Децата ли са основната жертва на пандемията?

В някои гадове в страната учениците вече се обучават дистанционно
17 мар 2021 03:30, Ния Христова
41
Децата ли са основната жертва на пандемията?
Снимка: БГНЕС
Миналата седмица учителите от неформалното обединение "Учители за безопасно образование" написаха отворено писмо до всички отговорни институции с искане за преминаване на учениците от 5-и до 12-и клас към дистанционно обучение.
 
От петък това е факт в някои градове от страната, а от вчера вече и в други.
 
"Видяхме какво се случи есента след започване на присъствените учебни занятия. Седмици след това случаите започнаха да нарастват, до момента на обявяване на частичния локдаун, който даде много добри резултати. За съжаление условията в училище не са се подобрили по никакъв начин – няма вентилация, не може да се спазват добре мерките, говоря за дистанция, нищо че се носят маски, което неминуемо води до много голям брой заразени", коментира пред БНР Лилия Стоянова, учител във Варна и представител на неформалната група на "Учители за безопасно образование".
 
"Британският щам също дава отражение, защото той поразява младите хора и децата. Продължаваме да твърдим, че училището е един от най-големите фактори за разпространението на епидемията. Там се случва събиране на много хора на едно място при лоши условия и невъзможност за спазване на мерките."
 
На въпрос дали учениците са изкупителна жертва на пандемията Стоянова отговори:
Още по темата
 
"Няма начин да говорим за жертва в случая. Мисля, че жертвите, които дадохме само за последното денонощие, говорят достатъчно. Никой не обвинява децата, но е факт, има много проучвания, че училищата са най-големия двигател на пандемията."
 
"Изготвили сме доклад за последиците от преболедуване на коронавирус при деца. Това, което пише в доклада за мултисистемния възпалителен синдром, за дългия Covid при деца, е много по-страшно от ( възможните психологическите последствия - б.р. ) Децата не са защитени, дори напротив в новия, британския щам, боледуват много повече и по-често. Затова на първо място трябва да поставяме живота и здравето от там нататък е всичко останало."
 
Темата коментира и Надежда Цекулова, директор програма "Кампании и комуникации" в Български хелзинкски комитет, както и майка на три деца:
 
"За съжаление ние като общество упорито отказваме да влезем в смислен диалог относно мястото на децата в борбата с пандемията и ролята, която ние като възрастни играем затова те да имат по-добри шансове."
 
"Моето дете, което е в прогимназиален етап, през изминалите 55 седмици, това е година и три седмици, е било присъствено на училище точно седем седмици. Абсолютно всичко в тази държава е работило по-дълго."
 
"Имаме недостиг на болнични легла, прибрани деца по домовете и на този фон имаме – отворени заведения, молове. Напълно разбирам икономическата ситуация на хората, които работят в тези сектори, смятам, че държавата трябваше много отдавна да е взела мерки тези хора да бъдат адекватно подкрепени, за да може балансът на мерките да позволи различните социални групи да понесат относително балансирано удара на пандемията."
 
"За всеки човек, който отглежда деца на възраст под 16 г., защото над 16 вече са достатъчно големи и самостоятелни, вижда, че децата не са добре. Въпросът е в баланса на усилията, които обществото прави, за да осигури на децата максимално добри условия предвид ужасното положение, в което всички се намираме. Тук в България не полагаме никакви усилия да подкрепим децата, напротив те са първата и най-лесна жертва, която ние дадохме с готовност."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
10
 
8
 
! Отговори
за учителите преди 3 години
Сегашните даскали..............трагедия са...................и *** за зеле не става от тях, поне 80 % са некадърни...........само за пари реват................навремето аз какви даскали имах, знаеха повече от сегашните фалшиви професори!!!!!
18
5
 
6
 
! Отговори
умен преди 3 години
Всички държави са пред фалит...............я вижте само САЩ имат астрономически външен дълг............пенсионните системи издишат..........не само в БЪЛГАРИЯ.........да............яко се краде от пенсионните фондове..............старите хора трябва да умрат..........затова пуснаха тоя вирус...............да убива старите хора.............младите са само вирусоносители!!!
17
6
 
