За ремонти, оборудване, иновации - МС одобри милиони за образование

Отпускат се и средства за безплатна почивка по програма "Отново заедно"
6
За ремонти, оборудване, иновации - МС одобри милиони за образование
Снимка: БГНЕС

Правителството одобри допълнителни разходи от 32 514 932 лв. за спешни ремонти и оборудване на училища.

24 114 932 лв. от  тях са за подобряване на  материалната база в 117 държавни  и общински училища. 8 400 000 лева  са за закупуване на 10 000 преносими компютри, основно за училища, в които се обучават ученици от уязвими групи.

Голяма част от дейностите, които се финансират, са за ремонти на покриви, други са за енергоспестяващи мерки и вътрешни ремонти на сградите. Належащи са и заявките за създаване на добри санитарно-хигиенни условия.

Общините ще получат 4 684 080 лева за дейности по национални програми за развитие на образованието през 2021 г.

От тях 2 565 091 лева се отпускат по Национална програма "Осигуряване на съвременна образователна среда". Средства ще отидат в 35 профилирани гимназии и средни училища, в които се провежда профилирано обучение по физика и астрономия, химия и опазване на околната среда или биология и здравно образование. Предвижда се ремонт на учебни кабинети и класни стаи. Допълнително ще се осигури обзавеждане и оборудване.

В други 78 училища ще се изградят стаи за дейности по интереси. Планира се закупуване на материали, консумативи и игри за децата и учениците.

Отделно 85 училища ще получат 437 702 лева за закупуване на книги за библиотеките и създаване на кът за четене.

За Национална програма "Информационни и комуникационни технологии в системата на предучилищното и училищното образование" се отделят 853 587 лева. 138 училища ще получат средства за изграждане или доизграждане на безжични интернет мрежи и създаване на нови Wi-Fi зони.

Правителството одобри и 491 865 лева за Национална програма "Участвай и променяй - родителят, активен партньор в училищния живот". 181 общински училища ще изплатят възнаграждения на класните ръководители за допълнителна работа, свързана с планиране, организиране и провеждане на срещи с родителите. Мероприятията са извън нормата за задължителна преподавателска работа. За един час учителите ще получават по 12 лева. Отделно ще се заплаща на външни лектори, известни личности и специалисти, които ще се включват в срещите.

754 097 лв. се разпределят по програмата "Професионално образование и обучение". 14 общински професионални гимназии и средни училища ще получат средства за осигуряване на съвременна материална база. Оборудването ще бъде съгласувано с бизнеса. Учениците ще имат възможност да работят с нова техника и да придобиват професионални компетенции в реални трудови условия.

Кабинетът одобри и 19 440 лева по Национална програма "Мотивирани учители". Средствата са за учители-наставници в 55 училища, които осигуряват индивидуална подкрепа на 81 новоназначени учители.

С друго решение Министерският съвет одобри 5 млн. лв. по бюджета на Министерството на образованието и науката в изпълнение Националната стратегия за развитие на научните изследвания в Република България 2017-2030 г. 

Правителството отпуска още 839 813 лева за изграждане на 7 детски градини и ремонт на гимназия в страната.

С друго решение са одобрени 2 571 250 лева за 4142 ученици, които заминават на лятна почивка по Националната програма "Отново заедно". Придружават ги 418 учители или други педагогически специалисти. Финансирането се разпределя между 154 училища - 137 общински и 17 държавни.

 


6
Още по темата: образованиепари
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
че той боко правеше сьщото но му викахте крадец
5
0
 
0
 
! Отговори
Да да Ваксинация преди 1 месец
Оборудване за масово ваксиниране на децата в училищата трябва да има и няма не искам и няма недей !!!
4
1
 
2
 
! Отговори
Асан преди 1 месец
Пълнят партийните каси.. Че Слави ше ги резне на 1 лв. партийна субсидия
3
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не е ли по до добре да ремонтират училищата по селата да учат там ромейските деца не да ги карат със специални автобуси като директори в града няма да станат по учени
2
1
 
3
 
! Отговори
?!? преди 1 месец
, Браво тия започнаха да заприличват на ГЕРБ
1
1
 
2
 
! Отговори
Асан преди 1 месец
Аз раздавам тука баницата Дупесе :)))