Проф. Петрова: Обяснявам си отлива от ваксините с успокояване

"Ефективни са срещу Делта варианта, когато са поставени и двете дози"
Обновена: 29 юни 2021 05:23 | 28 юни 2021 22:40, Веселина Йорданова
99

Делта и Бета вариантите на Ковид-19 вече са у нас. Помагат ли ваксините?

Има отлив и го виждаме в последните месеци. Обяснявам си го като преброяване на образованото население. Има спад на общия брой заразени и вероятно има успокояване за отминаване на пандемията. Това каза за "Денят ON AIR" директорът на Института по микробиология към БАН проф. Пенка Петрова.

По думите ѝ със затопляне на времето заразените намаляват, но след това плавно започва да се завръща ръстът им.

"Ако не се случи ваксиниране и изграждането на щит, рискуваме да изкараме още една такава година. Отначало се изгуби доверието към АstraZeneca, после към Pfizer. Говори се твърде много за странични ефекти, тромбози. Разнопосочните сигнали разколебават", посочи експертът за Bulgaria ON AIR.

Според нея сме доста назад по брой ваксинирани, не само в ЕС, но дори спрямо Индия.

"Доказа се, че ваксините са ефективни срещу Делта варианта, когато са поставени и двете дози. Апелът е всички да си поставят такива, за да няма опашки в края на септември и тогава да се търси решение. Тези мутации не са по-страшни. Те заразяват доста повече. Добрата новина е, че при тези варианти няма по-тежко протичане", обясни проф. Пенка Петрова.

Тя е на мнение, че Делта мутацията удвоява всяка седмица броя си в страните, където я има.

"Ако имаме ваксинирано население, няма да имаме висока смъртност от Ковид-19. Все повече данни има, че ваксината предпазва и от заразяване. Мутирането ще продължи", посочи още събеседничката.

"Работи се интензивно по трети дози, Pfizer и Moderna вече я подготвят. В Куба например, ваксините са тридозови и там хората вярват на произведените в страната им препарати. При българската ваксина опитите вървят добре, но до производство едва ли ще се стигне. Знам, че чужди фирми проявяват интерес. Възможно е следващото правителство да прояви интерес, това не е евтин процес. Може би здравните власти трябва да се намесят по-сериозно, а личните лекари да съветват коя ваксина е подходяща. Проблемите идват от ниската здравна култура и трябва да се обръща внимание и на всички останали заболявания", допълни проф. Петрова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
1
 
0
 
! Отговори
Рейгън преди 2 години
Даа, червената чума правеше всичко възможно да провали ваксинацията, само защото не можеше да преживее пореден успех на ГЕРБ. Червеният интернационалист ще направи ВСИЧКО в името на Масква и кумунизъмъ, дори това да коства десетина хиляди загинали...Само подадоха тон за чалга песни на андрешковците и те ревнаха един през друг с пълни гърла, как 'вирус няма' или 'това е само грипче.Сега си купиха машинки и скоро ше си имат частна комунистическа държавица...
81
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз пък си обяснявам отлива на някои от ваксиниране по-скоро вследствие мътилката около краткотрайните и дълготрайни странични въздействия на ваксините върху човешкия живот!
80
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не е успокояване, а тъпота и късоумие.
79
4
 
9
 
! Отговори
До 73 преди 2 години
По-добре *** и свободен, отколкото интелигентен и роб. България в момента е може би най-свободната страна в ЕС, което между другото показва че и народът е най-интелигентния в ЕС отхвърляйки и виждайки през медицинската тиранията и фашизъм.
78
3
 
3
 
! Отговори
Някой преди 2 години
До ВаксаджияТака де, за това беше поста ми. Пишете дребни заяждания и детски закачки, защото вероятно за това и Ви плащат. Но смислени доводи и обосновани факти непишете. Хайде вземете си стотинките за участието, и оставете наистина образованите хора да си вземат решенията всеки за себе си.
77
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе къде е бай Шиле днеска?
76
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Предлагам да се обяви ден за край на пандемията.
75
7
 
