Проф. Петрова: Обяснявам си отлива от ваксините с успокояване

"Ефективни са срещу Делта варианта, когато са поставени и двете дози"
Обновена: 29 юни 2021 05:23 | 28 юни 2021 22:40, Веселина Йорданова
99

Делта и Бета вариантите на Ковид-19 вече са у нас. Помагат ли ваксините?

Има отлив и го виждаме в последните месеци. Обяснявам си го като преброяване на образованото население. Има спад на общия брой заразени и вероятно има успокояване за отминаване на пандемията. Това каза за "Денят ON AIR" директорът на Института по микробиология към БАН проф. Пенка Петрова.

По думите ѝ със затопляне на времето заразените намаляват, но след това плавно започва да се завръща ръстът им.

"Ако не се случи ваксиниране и изграждането на щит, рискуваме да изкараме още една такава година. Отначало се изгуби доверието към АstraZeneca, после към Pfizer. Говори се твърде много за странични ефекти, тромбози. Разнопосочните сигнали разколебават", посочи експертът за Bulgaria ON AIR.

Според нея сме доста назад по брой ваксинирани, не само в ЕС, но дори спрямо Индия.

"Доказа се, че ваксините са ефективни срещу Делта варианта, когато са поставени и двете дози. Апелът е всички да си поставят такива, за да няма опашки в края на септември и тогава да се търси решение. Тези мутации не са по-страшни. Те заразяват доста повече. Добрата новина е, че при тези варианти няма по-тежко протичане", обясни проф. Пенка Петрова.

Тя е на мнение, че Делта мутацията удвоява всяка седмица броя си в страните, където я има.

"Ако имаме ваксинирано население, няма да имаме висока смъртност от Ковид-19. Все повече данни има, че ваксината предпазва и от заразяване. Мутирането ще продължи", посочи още събеседничката.

"Работи се интензивно по трети дози, Pfizer и Moderna вече я подготвят. В Куба например, ваксините са тридозови и там хората вярват на произведените в страната им препарати. При българската ваксина опитите вървят добре, но до производство едва ли ще се стигне. Знам, че чужди фирми проявяват интерес. Възможно е следващото правителство да прояви интерес, това не е евтин процес. Може би здравните власти трябва да се намесят по-сериозно, а личните лекари да съветват коя ваксина е подходяща. Проблемите идват от ниската здравна култура и трябва да се обръща внимание и на всички останали заболявания", допълни проф. Петрова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
13
 
7
 
! Отговори
ШибиРиби преди 2 години
До долния.Спокойно, с радост ще ти съобщя че съм част от общество където вече повечето сме ваксинирани. Нарича се стаден имунитет. Обаче в България всички правят винаги точно обратното на това което ги съветват щото разбираш ли не сте стадо а индивидуалисти живеете в среда на всеобща индивидуална мизерия
61
2
 
12
 
! Отговори
До ШибиРиби преди 2 години
Гледай сега, кавал е баща ти :) щом е позволил толкова пропаднал индивид да стане част от обществото. Образовай се, неграмотен си и дори не си си направил труда да разбереш какво е ваксина, как действа и конкретно тези за К19. Толкова сте много простаците и простите, че затривате цялата държава! Другият път не пиши пиян. Ставаш смешен!
60
6
 
4
 
! Отговори
ШибиРиби преди 2 години
До ХммТочно тука бъркаш бе kaвал. Като караш пиян и назобан трепеш и невинни хора не само теб
59
3
 
8
 
! Отговори
До ШибиРиби преди 2 години
Всъщност неграмотния нарича останалите прости. Чудя се, вие неграмотните, към умните ли спадате?
58
6
 
18
 
! Отговори
Хммм преди 2 години
Ако някой не си сложи ваксина и умре си е информирано решение. Кому е нужно да се натяква постоянно? Ваксината е лично предпазване, тъй като дори ваксинирани се разболяват и са приносители. Къде е драмата не разбирам? Ако искам се ваксинирам, ако не искам си е мой проблем. Нали ваксинираните няма да умрат? Направо е смешно вече с тази пропаганда. Ами който иска да се боде, който не иска да мре..... Тотална досада!
57
13
 
10
 
! Отговори
ШибиРиби преди 2 години
По *** народ от българския трудно ще се намери на земята. И страхлив
56
6
 
