Първолаците носят по пет-шест килограма на гърба си всеки ден

Имат общо седем задължителни буквара
Обновена: 15 сеп 2021 07:03 | 15 сеп 2021 07:00, Камелия Цветанова
47
Първолаците носят по пет-шест килограма на гърба си всеки ден
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Пълната с учебници и тетрадки раница на първолака ще тежи пет-шест килограма тази година. Това съобщава „Телеграф“, позовавайки се на майки на най-малките ученици, които вече са готови за 15 септември. Общо седем задължителни буквара имат първолаците спрямо учебната програма. Те са за предметите български език и литература, математика, музика, околен свят, технологии и предприемачество, изобразително изкуство, чужд език, който най-често е английски.

Още по темата

Три-четири от тези буквари се слагат в раницата всеки ден и вървят с учебна тетрадка. Отделно от малките се иска да носят и тетрадки с тесни и широки редове или квадратчета. Постоянно присъствие в раницата имат несесер, кутия с храна, бутилка с вода и цветни моливи. Технологиите и предприемачество вървят с пластилин, картон или други неща, с които децата творят. Когато имат изобразително изкуство пък, в раницата се пълни с блокчета, боички, пастели, чашки...

Повечето деца вече са свикнали да оставят поне спортния екип за физическо в шкафчето на училището. В дните, в които той се носи в училище и се връща вкъщи за смяна, раницата става с два килограма отгоре.

Специалисти препоръчват на родителите внимателно да подбират раниците на малчуганите. И допълват, че не са важни само атрактивните картинки върху чантите. Майките и татковците, които са закъснели с избора на раница, е добре да вземат такива с регулация на презрамките в зависимост на височината на детето. И да гледат разстоянието между презрамките в горния край, обясниха експерти. Когато то е по-голямо, не нараняват прешлените на врата на хлапето и така няма риск от травми.

Една такава ортопедична чанта струва между 100 и 120 лв. В някои училища въвеждат и нова схема. Тъй като децата нямат навика да оставят част от нещата си в шкафа, ръководствата на някои школа са наредили учениците да ги държат в училище от понеделник до петък. Така първолакът отива в понеделник с раница, натоварена с всички учебници и тетрадки, и я връща в петък. Майки разказаха също, че още на родителските срещи са олекнали със стотина лева. Сумата включвала пари за помагала, мокри кърпички и дезинфектанти. Учениците в 8-и клас пък вече започват да си купуват учебниците. Повечето предпочитат втора ръка, защото излизат почти двойно по-евтино. За 8-и клас комплект използвани буквари струва 60 лв.. Родителите трябва да са наясно обаче, че търговците отказват замяна, така че, ако стане грешка и букварите, които иска училището, се окажат други, горят с парите. Най-скъпо излизат учебниците в езиковите гимназии. Само комплектът по първия изучаван в училището език струва петдесетачка.


47
Още по темата: първолацираници
Още от Образование
Над 58 хил. първокласници ще чуят първия звънец утре
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
За 8-и клас комплект използвани буквари струва 60 лвКакви буквари в 8 ми клас?
42
0
 
0
 
! Отговори
+++ преди 1 седмица
И към тези 6 кг. като сложиш несесери,платненки за физическо,минералната вода която е задължителна и още ненужни неща, сатава към 8-9кг.Лично съм замервала раницата на внука ми беше 8,200кг.Добре че милия си е хванал килограмите,иначе не го виждам как ще я влачи.
41
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До АнонименНосят им раниците, защото са много тежки. Има дни, в които е толкова тежка и съм се удивлявал кой може да си мисли, че такава раница може да се носи от малко момиче (че и момче).
40
2
 
2
 
! Отговори
зверилниците преди 1 седмица
До мъките започват - побоища с палки вместо показалки,родителски срещи бой у дома,преподаватели-партийци,дневен режим, оставане след часовете, безброй задачи по време на ваканциите, учителски тормоз и внедрени доносчици сред учениците.пари
39
3
 
1
 
! Отговори
мъките започват преди 1 седмица
с комунистически преподаватели ще промиват мозъците на децата ни! Не им вярвайте!Всичко е само едно отбиване на номера.
38
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Я да вземе аФторката да се върне в 1. клас и да се позапознае с "букварите"...неграмотници.
37
1
 
1
 
! Отговори
р преди 1 седмица
После цял живот болки в гърба и кръста. Толкова ли е трудно да имат шкафчета в училище и 2 комплекта учбници.
36
0
 
4
 
! Отговори
Stoyanov преди 1 седмица
До Родител на първолаче Понеделник-Петък Домашните сигурно се ппишат сами докато учебниците и тетрадките са в шкафчетата.
35
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Тъкмо ще заякнат хлапетата. На ЕС трябва яка работна ръка.
34
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Тая статия е направо копи-пейст и от миналата и от по миналата и от поне 10 години насам. Как пък не написахте нещо ново?! А взимате заплати за нещо, което сте написали преди години и само го копирате.И аз искам така!
33
0
 
5
 
! Отговори
Тухла 4етворка преди 1 седмица
Освен букварите по рисуване и "технологии и предприемачество", задължително трябва да има и буквар по физическо, а може би самата 10кг чанта на 25-30 кг първолак е достатъчна.
32
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
нека тренират от малки и без това ще са гастербайтери след 15-20 години ...
31
2
 
11
 
! Отговори
Щерю преди 1 седмица
5-6 кг. учебници и пособия - не първолаци, а трудоваци...
30
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
МАЙКИТЕ С УВРЕЖДАНИЯ ОТНОВО ВИЯТ НА УМРЯЛО
29
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
О, открихте топлата вода! Преди 30 години, когато аз бях 1 клас, нямаше олекотени чанти, чанти с колелца и т. н., шкафчета, нито пък някой се занимаваше да ме води и връща. Носехме си всичко, пък на, не се свърши светът и си пораснахме здрави. Вярно, след училище се катерехме и тичахме, а не бяхме с таблети. Обаче едва ли сме били някакви тежко атлети. Е, щом ние се справихме, както и поколенията преди нас, защо сега да не могат?
28
7
 
8
 
! Отговори
ааа преди 1 седмица
От днешните деца нищо не става, не си правете труда да разждате, в България се раждат само лоши хора
27
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Пресмехулко - 95% от озкривяванията на гр.стълб са от носене на чанти първи до трети клас!
26
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Анонимен 24 - ако ще носят кафе - за какво да мъкнат сега чанти, бре? ***
25
0
 
14
 
! Отговори
интересно преди 1 седмица
от статията: "За 8-и клас комплект използвани БУКВАРИ струва 60 лв..." Същата дума е употребена още веднъж в следващото изречение, така че не е случайно допусната грешка. Какъв е смисълът на думата БУКВАР? Само в 1-ви клас има буквар, в следващите класове нагоре има УЧЕБНИЦИ. За кой ли път се чудя чужденци ли пишат статиите?
24
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
такъв е живота на товарния добитьк