Трябва ли да има санкция за неносене на маски в училище?

Учители на различно мнение по темата
12 окт 2021 12:08, Петя Славова
57
Трябва ли да има санкция за неносене на маски в училище?
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Нараства броя на новозаразените с коронавирус в страната. Здравното министерство предвижда по-сериозни мерки и ограничения и в училищата.

Новите мерки изискват  да станат задължителни мадза учителите и учениците от 5-и до 12-и клас, по предложение на главния здравен инспектор Ангел Кунчев. Маските и сега са препоръчителни, но не могат да се налагат глоби при нарушение.

И в момента маски в училищата задължително носят учениците от 5-и до 12-и клас, когато са в класната стая, коридорите и всички затворени помещения, обяснява пред БНТ заместник-директорът на 119-то училище Симеон Ангелов. Учителите също носят маски в общите помещения и в клас, когато са на по-малко от метър и половина разстояние от децата.

Още по темата

"Имаме насоки за работа от МОН, там мерките са препоръчителни, но една от препоръчителните мерки е маските да бъдат задължителни за учениците от 5-и до 12-и клас", заяви Симеон Ангелов, заместник-директор на 119-то СУ.

Просветното министерство обаче не може да облече в заповед задължителните маски, това може да направи само здравното. Ако то направи това, единствената разлика ще бъде, че вече ще могат да се налагат и глоби. И тук, според Симеон Ангелов, възникват проблеми, първо със санкциите от РЗИ.

"В София са почти 300 училища. Те ще трябва да работят само за това да обикалят и да санкционират. В следващия момент ученик в 5-и клас, който дори няма лична карта - него ли санкционират, родителите или директора, който не е успял да накара това тичащо дете да излезе в коридора с маска. Това би внесло много повече напрежение в нашето ежедневие", заяви Симеон Ангелов.

Според него няма смисъл от заповед за задължителни маски. Негови колеги учители обаче смятат точно обратното - задължителни маски и санкции трябва да има с изключение за деца с астма или онези, които не могат да дишат с маска.

Учителите обясняват, че ако дойде такава заповед, те ще я изпълнят, въпреки че маските имат и негативи - деца и преподаватели не се чуват и разбират достатъчно добре.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Заради развъдниците инкубатори на всякакви зарази ще затворят отново фирми, магазини и т.н.
46
1
 
1
 
! Отговори
Калашников преди 2 години
Оставят ли директорите да решават, никой не смее да иска дистанционно, поне докато някой не ритне камбаната. Поне в провинцията. По 4-5 класа вече има в училище карантинирани и пак присъствено. Има и болни учители и ваксинирани, и неваксинирани. Чакат някой да се тръшне, за да е мотивирано предложението. Ама иначе си седят затворени в дирекциите и носа си не подават, баламите да ***.
45
1
 
3
 
! Отговори
Учителката преди 2 години
Зам.директори и директори да не ми приказват срещу маските, защото карат по един два часа седмично по норматив в клас! Дреме им на оная! Аз всеки ден имам по 6 часа. Душа се с маската, а насреща ми гледат сеира 26 кре.тена всички до един без маски. Заповед, не заповед, казват, нищо не можете да ни направите и се подхилват да ни гледат сеира. Нарочно кихат и кашлят с пълна сила, прозорците затворени, мерки НУЛА.
44
4
 
4
 
! Отговори
Който преди 2 години
одобрява и прокламира този фашистки прийом, да се изнася от България...Начело със здравния инспектор и всичките му поддръжници......Видно е че нивото на хората пада прогресивно и никой не вижда какво се случва по света.....По-голямата част от хората се оставят да бъдат манипулирани, изнудвани и насъсквани едни срещу други......А истината е, че ударът по населението е ИКОНОМИЧЕСКИ и от ден, на ден това е все по-явно...
43
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В училище наблюдават учителите и директорът ако директорът е слаб и боязлив не обявява катантина а продъжава занятията явно не е чувал за Ковид но важното е да се хареса на министъра за директор
42
5
 
