Родители: Трябва да се обясни как и кой ще прави тестовете за COVID-19

Анкетата на здравното министерство имала интерпретации
10 фев 2021 09:38, Ния Христова
59
Здравното министерство отпарви запитване към родителите дали биха позволили децата им да бъдат масово тествани за COVID-19. Това обаче породи смесени реакции. Какво накара масово майки да отказват децата им да бъдат тествани в училище?
 
"Реакцията на родителите беше реципрочна, защото така им беше зададено запитването. Не е ясно и какво е питането, на места писмото е интерпретирано по различен начин от учителите. Естествено, че родителите ще отговорят с "не", като им е подаден по този начин въпросът". Това заяви Пламена Николова от Националната мрежа за децата в студиото на Bulgaria ON AIR.
 
Тя смята, че ако този тест е условие децата да се върнат в училище, тя и много други родители биха се съгласили.
 
"Тази анкета задава толкова много въпроси, не мога да си представя как с този тампон едно дете на година и половина ще бъде тествано два пъти в седмицата", посочи Николова и добави: "преди да задават въпрос на родителите те предпоставиха отрицателен отговор. Това е абсолютна комуникационна грешка", каза тя.
 
Според нея предварително е трябвало да бъде обяснено на родителите как ще бъде правен този тест и кой ще го прави. 
 
"По начина, по който е въведено в момента присъственото обучение, е едно добро решение, но трябва да се спазват всички мерки", уточни Николова.
 
"Пак се започва от главата за краката и се насочваме точно към най-малките. Никъде в света детските градини не са били затворени. Бяха отворени къщите за гости, но образованието беше в пълен локдаун", подчерта тя.
 
Ива Недялкова, която е член на групата Science in the crisis, подкрепи мнението на Пламена Николова за масовото тестване и анкетата, но смята, че децата не трябва да се връщат в училище.
 
"Хубаво е да се обясни подробно на родителите и да има избор. Хубаво е да се направи скрининг, така ще бъдат изолирани всички безсимптомно болни", категорична беше тя.
 
"Скринингът е нужен в момента. Има дечица, които са изкарали Ковид-19, някои вече не могат да водят същия живот", заяви Недялкова.
 
По думите й, ако в чужбина има условия да бъдат отворени училищата, то в България такива няма.
 
"Тук мерките не се спазват изобщо. Трябва масово тестване, трябва да се тестват всички деца над 6 години", каза Ива Недялкова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А пример ще дадете ли? Ще гледаме ли 2 пъти седмично как се вкарва до мозъка клечката на внуците и децата на депутати, общински съветници, администратори на държавна служба? И това, при условие че само 2 статии по-надолу е казано че вируса се закрепва дълготрайно в мозъка, ако го вдишаш през носа! А кой е най-лесния начин да вдишваш гадости през носа? Ами като ти спукат носната мембрана! ДОЛУ РЪЦЕТЕ ОТ ДЕЦАТА, за да не ви покажем какъв шамар ще ви отвъртим!
11
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От това, което разбрахме ние, тестовете НЕ се правят от медицински лица, а от служителки в РЗИ. На указанията на тестовете, които ги има и в интернет изрично пише, че се правят от медицински лица. Това прави цялото упражнение безсмислено и даже вредно. Отделно антигенните тестове имат смисъл само при изразени прояви на болестта, с тях няма как да откриете признаци за по-старо преболедуване Като добавим и неприятното усещане да едно дете да му бъркат дълбоко в носа... Е, няма да стане тая
10
3
 
17
 
! Отговори
бонго преди 3 години
Няма лошо да се тестват децата, но не с този метод с клечката в носа. Има безболезнен начин /в Австрия се ползва два пъти седмично в училищата/, но не сме внесли тези тестове. А пробонабирането при децата е деликатна работа - имат много тънка носна преграда и големи бели може да станат при непохватен лаборант.
9
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Децата сеят заразаТи сееш зараза, зоба се казва, ти не си човек!!!Ти си зомби. Краят ви е близо.Само ми е нитресно кой ще ви храни после?
8
21
 
3
 
! Отговори
Децата сеят зараза преди 3 години
БЕЗ ТЕСТОВЕ направо ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ ВАКСИНИ и да се ПЛАЩАТ ОТ РОДИТЕЛИТЕПри отказ и също при закъснение - глоба и предупреждение за изключване детето от училище.
7
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Руснаците са измислили ваксина с аерозоли като дезодорант, колко му е мутрите да купят тайно от тая ваксина и да напръскат по стаите и никой да не разбере.
6
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А тия умници от държавната администрация ще ги тестват ли 2 пъти седмично с клечката в носа?Защо децата? Защото са много и ще пада яка лапачка!?И за сведение, ако детето ми трябва да бъде подлагано на това ще учи онлайн. Това, че има родители които за да разкарат децата си от вкъщи ще дадат съгласие и в дупетата да им бъркат по 2 пъти седмично, не значи че всички родители са такива. Я тая да каже коя компания за тестове й плаща!
5
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не е работа на МОН да организират и провеждат медицински манипулации.Да повторя и аз като колегата преди мен, ако някой си позволи да ми пипне децата ми, ще го удуша и ще го излежа до живот с най-голямо удоволствие.
4
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами то самото министерство не знае кога ще бъдат правени тестовете, от кого, колко често или по какъв начин, нито как ще бъдат интерпретирани резултатите...Съвсем точно са си задали въпроса с наличната информация. Съвсем отделен е въпроса дали искаме некaдърници като Ботокса, дето остави хора да умират по стълбите пред болниците и викаше "Всичко е под контрол", да ни пипат децата...
3
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Баба ви от Кестрич ще ги прави, питали били, оня гей с фалшивата коса ще ги прави и неговите крепoстни - слугите му - бялата мафия. Нема се учуда ако ви ваксинират и децата, 70 % от населението трябва ударно да се ваксинира.
2
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Теста е с 30% грешка, за какво говори тая леля?! И тия деца ако въобще позволим да ги тествате, 10 мин след теста ако се разболеят всички ще сте аут!Я си признайте, че става въпрос за едни пари, които едни ваши фирми трябва да вземат!
1
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако някой пипне детето ми ще го скалпирам. Да си ръгат клечките където искат, до 18 г възраст НИЕ РОДИТЕЛИТЕ преценяме дали и кога ще се правят ненужни манипулации на децата ни. Както казах, пипнете децата и ще видите не революция, а мигновено изпепеляване!

Спонсорирани публикации