро решение, но трябва да се спазват всички мерки", уточни Николова.
 
"Пак се започва от главата за краката и се насочваме точно към най-малките. Никъде в света детските градини не са били затворени. Бяха отворени къщите за гости, но образованието беше в пълен локдаун", подчерта тя.
 
Ива Недялкова, която е член на групата Science in the crisis, подкрепи мнението на Пламена Николова за масовото тестване и анкетата, но смята, че децата не трябва да се връщат в училище.
 
"Хубаво е да се обясни подробно на родителите и да има избор. Хубаво е да се направи скрининг, така ще бъдат изолирани всички безсимптомно болни", категорична беше тя.
 
"Скринингът е нужен в момента. Има дечица, които са изкарали Ковид-19, някои вече не могат да водят същия живот", заяви Недялкова.
 
По думите й, ако в чужбина има условия да бъдат отворени училищата, то в България такива няма.
 
"Тук мерките не се спазват изобщо. Трябва масово тестване, трябва да се тестват всички деца над 6 години", каза Ива Недялкова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
7
 
7
 
! Отговори
До 31 преди 3 години
Днес приятел го приеха в Александровска с двустранна пневмония и положителен след като преди 3 месеца изкара вируса и имаше антитела! За кви тестове за антела плямпаш, какъв имунитет, кви 5лв! Спрете да слушата на Мангъра глупостите и осъзнайте,че това не грипче и нещата не отиват към подобрение, а напротив!!!!
31
8
 
7
 
! Отговори
До 29 преди 3 години
Кой ти е казал, че всеки ще бърка бе палючо! Като искаш да е част от обществото и като искаш да ходи на училище гарантирай, че няма да пръска зарази! Толкова е лесно! Като не ти оттърва си го дръж вкъщи! За една награда от 200лв си снимате децата по памперси и ги пускате в хиляди групи да ги гледат педофили, ама за здравето на околните голям рев! Никой нямаш в главата, защо ти дават да се размножаваш, не разбирам!!!!
30
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Стига сме си чешали клавиатурите, чашата преля!Или те или ние, времето е разделно.
29
3
 
9
 
! Отговори
Ехааа преди 3 години
Хитлер и Менгеле ряпа да ядът пред нашите ЧЕРВЕНИ ФАШИСТИ!
28
4
 
8
 
! Отговори
някой преди 3 години
Твърдо и категорично с двете ръце и двата си крака гласувам ПРОТИВ тестването на децата ни!!!Няма значение дали е е с тампон или кръв. Всъщност, за протокола, кръвното изследване е по-приятно.Но не това е определящото. Това, което трябва да се направи е масови тестове за антитела, за да се види колко процента са преминали през зараза с коронавирус и са изградили имунитет.А с антигенните тестове да се проверят учителите и училищния персонал и всеки с положителен тест да не ходи на работа.
27
5
 
4
 
! Отговори
Аматьори преди 3 години
Питат лелките и беге мамите, които сами си вярват, че разбират от всичко и знаят всичко. Резултатите е ясно, че ще са плачевни да питат некомпетентните родители.
26
13
 
6
 
! Отговори
Смешен плач преди 3 години
Миналото лято пред ланораториите беше пълно с деца докарани от родителите, щото за почивката в гърция искаха PCR и нямаше проблем да им бъркат и в дупенцата даже, за може тати да се налива с узо и да ръфа октопот, ама като е по предложение на правителството и е свързано с училище е голям проблем. Толкова са ви смешни принципите, че е за реване!!!!
25
16
 
6
 
! Отговори
Недо преди 3 години
И какво всъщност като се тестват децата?!? Какво ще има стане??? Да поставят някакъв процент под карантина!!! Като ги оставяте да се наливат с енергийни напитки няма проблем, като се продават амфетки пред учелищата се правите, че не виждате, като дънкат цигари в междучасията си мислите, че вашето не пуши! Ама да му бръкнат в носа за 2 секунди е голям проблем!!! Ей *** народ!!!
24
6
 
2
 
! Отговори
Герб активист преди 3 години
Децата на вагони и т.н. И без това не гласуват, данъци не плащат полза никаква от тях...
23
6
 
16
 
! Отговори
. преди 3 години
Тествайте си вашите деца, свободни сте. С тези бъгави тестове ще изпратите в карантита здрави деца, повечето от които прекарали ковид. И кой гарантира, че няма да се заразят с грип и ковид здрави деца с това масово пипане по лицата и бъркане в носовете от кой знае какви "специалисти"? И къде ще отиват тези резултати, ще ги види ли някой родител? Това са лични данни! Или ще карантинират масово по телефона, без да знаеш за какво!
22
13
 
5
 
! Отговори
Фермер преди 3 години
Не мога да питам всяко животно във фермата си дали иска да бъде първо изследвано и после боцнато. Същото е и с хората и държавата с много питане нищо не става - трябва да се действа не питане.
21
15
 
5
 
! Отговори
21-ви ВЕК преди 3 години
Все още има такива случаи по детските градини деца с всякакви па-р-а-зитии, гллистии и дори въшкии. Да и някой да не каже само ромчета били така не това са Българчета с родители уж интелигентни и образовани. Родителите НЕ СА КОМПЕТЕНТНИ по медицински и здравни ВЪПРОСИ.САМО СТРОГА ДИСЦИПЛИНА И ВАКСИНИ ПРИ ВСИЧКИ ДЕЦА и то всяка година.
20
16
 
4
 
! Отговори
родител преди 3 години
Нека да тестват децата които ходят на присъствени детски градини и на училище. Така ще се види положението с градините как през тях се пренася вируса и ще може да се обмисли дали да не се затворят до лятото.
19
15
 
2
 
! Отговори
ВАКСИНАР преди 3 години
НИКАКВИ ТЕСТОВЕ Поставяне на ВАКСИНИ и обезпаразитяване на децата ВСЯКА ГОДИНА МАСОВО.СТРОГ ИМУНИЗАЦИОНЕН КАЛЕНДАР.
18
7
 
17
 
! Отговори
Аз преди 3 години
Не ви ли е срам да да посягате на децата бе ***.Когато всички политици и олигарси се ваксинират и минат поне 10 г. без странични ефекти тогава може да направите запитване към народа. Не вярвам въобще, че тези ваксини са безопасни.
17
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Който обещае да спре ковидлъжата и да натика ковидидиодите в миша дупка, ще спечели изобрите.Айде да видим.
16
16
 
7
 
! Отговори
Kiro преди 3 години
Нека всички деца които към момента посещават детска градина или училище да бъдат тествани. Просто защото са контактни с останалите. Тези деца коит са на дистанционно вкъщи, те няма защо да се тестват. Но най-вече детските градини следва да се тестват масово, и където има зараза да се затварят.
15
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
С това си предложение ГЕРБ току що загуби изборите!
14
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А за английските лай*ненца дето ви ходят да карат ски няма всекидневно ръгане в носа, но на "нашите" ще им извадите и мозъка ако трябва!
13
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ЗНачи на границата не искате от влизащите в страната такива тестова , но за децата искате.Фашисти, българоубийци.

Спонсорирани публикации