2
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
До До 43 Просото...Това "ДО" /както си се изразил/,по принцип не е лошо като идея..Като всяка монета обаче,и то си има двете страни..А ЛОШАТА му страна е,че така децата СЕ ОТЧУЖДАВАТ едни от други и понеже не търпят изолация,започват да налитат на "Социалните платформи",в които вече стават жертви..Според мен,най-удачния вариант е САМО учениците СЪС СИМПТОМИ да преминават на "ДО" ,и то САМО за десетина дни..Нищо не пречи да се организира контрол на входа навсяко училище..Като най-лесния е измерв
41
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Обявявайте нулева година по-добре. Пълен провал е това в момента. Вместо решения да вземат доказали се медицински специалисти, тръгнали да питат буля Пена и Гица, дали искали маски и тестове за училищата. Пълен цирк, безотговорност и пародия, наистина няма такава държава!
40
8
 
4
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
а на госин Кукунчев мога да препоръчам:..-Да открие един "СПЕЦлагер",в който да изпраща учениците,заловени да не носят "маската"!.Защото САМО да ги глобяваш,си е празна работа.../как ще ГЛОБИШ МАЛОЛЕТЕН?!?!/..И да кандидатства за Нобелова награда!
39
7
 
7
 
! Отговори
До 43 Просото преди 2 години
Тогава, незабавно преминаване на ДО, на учениците над 12 г. Министър Денков да издава централна заповед за големите градове!
38
10
 
8
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
е вече са не трае!!!!...ПРОСТОТИЯТА с така наречените "маски" е едно,но да МАЛТРЕТИРАШ децата със задължение да ги носят,вече си е престъпление!...Първо:-Така наречената "маска" НЯМА КАК ДА ПРЕДПАЗИ КОГОТО И ДА БИЛО от заразяване,защото въздухът,който горкия маскиран вдишва,всъщност НЕ преминава през "маската",а през НЕИЗБЕЖНИТЕ ЛУФТОВЕ м/у нея и лицето!..Второ:-Тя ЗАТРУДНЯВА дишането!!!!..Нека специалистите да потвърдят:-Дишането през "маска" е като "дишането" на астматика !-ЗАТРУДНЕНО И ОГРАНИ
37
2
 
9
 
! Отговори
До 38 преди 2 години
Жоржето, марш в Тамбукту. Бг е в Европа, ако не знаеш, ама такива като тебе от Горно Нанадолнище, само мрънкат и с претенции, дошли в града, че и пренасят *** със себе си.
36
3
 
8
 
! Отговори
Зайо преди 2 години
Санкциите нищо няма да решат, само ще задълбочат проблемите. Или дистанционно обучение или нулева учебна година.
35
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Софийски, от група 25 души, само 1 човек е ваксиниран + преподавателя. Никакви мерки не се спазват, маските на повечето подпират брадичките, за да не паднат. После що имало много заразени.
34
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да.
33
16
 
8
 
! Отговори
Жоржета преди 2 години
Никъде няма в Европа подобно чудо, ученици да са присъствено, а без маски и тестове! А азсъм обиколила цял свят и никъде не видях такова чудо, дори и в Тамбукту и Бряг на коковата кост.
32
6
 
8
 
! Отговори
Истината преди 2 години
Смисълът на тези глоби е Кунчев и Кацаров да доведат до фалит по-бедните семейства, карайки ги да плащат тлъсти суми. Съответно без срам си вземат държавната заплата и излизат да ни говорят, че е нужно да глобяват и фалират останалите. Това било от грижа за нас. Има ли някой, който да вярва на думите им?
31
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Преминаване веднага на ДО. Децата не са лабораторни мишки!!!!!
30
14
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Никъде няма в Европа подобно чудо, ученици да са присъствено, а без маски и тестове!
29
8
 
8
 
! Отговори
malart преди 2 години
"деца и преподаватели не се чуват и разбират достатъчно добре." Oт личен опит - нищо не се разбира. Да не говорим по чужди езици. Отделно е уморително поради малкото кислород
28
17
 
9
 
! Отговори
Хммм преди 2 години
Може ли преди това да задължим учителите най-накрая да започнат да си вършат работата, за която им се плаща? Защото преди маски и модерни болести имат друго задължение и то е да ОБУЧАВАТ!