Над 1/3 от регионалните началници в образованието - партийци

Училището трябвало да е политизирано
43
Над 1/3 от регионалните началници в образованието - партийци
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

"Повече от 1/3 от регионалните началници в образованието са ангажирани с партийна дейност, което е притеснително. Изненадващо е, че в закона няма ясно регламентирано изискване партийна политическа дейност да не се случва в училищната система. Този пропуск трябва да бъде преодолян. Висшето образование е освободено от политически доктрини. Не виждам причина в училищното образование да нямаме за деполитизация на системата". Това коментира пред БНР служебният министър на образованието проф. Николай Денков.

Още по темата

Той съобщи за сигнали за натиск върху учители и върху директори по време на предизборни кампании.

"Важно е да се подготвим за следващата учебна година. Сегашната ще завърши сравнително успешно. Но това не ни успокоява, защото през последните години нямаме качествен скок нагоре в представянето на учениците въпреки значителното увеличаване на средствата в тази сфера... Трябва да се минимизира разликата между отделните региони и възрастовите групи", посочи проф. Денков.

"Имаме добър баланс между това колко места субсидира държавата и завършващите студенти. Във висшето образование има промяна в правилната посока, но не е достатъчна. За да могат университетите ни да се състезават с европейските, трябва да повишат значително научната си дейност... Почти сме готови с картата за висше образование, следващата седмица ще я качим за публично обсъждане", допълни той.


43
Още по темата: училищеобразование
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
4
 
! Отговори
До 33 преди 1 месец
Оскъдна ти е информацията. В БАН академиците се водят на работа докато могат да си влачат краката. Останалите хабилитирани (доценти и професори) - по закон трябва да работят до 65 г. Но те си гласуват вътрешни правила, според които професорите чак до 70 г. могат да се водят по ведомост, че уж работят там Всъщност само взимат заплати и рядко вършат по нещо. Навършат ли 70, за всеки поотделно се гласува дали да остане още. Доцентите пък стоят до 68 г., но сега напират и те да стоят до 70 г.
33
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Директорите си държат пенсионери на 65-67 год. Те са послушни и си траят .
32
0
 
7
 
! Отговори
dk преди 1 месец
партийците преди 10 ряпа да ядътсега е толкова страшно с тия феодали наречени директориповече от 4 години никой не трябва да остава на този постсмешно но феодалите взеха та си направи и съюз да ги защитаваобградени са само със свои хора и кадърните се гонят,а на тяхно място пенсионираните свои-хем заплата и пенсия а работа нулаПРОВЕРЕТЕ ВС УЧИЛИЩА СОФИЯвмалките села и градчета се контролират от населението тъй като се познаватнезнам за какво служи РУОНЕКА ПОНЕ НАЗНАЧАВАТ СПЕЦИАЛИЛ
31
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До До 24/25грешиш! точно сега всяка некадърна тахтаба може да стане всичко, стига да е от бсп!
30
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До До 24/25 Лъжеш. Преди 1989 г. само деца на партийни, военни и агенти на ДС можеха да учат право, журналистика, външнотърговски отношение и други желани специалности. Имаше политически приемен изпит и там правеха цедката. А, във висшите военни училища за да завършиш задължително трябваше да станеш член на БКП, а между 40-50 % и на ДС. Не кадърните ставаха началници и членове на БКП, обратното некадърниците ставаха членове на БКП, или агенти на ДС за да станат началници...
29
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А директорките на детските градини перат пари от обществените поръчки. Не само от плода за ПГ групите, но и от ремонтите. От няколко години изнасят обучението на учителите за по 3 дена някъде на море или в планината.Карат ги насила да ходят на квалификации, но всъщност квалификация не се провежда, а си е един вид екскурзия. Директорките прибират голяма отстъпка от организатора на квалификацията.След това се раздават едни сертификати фиктивни.Няма обучение-няма нищо. Само плющят бюджета с кражби.
28
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До До 24/25 Пречеше се на способните, и още как се пречеше. Коя некадърна, истерясала партийна лелка ще се съгласи да направи член на БКП някое умно, работливо момиче, което е 20 години по-младо от нея? Кой партиен свако и бако ще осигури възможности за кариерно развитие на способен млад човек, който е реален конкурент на синчето или зетчето на свакото и бакото?
27
7
 