1
 
! Отговори
А да си чувал, че преди 2 години
Поне 300 финландци са се заразили на мача в Петербург.
74
10
 
6
 
! Отговори
Ваксаджия преди 2 години
Добър ден, добър ден антимозъчни, антиваксърчета и далечни братчеди! Спокойно! Няма да зарежем магаретата си в калта колкото и магарии да са сътворили! Ще ви пренесем на гърбовете си на другия бряг на буйната река, защото животът е прекрасно нещо и е божи дар!А дотогава яжте повече краставици и домати и нека Бог да е с вас! Амин!
73
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До НякойТо в България вече на доста места има продавачи и клиенти без маски.Просто седи залепен стикера да се носи маска но като се влезе не всеки носи.
72
2
 
19
 
! Отговори
Някой преди 2 години
Ако дори и малка част от простотиите написани за коронавируса бяха вярни, то досега в Унгария и в Беларус нямаше жив човек да остане. Гледах мачовете в Унгария - Няма маски, няма дистанция... А в Беларус никога не е имало ограничения. Е? Как става тази работа???? Това се запитват образованите хора и неходят да се бодат безсмислено с някакви неизвестни препарати имащи за цел очевидно обиране на пари с ИЗМАМА!
71
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Професоре, тъй като имам ниска здравна култура, надявам се, че ще ми помогнете да я разширя, като отговорите на два въпроса. При кое друго ваксиниране досега се е налагало да подписваме информирано съгласие, че не можем да държим отговорен производителя за нищо, ама буквално за нищо. Втори въпрос, всички лекари в България ваксинираха ли се? Ако има неваксинирани лекари, какво ще кажете за тяхната здравна култура?
70
1
 
22
 
! Отговори
Някой преди 2 години
Да, точно "преброяване на образованото население". Всеки един образован човек се замисля "защо", след като и ваксинираните се разболяват и пренасят болеста. Аутопсии няма, само едни думи, и измислени милион разновидности за да измъкнат пари и да затворят хората в къщи. Манипулират статистиките с тестове, които коствено могат да индикират "наличе на нещо". Няма научно обосновани анализи, а само твърдения повторени милион пъти за да станат "истина".
69
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Леле как наскачаха ковид троловете. Никой не ви вярва и не ви искаме ваксините!
68
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Масовата ваксинация е ясно, че вече е невъзможно да се случи в България и това е чудесно. Много подценихте българите.
67
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Препродаване на образованото население това със сигурност не е, общо взето е преброяване на хипохондриците в България. Доста са ;)))
66
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А за какво е имунната система, според вас? Или трябва да я стимулираме изкуствено. Ако за всеки вирус го правим, естествената ни иимунна система ще стане мързелива и ще отслабена и при появата на всеки вирус, или нов щам ще има нужда от ваксини, за да се сети да изработва антитела. Така, че с ваксините си правим ужасна "услуга" в дългосрочен план.
65
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ШибиРиби И що те е срам да напишеш кое е това общество на което си член? Тайна ли е? Мръснишки е от твоя страна да плюеш по българите пък да не казваш откъде си. Не говори добре за тебе.
64
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 73 що си се загрижил за нашия народ. Гледай си твоя си народ и твоята си простотия. Аман от муххльовци които пишат в българските форуми на вие.
63
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Айнщайн "Лудост е, когато човек продължава да прави едно и също нещо и да очаква различни резултати". Та и нашите "професори" така. Едни и същи лъжи се говорят от различни имена. Хубаво, че Българите отдавна не вярват на такива тип "Юда" титлувани същества. Какво успокояване, БГ народа отдавна си е спокоен - без експериментални медикаменти по време на грип. Втора доза предпазва от заразяване с новите щамове ? Г-жо Петрова, напишете England covid в гугъл, ако разбирате английски.