Готвят връщането в клас на най-малките още другата седмица

Държавата дава 13 млн. лв. за щадящи тестове за деца
Обновена: 25 окт 2021 10:56 | 25 окт 2021 10:36, Красимир Ангелов
246

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров обяви, че от здравното министерство ще внесат проект на постановление в Министерски съвет за закупуване на щадящи тестове на децата.

Така държавата трябва да отпусне 13 млн. лева за закупуването на тези тестове, при които пробовземането се случва чрез слюнка.

Още по темата
“Желанието ни е да осигурим поне за месец напред тестове за всички деца в страната”, посочи Кацаров, като уточни, че все пак само децата в определени области на страната са в дистанционна форма на обучение.

“Желанието ни е още следващата седмица да върнем децата от 1 до 4 клас в училище”, посочи Кацаров и добави: “Ако видим, че е създадена добра организация и този механизъм работи добре, продължаваме и с учениците от горните класове”.

Кацаров посочи, че ако МЗ, учителите и организациите на родителите успеят да организират този процес ще може да се възстанови присъственото обучение, без да се увеличава риска от заразяване.

Образователният министър Николай Денков обяви от своя страна, че най-голямата трудност в това е сблъсъкът на две различни обществени мнения.

"Имаме нужда от подкрепа от родителите, които да разрешат тестване на децата с щадящи тестове. Имаме нужда от подкрепа от страна на учителите, че няма нужда от действия, които подриват дейността на образователната система да си върши работата", каза още просветният министър.

Министър Денков посочи, че тестването трябва да се прави два пъти седмично. Ако родители са против това, те могат да задържат детето си вкъщи и то да се обучава онлайн докато другите учат присъствено.

По думите на Денков за учителите по същество ще се изисква зелен  сертификат и ако нямат, те ще бъдат тествани със стандартните тестове 2 пъти в седмицата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


246
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
140
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега мързеливите даскалчета ще започнат да роптаят, че не са лаборанти. Харесва им да си стоят вкъщи и да работят с намалени часове, от 8 до 12. Кефффф. Разбирам ги, че не искат да си нарушават рахата.
139
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Децата не са лабораторни мишки, за да влязат в училище - тестче.
138
18
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ей , стойте си вкъщи. Имате право на избор! Писна ми от антиваксъри и конспиратори. За тестове и ваксини!
137
9
 
8
 
! Отговори
Ник преди 2 години
Това е много добър вариант....
136
6
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И отново. Заглавието внушава, че децата се връщат на училище, а в съдържанието, че ще ги подлагат на лабораторни експерименти. Различно е!
135
9
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Училището и децата не са експеримент. Децата на училище, БЕЗ ЛАБОРАТОРНИ ТЕСТОВЕ!
134
0
 
18
 
! Отговори
22 преди 2 години
Замислих се... това медицински сайт ли е, тъй като почти няма други материали, освен ковид, или е новинарски сайт. Ясно е, че ни внушават и манипулират.
133
2
 
22
 
! Отговори
И пак пари преди 2 години
за тестове, после за ваксини..после за лекарсва...все пари... абе вие нормални ли сте? Хората ***, а те само пари пръскат за идиотии! Няма да се тестват децата! НЯма и да се ваксинират! Набийте си го в тъпите кратуни!
132
0
 
11
 
! Отговори
.!. преди 2 години
Бре от как имаме COVID пандемия се вижда на какво дередже ни е държавата! Само да напомня, че при 5 заболени ни затвориха за 3 месеца и това беше началото на 2020г. После няма да казвам и това за ваксините! За online обучението или добро или нищо! А тези последните мерки пък за тях просто какво хубаво и разумно може да се каже!? Абе вижда се, че сме имали имаме и ще имаме оправници! С уговорката, че тези ни оправници могат да оправят само тях си и само това е сигурното тука в България!
131
1
 
13
 
! Отговори
Кацаров преди 2 години
сложи зеления сертификат, за да забравят хората за скъпия ток.
130
2
 
9
 
! Отговори
ии преди 2 години
Върнете децата в училище, защо затваряте тези които не могат де се защитят и гласуват ?
129
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ТИЯ КАТО ГИ ВИДЯ И СНИМКАТА ИМ БИЯ!
128
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Докато вие съскате политически, заминаваме като народ. Гласувайте за всеки срещу глобалистите и техните планове за България. Всички сороски ***, които ще въведат задължителна ваксинация, са ДБ (най-зле, те не са българи), ПП (Троянски коне), ГЕРБ, ИТН (продаде се Славун, масон 21 степен), Възраждане (продаде се, сори), ДПС. Другото е компромис. Проучете ги и гласувайте за бъдещето (ако имаме такова), защото тия няма да спрат, докато не ни унищожат с ваксините за България (гарантирани отрови)
127
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най- слабият български държавен глава в историята, а и политик като цяло се нарича Румен Радев! Позор за родителите си е той!
126
1
 
16
 
! Отговори
обективен преди 2 години
След време ще го признаят за новата холокоста
125
3
 
22
 
! Отговори
ED преди 2 години
Днес ще поискат да ги тестват, утре ще поискат да ги ваксинират.
124
1
 
11
 
! Отговори
Тоя Кацаров преди 2 години
Преди месец пред президента разправяше, че стратегията му за овладяване на коронавируса била да го лекува с някакво митично хапче, дето го имало в Евпропата, и коронавируса минавал за три дни - по бързо то грипа даже. Сега какво го прихвана, какви са тея сертификати дето си ги исмука от пръстите, дето даже и по света не важат - ей тъй само за да тормози народа.
123
2
 
21
 
! Отговори
Иван М. преди 2 години
Нямам думи да опиша възмущението си от НЕГОДНИКА РУМЕН РАДЕВ и цялата му некадърна пасмина, която въведе за отрицателно време апартейд в България на основата на фармацевтичен статус, а сега посяга с мръсните си ръце на българските деца. Радев, бях с теб на Шипка на 3-ти март 2020 г., но ти ни предаде и измами по възможно най-грозния начин! Повече никога няма да гласувам за теб, *** жалък! Излитай от президентството и никога не се връщай!
122
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ФАТТМАК, А ЦЕНИТЕ? ЩЕ СИ ХОДИШ С БОЙ!
121
1
 
8
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 2 години
Меню: "готвен" министър в сладко-кисел сос.