16
 
! Отговори
До 24/25 преди 1 месец
Нямаш представа как стояха нещата преди 1989 година. Накратко, когато някой беше кадърен за шефско място му предлагаха да стане партиец и той почти винаги се съгласяваше. Казано по друг начин на първо място бяха способностите, а другото следваше от това, че човека е способен. Сега е обратното - всяка некадърна Калинка на ГЕРБ може да стане шеф от най-високо ниво.
26
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Калинките на ГЕРБ са налазили ръководните длъжности в държавната администрация и трябва да се изчегъртат
25
5
 
6
 
! Отговори
Продължението преди 1 месец
................ Това беше начин да се покаже на народа, че уж и безпартийните имат шансове за израстване. Само че тези безпартийни бяха много свои и верни на БКП хора.
24
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Допреди 30 години 99.5% от началниците бяха партийци /БКП/. Тук-там пърхаше и по някой член на БЗНС. Ако случайно се чуе, че има някой безпартиен, значи той доскоро е бил виден комсомолски активист, достигнал в йерархията на ДКМС позиции, до които не всеки биваше допускан, дори да е с изключителни качества и да се старае много. От известно стъпало нагоре бяха в сила други критерии. Знаеше се, че щом такъв екземпляр не е все още приет в БКП, значи има някаква игра - показват на народа, че и
23
9
 
5
 
! Отговори
Е преди 1 месец
Сега остава да забраним на политически-ориентираните да работят на такива длъжности, що за глупост !
22
3
 
18
 
! Отговори
учителка преди 1 месец
До Той е по-добър21Аз не съм министър , но мога да ти кажа с имена господин гербаджийски крадец. В Кърджали- началник на РУО- Гроздан Колев, назначи с измислени конкурси десет директори на училища от ГЕРБ, ПЪЛНИ НЕКАДЪРНИЦИ ! Самият началник на РУО е политическа фигура от ГЕРБ, публична тайна е как със заплата на чиновник се купува апартамент в София за 300 000 лева ! Още примери искаш ли ? Мухльовци сте вие гербаджиите, а не мъже!
21
7
 
8
 
! Отговори
Той е по-добър преди 1 месец
Г-н министъре, да си ги нямаме тия, една жена каза.. Давай направо, излез пред БНТ и обяви тези сигнали с имена и места! Ай стига с тия партенки, научете се на морал и доблест и не петнете тази благородна професия. Имал бил сигнали за натиск, ми покажи ги, че да ти повярваме! Стой си там в креслото и съдействай за организацията на изборите, а манипулациите ги остави на Радев, той е по-добър!
20
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А в Плевен да не е различно? Има един директор, които е от поне 30 год.Явно плаща добре и го държат от години. Не дава на учителите си пари, не и плаща лекторски часове, 30 лева за интернет . И само прави ремонти.Големи комисиони падат от това, но са си за него- плочки на улицата, телевизори по коридорите, а там никой не ги гледал, снегорин, климатици....За у-ще И.Вазов става въпрос.
19
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да премахнат всички директори на училища и детски градини, назначени от ГЕРБ, некадърни калинки.
18
2
 
2
 
! Отговори
Всичко става в Бг !! преди 1 месец
Проверяващите да се пазят от трудова злополука, ако засегнат интереси на нашите хора.
17
0
 
19
 
! Отговори
Гарантирано от СДС преди 1 месец
Направете проверка за град Ловеч! Пълен картел в образованието. Сегашният зам.кмет, бивш директор на училище нареди всичките си любовници по училищата да стават директори. Освен това целенасочено унищожи каквото имаше за унищожаване. Тенденциозно се тъпчат няколко училища, а другите се унищожават. По негово усмотрение се закриха 4 училища в града и още 5 в селата. И нямаше основание за това, деца имаше, а вече няма, защото младите хора избягаха!
16
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Герберите са пропълзяли дори при обучението на децата! Крайно време е герберите да бъдат изчегъртани, освен ако не искаме те да изчегъртат демокрацията.
15
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
,,Образованието,, служи за държавни ясли и за това родителите да има къде да захвърлят децата си . Нищо научено при тия не ми е свършило работа в живота ;) Важното е тази истина да не се казва за да не се променя нищо.