Готвят връщането в клас на най-малките още другата седмица

Държавата дава 13 млн. лв. за щадящи тестове за деца
Обновена: 25 окт 2021 10:56 | 25 окт 2021 10:36, Красимир Ангелов
246

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров обяви, че от здравното министерство ще внесат проект на постановление в Министерски съвет за закупуване на щадящи тестове на децата.

Така държавата трябва да отпусне 13 млн. лева за закупуването на тези тестове, при които пробовземането се случва чрез слюнка.

Още по темата
“Желанието ни е да осигурим поне за месец напред тестове за всички деца в страната”, посочи Кацаров, като уточни, че все пак само децата в определени области на страната са в дистанционна форма на обучение.

“Желанието ни е още следващата седмица да върнем децата от 1 до 4 клас в училище”, посочи Кацаров и добави: “Ако видим, че е създадена добра организация и този механизъм работи добре, продължаваме и с учениците от горните класове”.

Кацаров посочи, че ако МЗ, учителите и организациите на родителите успеят да организират този процес ще може да се възстанови присъственото обучение, без да се увеличава риска от заразяване.

Образователният министър Николай Денков обяви от своя страна, че най-голямата трудност в това е сблъсъкът на две различни обществени мнения.

"Имаме нужда от подкрепа от родителите, които да разрешат тестване на децата с щадящи тестове. Имаме нужда от подкрепа от страна на учителите, че няма нужда от действия, които подриват дейността на образователната система да си върши работата", каза още просветният министър.

Министър Денков посочи, че тестването трябва да се прави два пъти седмично. Ако родители са против това, те могат да задържат детето си вкъщи и то да се обучава онлайн докато другите учат присъствено.

По думите на Денков за учителите по същество ще се изисква зелен  сертификат и ако нямат, те ще бъдат тествани със стандартните тестове 2 пъти в седмицата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


246
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А метода на Борисов им бе виновен, че в понеделник казвал едно, а в сряда обратното... тия кукли на зеленя жартиер са по-зле даже. Едно нещо не могат да измислят като хората в белия свят. Кацаров ли си Бъчваров ли си *** си още днес преди изхода от министерството ти да е окупиран от протестиращи.
39
1
 
8
 
! Отговори
Ше ги върнете..... преди 2 години
....ама НА ху йовден....
38
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
аре до попват , никакви тестове на децата свободата ми незнам какво които не иска да му тестват детето вкъщи да си стои и това е не да мии киха и кашля
37
18
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма угодия на тоя народ. Тия така, пък ония онака. Така не става. Аз бих затворил страната за един месец, бих наложил масова ваксинация и след това бих отворил само при определени условия. Общо взето това се е случило в Швеция, Дания, но там хората имат съзнание, а не чакат за насилствени мерки.
36
12
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Никакви тестове няма да правите на децата ни! Тотален бойкот на държавата!Спираме децата окончателно от училище, защото това е еврейски фашизъм. Спираме ги и от онлайн обучение, което има за цел да ги измъчва и държи вкъщи затворени пред мониторите.
35
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Те да помислят за ресторантьорите, че ще им умре бизнеса, децата ще се оправят. Те нямат нито ферарита, нито любовници, нито хотели... Тяхната е лесна.
34
1
 
14
 
! Отговори
Нека да е лято! преди 2 години
Как къде бяха цяло лято? Ами повечето другари имат някое друго хотелче на морето, ся как да им скофтиш сезона? Политически некоректно е. Накратко, лято вирус няма.
33
3
 
29
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 2 години
Време е да се раздават шамари!
32
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ми, терористи сър.
31
2
 
24
 
! Отговори
обективен преди 2 години
Д-р Менгеле върви си ще те помним като Василий 2 Българоубец.
30
9
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ето видяхте ли! Нали ви казахме още преди месеци че почнат и децата да тормозят. Ами това било теория на конспирацията. Нали... първо им съсипаха учебната година. Стресираха ги, напрашиха ги че може да убия бабите си. Сега втора година им провалят. И ще почнат да им бъркат в устата и носа, после и да ги бучат с игли. Тези които ни управляват са психопати и педофили. Наа тях им прави кеф да се гаврят с хората и най вече с децата.
29
10
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Цялата работа е накрая да ви изнудят да си плащате тестовете, уж за доброто на децата, и да се "ваксинирате" всички с препаратите с множество доказани странични ефекти, пак уж за доброто на децата. Много плоско!
28
2
 
17
 
! Отговори
Алоуу, рИдактУрйе преди 2 години
Това заглавие на е ОК. Готвят? Да не са готвачи, че да готвят. Правилната дума е "подготвят"
27
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 25 "Този затрива България, а Радев му помага." Обратното е: Радев затрива България, а тоя му помага.
26
3
 
21
 
! Отговори
До 18 преди 2 години
Да, няма грамотни , но това няма нищо общо с он-лайн обучението. Няма грамотни защото най-глупавките влизат да учат Педагогика, тези, които никъде другаде не са ги приели. И те масово са неграмотни и отделно много голям процент от тях си имат и някакви психически заболявания. Та за това е пълно с неграмотни
25
3
 
24
 
! Отговори
Жалки нещастници преди 2 години
Жалки нещастници! Къде бляхте цяло лято? Затворихте децата от днес за утре, а сега са ви пръв приоритет! Най-позорно ще загубите изборите.
24
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този затрива България, а Радев му помага.
23
5
 
13
 
! Отговори
Антитерорист преди 2 години
Не използвам ГМО продукти, още повече експериментални...
22
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Туй ше му остане на Рундю, спомена че е вдигнал юмрук и малко е дърпал управленските лостове на държавата нареждайки служебни кабинети и нареждайки им какво да гласуват. Втория му мандат вече изтече в канала
21
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Така държавата трябва да отпусне 13 млн. лева за закупуването на тези тестове, при които пробовземането се случва чрез слюнка" Ааааа, виждам, че вече протестърите не задават въпроси кой и как взема тези поръчки. Явно "промяната" се осъществи, корупция вече няма, и затова ....