21
 
! Отговори
???? преди 2 години
Професорката да каже какъв е приносът й в световната наука..................после да ми дава акъли за ваксините!!Защото аз на фалшиви професорки от БАН не вярвам...................знам как се става доцент и професор на територията!!!
55
7
 
16
 
! Отговори
!!! преди 2 години
Хората нямат доверие на ваксините...............и това не е случайно...................днес , когато има Интернет.............всеки може да чете и да си прави изводите сам....................освен това в България титлите доцент и професор са много обезценени!!!
54
6
 
19
 
! Отговори
???? преди 2 години
Какво иска да ми каже тая професорка?Щом не искам да се ваксинирам, значи съм ***...............така ли?За сведение на професорката съм завършил два университета, което не е най-важното, разбира се...............но чета и анализирам информацията сам и няма да се ваксинирам..............категорично...............нито семейството ми................и не затова, че съм някой откачен антиваксър...........но защото има много неща, които не се казват за ваксините!!
53
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Така наречените професори и доценти, които не са нищо друго освен национални предатели, ще хванат xeмoрoиди от напъване. Аз няма да се инжектирам, защото така съм решил. Проблем?
52
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Според мен ковид19 не е толкова опасен, а всичко това се преиграва. Питам ви, защо в ромските махали и квартали където хигиената е на много ниско ниво, не се носят, маски, не се дезинфекцират, събират се на тумби не са пламнали от ковид все още.
51
11
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
я Пенка от БАН да каже защо само 20% от дофтурите са ваксани? И те ли са необразовани и с ниска здравна култура? Поне видяхме, че по-големи плазмодии от тия БАН няма, вече като чуя за доцент и професор настръхва....от отвращение
50
11
 
2
 
! Отговори
Скрий се бе шматок преди 2 години
До ЖивкоМориарти никога не е агитирал да се ваксинираш срещу грип. И да тролиш не можеш като хората. Хващаме ти лъжите по бели ***.
49
6
 
10
 
! Отговори
До 54 преди 2 години
Коя ваксина визираш?! Да не би да е СпутникV ,А ?! Ха ха ха е няма такава тлъста лъжа.
48
9
 
19
 
! Отговори
О хо хо преди 2 години
Тая защо обижда необразованите????? Само 10% от лекарите са ваксинирани!!!!!
47
9
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Една позната след поставяне на първа игла получи усложнения вдигна температура, главоболие, болки в краката, като ходи бързо се изморява и трябва да седне. Отишла при личния си лекар, той и е казал, че тези симптоми ще отшумят до няколко дни. Но вече 3 месец е така и не искаше да си постави 2 рата игла от ваксината.
46
14
 
19
 
! Отговори
Живко преди 2 години
Помните ли миналата година как Гломб, щабните експерти и въпросната Петрова разтягаха локуми колко важно било хората да се ваксинират срещу грип, защото това щяло да ги предпази и от коронавирус? Хиляди се нашаткаха. В аптечната мрежа не останаха дори единични бройки инфлувак. И малко след тогава втората вълна ни смаза... Един път, втори път, трети път-стомна за вода. Никой вече не ви вярва, смешни брокерчета и грантаджии! Вървете на май.... си!
45
15
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Тя е на мнение, че Делта мутацията удвоява всяка седмица броя си в страните, където я има."Ха-ха-ха! Само да напомня че първия случай на индийския щам е в проба взета в началото на април в гр. Плевен, а днес имаме само 16 заразени за цялата страна. В Плевен- 0 (нула)! Толкова за "ужасяващата" мутация! Тя впрочем може и да е ужасяваща, но единствено за хора без естествено придобит имунитет.
44
16
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само да отбележа че по-рано днес по въпроса се изходи и професор Ива, която навива за ваксините с маймунски аденовирус..
43
5
 
18
 
! Отговори
До 48 преди 2 години
Ама ,разбира се че има лекарства , но те са предназначени за хора склонни към самоубийство. Не е зле да прочетеш страничните ефекти на упоменатите от теб лекарства и да погледнеш данните на " Джонс Хопкинс" публикувани на страницата им колко хора са починали от неправилна доьировка и самолечение. Но ти давай, лекувам се имаш нашата подкрепа .