Близо половината учители отказват ваксините засега

Все още нямали надежда информация за ползите и вредите
54
Близо половината учители отказват ваксините засега
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Учителите имат положителна нагласа към ваксините, проявяват интерес и търсят научни доказателства за тяхната ефективност, но все още голяма част от тях не откриват достатъчно достоверна и надеждна информация. Това сочат резултатите от проучване на Синдиката на българските учители, проведено съвместно със Сдружение на директорите в средното образование.

Още по темата

Като цяло учителите имат положителна нагласа към ваксинирането, като процентът на тези, които твърдо са заявили желанието си да се ваксинират (27,3%) и все още колебаещите се (26,9%) сумарно е по-висок от процента на тези, които са отговорили, че на този етап не планират да се ваксинират (45,8%).

Най-силно влияние върху решението на учителите оказват експертните мнения на медицински специалисти, изразени в медии и социални мрежи (52,7%). Това означава, че учителите сериозно се интересуват от проблема, активно следят изявите на авторитетите в областта и имат доверие на техните становища и препоръки. Прави впечатление невисокият процент на доверие и влияние към личните лекари, който е едва 10,8%.

Желанието да се върнат към обичайния начин на живот е най-мотивиращо за учителите да се ваксинират (43%), както и убедеността им в ползата от ваксините (31,7%), и че само така могат да бъдат защитени при многочасовото ежедневно общуване с учениците (16,9%). Решението да се ваксинират не се влияе съществено от мнението на другите колеги за това, като то е минимално – едва 3,3%.

Най-големите притеснения сред изразилите нежелание да се ваксинират са страх от евентуални странични ефекти (47,6%), липса на яснота дали ваксината няма да им навреди при наличието на други заболявания (32,4%) и липсата на доказателства, че ваксината ще ги пази ефективно за достатъчно дълъг период от време (31,1%).

Само 11,3% са заявили, че не са привърженици на ваксините, което отново извежда като основна причина за липсата на доверие към ваксинирането на недостатъчната информираност по проблема.

Горният извод се потвърждава и от отговорите на тези, които са изразили колебание в решението си за ваксиниране. Четиридесет и четири процента са заявили, че биха се ваксинирали, ако имат достатъчно достоверни данни за ефикасността и безвредността на ваксината върху различните възрастови групи. Повече информация за страничните ефекти на ваксините би повлияла положително на решението на 33,8% от анкетираните, а увереността, че ще изградят траен имунитет към заболяването би мотивирала 31,9% от тях.

Главният източник на информация за ваксините срещу COVID-19 за учителите е телевизията – 71,5% от анкетираните, както и различните интернет сайтове – 37,1%. Сравнително слаба е информираността от РЗИ и медицинските лица в училище – 12,5%, както и от колеги и приятели – 11,4%.

Едва една пета от учителите (20,6%) оценяват наличната информация за ваксините като достатъчна и достоверна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
4
 
0
 
! Отговори
... преди 3 години
Страничните ефекти от ваксините се проявяват по-често и с по-голям интензитет при по-млади хора. Корона вируса влияе по-силно и е по-опасен за стари хора. Ваксинирайте старите, оставете младите да го преболедуват и да се свършва с тая глупост вече. Бизнеса фалира, безработицата расте с външния дълг и никой не мисли после как ще го плащаме!
47
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То лекари отказват вакси живи ,що не и учители или ние,и да ни разправят че като се ваксинираме ще си върни свободата )ей гадове духайте таратора
46
10
 
5
 
! Отговори
Иван Бол преди 3 години
За една седмица от Ухан , пламна целия свят. Вече година мина. Ако е толкова заразен, аз във Лондон живея , да не съм го срещнал една година. Тук е кошер. Седем летища само млади не ги е страх. И то ваксината е хубаво преди срещата с вируса да я имаш. Аз съм за ваксиниране като научен подход. Обезмисля се наистина след толкова много време. След дъжд качулка. Но Будителите с тяхната роля в обществото и авторитет пред подрастващите какъв пример дават? Будителя с факелът на знанието, храни ме народ
45
0
 
