СУ се изкачи с 50 места в QS World University Rankings

Алма Матер е единственият български университет в класацията
Обновена: 9 юни 2021 11:19 | 9 юни 2021 11:19, Камелия Цветанова
30
СУ се изкачи с 50 места в QS World University Rankings
Снимка: БГНЕС

В световната класация на университетите QS World University Rankings за 2022 г., Софийският университет "Св. Климент Охридски" се нарежда на 591-600 място. Най-старият и авторитетен български университет участва в класацията от 2014 г. и сегашното място е най-високото до момента.

"Тази година университетът се изкачва с 50 места и е класиран в топ 46 процента", съобщи пресцентърът на висшето училище.

В класацията на QS World University Rankings - 2022 участват най-добрите университети в света. Тази година за участие в класирането са кандидатствали 1673 университета, от които до класиране са допуснати само 1300. За първа година Софийският университет получава и сертификат за мястото си в авторитетната световна класация.

Университетите се оценяват на базата на шест критерия: академична репутация, научна репутация, репутация сред работодателите, съотношение на студенти и преподавателски състав, брой цитирания на факултет, брой чуждестранни студенти и чуждестранни преподаватели.

Софийският университет е единственият български университет, който намира място в класацията, отбелязват от СУ.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още по темата: университеткласацияСУ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
2
 
4
 
! Отговори
Аз преди 2 години
600то място престижно...? Човеееечеееее :)
6
4
 
4
 
! Отговори
СУ преди 2 години
Преподаватели в пенсионна възраст, държавна хранилка, повече преподаватели от студенти и т.н. Май не са никак успешни а държавата ги държи с пари и корупция.
5
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
600-тно място в класацията, не звучи много престижно, но щом казват.
4
10
 
5
 
! Отговори
Това е много добре! преди 2 години
Има само една причина СУ да бъде на 600-то място и затова всички преподаватели-от..репки на комунизма трябва незабавно да бъдат изгонени от Университета, а там е пълно с комунистически реп..тили. На какво ли възпитават младите европейски българи тези монст..руми...
3
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
полека да не мине първия и да стане с обратен знак в класацията
2
5
 
12
 
! Отговори
манджа преди 2 години
СУ...хехе. Интересно по какво са ги оценявали - стара учебна база, преподаватели ползващи учебници на половин век или тези, които обясняват как ще водят студентки у тях, за да им пишат високи оценки, или пък учат бъдещите журналисти да не задават неудобни въпроси. По тези параметри вероятно печели в много класации.
1
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За България подобни статистики нямат особен смисъл, тъй като науката е отделена от университетите. Публикациите и академичния състав е основно от/в БАН, а те дават голяма тежест при класирането. Ерго, заради този тип организация, университетите ни нямат шанс за престижна класация.