5
 
! Отговори
80/20 преди 3 години
80 % от българите сте много ***, прости и елементарни........и за *** за зеле не ставате.....каза ви го един професор от БСП...............вие му се сърдите................много е бил прав човека, сега го разбирам!!!
16
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Децата не са жертва, а главни преносители. Дори като не са на училище се размотават по автобуси и молове, бършат си сополите по седалките...
15
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
13- и НА ДАСКАЛЯТА ЛИ ЗАВИДЕХТЕ ЗА ЗАПЛАТИТЕ? НЕ МОЖЕТЕ ДА СИ ТЪРПИТЕ ДЕЦАТА СИ В КЪЩИ, ЕТО ЗАТОВА Е ТОЯ СМЕШЕН ПЛАЧ. ОБИЧАЙТЕ И ВЪЗПИТАВАЙТЕ ДЕЦАТА СИ В ЛЮБОВ И ВСЕОТДАЙНОСТ.
14
5
 
11
 
! Отговори
препатил преди 3 години
В България вече и за едно даскалско място се искат връзки...........знам го от личен опит.........бях на интервю за даскал в малък областен град, нито София, нито Пловдив.........интервюто мина добре..........директорката ми вика, ще се обадя до 2 дена............да каже резултата............овцата му с овца...................нито звънна, нито се обади..............и тая ще възпитава деца............знам що за стока е........проста чалгаджийка, но явно знае на кого да си дава катерицата!!
13
16
 
7
 
! Отговори
???? преди 3 години
Да взема да стана един даскал................стоя си у нас.........................вземам си голямата заплата..............работя дистанционно....................хаха....................голям смях................а децата......................какво ми пука за тях, нали??Който иска да учи...........има частни уроци!!!!Който не иска да учи, да си стои *** и ***, нали???
12
9
 
7
 
! Отговори
ТСВ преди 3 години
Води се трета световна война..............свиквайте..................това е биологична война.........да...........елита на света разбра, че няма да оцелее и той в една ядрена война ...............и затова сега се води биологична война .............с вируси!!!Добро утро, селяни прости!!!!
11
12
 
10
 
! Отговори
NB преди 3 години
Децата са само вирусоносители.............жертва са възрастните хора...............да.............тоя вирус е създаден з да убива старите хора, без значение от професията им........лекари, учители и т.н..............защото няма пари да се плащат пенсии, не само в България, но и в целия свят..........но вие сте прости и ***, както ви каза един професор от БСП и не ги разбирате тия неща........много са сложни за един мозък с 3 гънки!!!
10
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всички в България боледуват от Националния оперативен щам (НОЩ) и неговият създател БМБ!Други щамове няма!
9
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако ми кажат как са определили от кой щам боледуват децата ще ги призная за нобелови лауреати. Вземат проби и изолират вируси в БАН ли?
8
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Каква жертва са децата бе ? -здраяви и млади ,живота е пред тях .Жертва са Учители,Доктори и Сестри, Хиляди хронично болни и здрави в средата на живота си умряха - 11 579 починали !
7
20
 
12
 
! Отговори
Колко му е преди 3 години
Тия какви учители са? Не искат да ходят в училище, не искат да се ваксинират, а, да, искат по-големи заплати! Само където съдбата на недоучените ни деца хич не ги интересува. Колкото толкова, важно е да си вземат заплатите в къщи на топло. Евала! Така се става богата държава, с полуграмотни граждани. Нали ще научат, че две и две е четири, стига им!
6
17
 
11
 
! Отговори
Az преди 3 години
И учителите напипаха мекото на баницата, следиш си в къщи ,тече си заплатата...
5
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
1 година вечеМОН не могат да променят учебния план и малките се учат само да четат и пишат на български, а останалите само задочно . Който иска ще учи, който не няма, но и в сграда като ги вкарат, пак няма да искат.
4
1
 
10
 
! Отговори
Във гъзъ боли ли? преди 3 години
Някой трябва да поеме политическа отговорност
3
28
 
15
 
! Отговори
съвет преди 3 години
Който учител се страхува от зараза, да си пусне молбичка на бял лист формат А4.След това ако има късмет, може да се реализира в Чистотата/примерно/.
2
3
 
19
 
! Отговори
Четене с разбиране преди 3 години
Значи все пак децата са жертва. Дори уклончивият отговор в статията доказва това. Не ви е срам!
1
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На училище лошо, в къщи още по лошо, вчера имаше изследване че в резултат на "цифровото" обучение децата губят както способности да общуват така и умствените си способности, чисто и просто затъпяват и то рязко. не че трябва акъл за да си сервитьор или чистач но е лошо.