12
 
! Отговори
ЧЕТИ! преди 3 години
До АнонименВаксината е последен прием на противотуберкулозна БЦЖ. Съчиненията ги мислиш ти, платен ***. Не симпатизирам на никоя партия, камо ли на ГЕPБ. Казвам какво се случи тогава, а пък ти си сложи и четири приема от пфайзерския токсичен ***. Отстъпвам ти моите флакончета. Имам документи с подписи и печати от лечебните заведения и доктори за абсолютно всичко, което пиша тук. Дори те не отхвърлиха вероятна етиология. В епикризите ми го пише. Айде да замълчиш, църBул скъсан.
44
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ваксините са гаражна медицина, рекламират се от съмнителни шмекери и в тях е пълно с тежки метали, ракови клетки, замърсена плазма, и всякакви гадости. Това всичко се пробутва като наука и като медицина. Хората които поставят под съмнение тези шитни, биват наричани неуки, а промитите мозъци, които нямат собствено критично мислене се наричат прогресивни. Абсолютно объркан свят.Дори шмекерите търговци на змийска отрова в дивия запад са продавали по-чисти и природни лекарства от ваксините.
43
17
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До: ЧЕТИ!Леле, ти ме разби с съчинените лъжи!!! Я кажи колко ти плаща Тулупаа за да плашиш хората, за да не се набутва за още ваксини? Кажи бе, пущиняк гарберски? Автоимунно заболяване бил развил, и с коя ваксина и по какъв повод бе, фантазьор?
42
13
 
20
 
! Отговори
Сата НАТО преди 3 години
Никой не е умрял от този вирус, нито е толкова заразен, колкото го представят, нито въобще е възможно да има толкова заразен вирус, като измислицата на СЗО. Доказателството е, че в страната с най-лабавите мерки и най-масовите протести - България, заразените за цяла година са едва 4%. Разчита се единствено на простотията и егоизма на хората за получаване на експлозия от паника в стадото.
41
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какво му е опасното на вирус, който не ме е хванал цяла година, въпреки че не съм спазвал никакви мерки? И да взема сега да се набода умишлено с нещо, което да ми разклати здравето из основи? Дай ми аргумент?
40
6
 
29
 
! Отговори
ЧЕТИ! преди 3 години
През 2006 придобих автоимунно заболяване след ваксинацията. Да обясня, че бях в най-добрата си физическа форма преди това - не пуша, не пия,а храната ми по онова време беше предимно домашна и селска.Няколко месеца след ваксинацията имунната ми система започна да напада определени органи, а докторите можаха единствено да констатират този факт и да ме "лекуват" със кортикостероиди "щото друго решение нямало". Та, моля, не ми говорете за ползата от ваксини, за отговорности и "напредналата" медицина
39
11
 
17
 
! Отговори
Сата НАТО преди 3 години
И аз цяла година търся доказателства за съществуването на суперзаразен и свръхопасен вирус, но не намирам. Всичко, което чувам за пандемията, са плоски лъжи, съшити с бели конци. Поради което заключавам, че вирус НЯМА.
38
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много ясно, хората не са глупави!!
37
17
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вирус или ваксина?Всеки да избира .Който не се ваксинира вирусът ще го споходи.
36
7
 
15
 
! Отговори
Да, бе! преди 3 години
Това е пълна лъжа, пускат ни я защото няма ваксини и затова уж учителите не искали ваксина!
35
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не е ли малко странна снимката? Иглата е изкривена от основата.
34
12
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най- важно е възрастните и тези с хронични заболявания и слаба имунна система да се ваксинират, за другите не е толкова страшно, могат сами да си преценят риска. И да стигнат до интензивно ще е 1 на 5000, което не е страшно.Но да си абониран за здравната каса, наднормен или да си над 75 и да отказваш ваксина е леко прекалено
33
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До СтранноМного се говори, но малко се казва. Ти лично какво разбра?
32
12
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вирусите мутират но ваксината работи. Може пак да се разболееш от новите щамове, но никога толкова сериозно колкото ако не си бил ваксиниран с нищо. Все пак са щамове, не е нов различен вирус. Създава се имунитет, който си работи и в даден момент разбира,че става въпрос за същия бандит, но леко дегизиран. Иначе още на вратата го спира.Ако са безопасни, няма по добро от ваксината и това се знае от 150 години. Лично решение е, няма прави, няма криви.
31
13
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вирусът мутира, а ваксините са за юотпреди мутациите. Е? Нещо цирк, нещо панаири, нещо тралала?
30
19
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абсолютно вярно, след като производителя предлага такава декларация, значи той не е сигурен в това което произвежда................................................................................................................В договорите с Пфайзер на ЕС е записано, че производителят носи отговорност. В договорите с Израел е държавата. Очакваше се, че учителите ще са малко-по интелигентни да потърсят информация има я в нета. Във всяко училище се преподават и чужди езици. Жалка работа!
29
24
 
26
 
! Отговори
Странно преди 3 години
От месеци за нищо друго не се говори, освен за ваксиниране и ваксини. И имало още неинформирани. Да не се чудим, значи защо образователната ни система е на това ниво. Какво да очакваме от такива учители?