Готвят връщането в клас на най-малките още другата седмица

Държавата дава 13 млн. лв. за щадящи тестове за деца
Обновена: 25 окт 2021 10:56 | 25 окт 2021 10:36, Красимир Ангелов
246

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров обяви, че от здравното министерство ще внесат проект на постановление в Министерски съвет за закупуване на щадящи тестове на децата.

Така държавата трябва да отпусне 13 млн. лева за закупуването на тези тестове, при които пробовземането се случва чрез слюнка.

Още по темата
“Желанието ни е да осигурим поне за месец напред тестове за всички деца в страната”, посочи Кацаров, като уточни, че все пак само децата в определени области на страната са в дистанционна форма на обучение.

“Желанието ни е още следващата седмица да върнем децата от 1 до 4 клас в училище”, посочи Кацаров и добави: “Ако видим, че е създадена добра организация и този механизъм работи добре, продължаваме и с учениците от горните класове”.

Кацаров посочи, че ако МЗ, учителите и организациите на родителите успеят да организират този процес ще може да се възстанови присъственото обучение, без да се увеличава риска от заразяване.

Образователният министър Николай Денков обяви от своя страна, че най-голямата трудност в това е сблъсъкът на две различни обществени мнения.

"Имаме нужда от подкрепа от родителите, които да разрешат тестване на децата с щадящи тестове. Имаме нужда от подкрепа от страна на учителите, че няма нужда от действия, които подриват дейността на образователната система да си върши работата", каза още просветният министър.

Министър Денков посочи, че тестването трябва да се прави два пъти седмично. Ако родители са против това, те могат да задържат детето си вкъщи и то да се обучава онлайн докато другите учат присъствено.

По думите на Денков за учителите по същество ще се изисква зелен  сертификат и ако нямат, те ще бъдат тествани със стандартните тестове 2 пъти в седмицата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


246
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
6
 
17
 
! Отговори
щадящо псуващ преди 2 години
Никакви тестове.
59
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тея въобще не знаят къде се намират!
58
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ОСТАВКА
57
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Има ли някой,който не е виновен на изпр()стелия,злобен,комплексиран,самодоволен,горделив и неграмотен българин? Борисов,Кацаров,СЗО,медицина,лекари,световни дипломати.Г а н я с лека ръка ги обяви за лъжци,некадърници,продажници.А кой всъщност е Г а н я ? Най-бедният,най-болният,най-застаряващият,най-слабият !Защо бе,Г а н я,като си по-умен от целия свят все си последен? Защо все искаш като в Европата да бъдеш? Защо все даваш за пример японци,немци,швейцарци ?М ?
56
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз бих гласувал само за смел политик, който излезе и каже бруталната истина. Човечеството е изправено пред най-голямото предизвикателство от 100 години насам. Може да минем с малки жертви, но може и да ни връхлети огромно колективно нещастие. В момента сме се запътили натам.
55
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хора, забелязахте ли как Радев отклони общественото напрежение от високите цени на всичко към провалената ваксинационна кампания? Вече навсякъде обсъждат сертификати и ваксини, а не високите сметки и цени по магазините. Зелен фаакмак
54
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тази година повечето деца боледуваха от обикновен сезонен вирус. Точно защото миналата година масово изкараха коронавируса. И това се доказа с тестове. Да се твърди, че и сега те са заразоносители, е популизъм и долно използване на децата за политически и финансови облаги!
53
2
 
16
 
! Отговори
nilesev преди 2 години
Как беше думата? А, сетих се. ПОРНОГРАФИЯ.
52
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 41 "Мислят ли че след толкова издънки ще спечелят изборите. Ще спечелят от трите ня дългата." ВИЕ ги докарахте. Забравихте ли за приказките за "тиквата", "еднокнижника", "чекмеджетата" и други подобни неща споснати доректно от ДС за дискредитиране на управляващите преди Фигуранта. Сега се каните, че нямало да стане както искат. Ако не стане, ще е ЧУДО. ДС прави каквото си иска в момента с вас и нищо не показва, че вие имате някакъв контрол над процеса.
51
0
 
28
 
! Отговори
Нане преди 2 години
Ква оставка му искате... Той и без това се чуди, как да избяга с 200,като знае ква глупост му наложиха да сътвори...)))
50
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чак сега ли се сети некадърник лъжлив? Тези тестове ги има от месеци в развитите държави.
49
2
 
16
 
! Отговори
Фашистите на Радев преди 2 години
Всички ваксини на П.ф.а.й.з.е.р са с изтекъл срок на годност. Подариха и продадоха качествените ваксини а за хората останаха бо.кл.уц.ите. Този ф.аш.и.ст Каруцаров и началника му ГЕ-СТ-АП-ОВ-ЕЦ-А Радев си провят чудовищен експеримент с хората като ги ваксинират с тези ваксини и подлагат на риск здравето и живота им. Това са престъпници по лоши и от надзирателите в ко-нц-ла-г-ер.
48
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо първо не тествате организацията си в няколко по-големи столични училища, пък тогава да го въвеждате, защото до момента видяхме, че всичко ви е на хартия.Също така пробовземането безплатно ли ще е? Кой ще взима пробите? Училищата са с по една сестра, повечето пъти на половин щат. В средно голямо столично училище децата от начален курс са около 240-300 деца. Как тази сестра ще вземе пробите и обработи резултатите без да има смесване на децата и преди 7:30 сутринта?
47
3
 
15
 
! Отговори
смях преди 2 години
До АнонименАбе профашизоиден ***.Какви се е случило в Швеция и Дания?Ти луд ли си?Знаеш ли какво се случва в западна европа,Сърбия,Словения,Полша....?Всеки ден масови протести,побоища над протестиращи и арести.А ти умнико,веднага напълни гащите!
46
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бойкот на тестовете, децата не са ***!
45
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Изглежда ми твърде хубаво за да бъде вярно. Дано да стане факт, а не само думи. Това би било едно от малкото добри решения. И какви са тия "щадящи тестове" и защо не сме чували още за тях? И не могат ли да са за всички масово, не само за ученици? И да са напълно безплатни, а не по 10 лв. за пробовземане?
44
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тези заповеди и промени през ден не ни ли дойдоха в повече? Ние циркови животни ли сме? Една шепа продажни глуппци ни правят на маймуни. А на това можем да сложим край като масово излезем да се поразходим под топлите им кабинети
43
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
о това не им харесва незнам какво да правим , да се затваря цялата държава и това е
42
1
 
24
 
! Отговори
Sostin преди 2 години
Продължаваме с насирането
41
7
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Децата ми няма да ходят никъде. Които искат да ги пускат на училище и да им дават близалки. Моите деца не са експериментални зайци. Нека дойдат да им обясня с няколко тупаника в носовете някои работи на тези неща.стници. Мислят ли че след толкова издънки ще спечелят изборите. Ще спечелят от трите ня дългата.