Тестват най-малките ученици след съгласие на родителите

Те ще трябва да декларират това до обяд на 8 ноември
33
Тестват най-малките ученици след съгласие на родителите
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Родителите на учениците от I до IV клас трябва да декларират най-късно до 12 часа на 8 ноември дали са съгласни децата им да бъдат тествани два пъти в седмицата или могат да представят валиден документ, че детето е преболедувало COVID-19.

Министерството на образованието и науката (МОН) подготви образец на декларация, който е предоставен на Регионалните управления на образованието (РУО) и чрез тях - на директорите, съобщиха от МОН.

В декларацията са посочени конкретните два вида тестове със слюнка, които са избрани от Министерството на здравеопазването чрез обществена поръчка и ще бъдат прилагани в училище. На всяко училище ще бъде предоставен само единият от двата вида тестове.

Децата ще бъдат тествани в класната стая от медицинско лице и/или преподавател или непедагогически специалист, определен от директора. Допустимо е участието също на доброволци – родители, медиатори, представители на БЧК и др., които разполагат със „зелен сертификат“.

Изключение се прави за децата със специални образователни потребности, които ще бъдат тествани от родителите си вкъщи.

За целта те попълват специална декларация, в която се ангажират да правят тестовете в дните, определени за тестване на останалите ученици, да водят детето си в училище само след отрицателен резултат от теста и да предават използвания тест в училище.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Лишават децата ни от образование, макар и некачествено,децата се нуждаят от обучение,и то правилно.Колко още права ще изгубим!С тестовете се дресират роби!
30
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всяка манипулация е медицинско вмешателство!А правено извън медицинско заведение или лаборатория от немедицински лица е престъпление!Така всеки насякъде ще има правото да прави всичко на всеки друг!А това е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!Не отдавайте правата си извоювани с кръв!
29
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не декларираЙте!Така поемате юридическата отговорност,че лишавате детето си от достъп до образование.Нужно е УВЕДОМЛЕНИЕ ДО ДИРЕКТОРА,ЧЕ ДЕТЕТО ВИ Е ЛИШЕНО ОТ ПРАВОТО СИ ДА БЪДЕ ОБУЧАВАНО В НЕГОВОТО ЗАВЕДЕНИЕ,ПРАВОТО ДА СЕ ОБРАЗОВА,чрез тези тестове се отказва точно това.ДИРЕКТОРИ!!!!!,НЕ УЧАСТВАЙТЕ В ГЕНОЦИДА!
28
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Двете ми деца - едното в училище, другото в градина, биват тествани от близо година. Мога да ви уверя, че нито са стресирани, нито травмирани. Или ще си тествате децата, или ще си ги гледате вкъщи. Поздрави от една чипирана майка в Германия.
27
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Става много забавно. Два пъти седмично децата ни ще имат Час по плюене?!Две сутрини 25 деца ще започват деня си с плюване, под зоркото ръководство на любимата учителка, подкрепяни от ентусиазирани родители доброволци в класната стая, в храма на науката и знанието, наречен училище.Ще ги научим да плюват правилно и уместно. Да преодоляват погнусата от публичността на действието. Да плюват решително и категорично, но хигиенично - само в разрешеното пликче. Вирусче неизплюто да не остане!
26
1
 
18
 
! Отговори
Възмутен и отвратен преди 2 години
Да дойде академика -министър, да прави тестовете с децата ,ама то е друго да си седиш в кабинета , да мислиш глупости ,че и да ти плащат министерска заплата !!!....мести си там кламерите на бюрото и ПОНЕ НЕ СЕ БЪРКАЙ В ДАСКАЛСКИТЕ РАБОТИ ДЕНКОВ... !!!!Родителите ,не се лъжете ...това е най -голямята глупост ,която може да измисли човек ,който не е влизал в учителска стая откакто е бил в отделенията ...
25
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
NAIN!
24
1
 
13
 
! Отговори
1984 преди 2 години
Никога не бива да подценяваме човешката глупост.Това е една от най-могъщите или на света. /Ювал Харари/
23
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кайто ми докосне детето, дупе да му е яко - ще го излежа!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
22
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А старците защо не ги тестват пред пощата, когато се редят за пенсия? Сумати народ без маски, каращи се един с друг, на възраст която гарантира влизане в болница с тръба, но тях не ги тестват. Защо? Щом децата ще влизат в час след отрицателен тест и бабишкерите ще влизат в пощата след отрицателен тест. Да плюят в пликче. Нали се хвалят, че от малки го могат. Правото на пенсия е точно толкова изконно право, колкото и право на обучение! Искаме тестове и за старците!
21
5
 
12
 
! Отговори
Инокент преди 2 години
Никакви тестуве на клечката слагат деенка от извънземно което се фмъква през носа и се разположда в тиалото. Геноцит на децата ще правиат
20
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Програмистче, преди това направи едно дете и те съветвам да го гледаш, но не като покемон в игра, а като истинско човешко същество. После оригиналничи, ако разбира се са ти останали плаки, дето не са дали на късо! Хайде жив и здрав да си.
19
6
 
2
 
! Отговори
Програмист преди 2 години
След дългогодишни опити с бай Мюмюн, най сетне имам радостна новина за вас. Ще си имаме ученик!
18
0
 
25
 
! Отговори
Нане преди 2 години
Усещам, че таз, ще е нулева година, или изцяло онлайн...)))
17
3
 
24
 
! Отговори
Спрете се преди 2 години
От вчера учителката на внука ми по български език е с Covid.Как би се чувствала тази жена ,ако зарази някои от учениците си?Ясно е ,че тя не се е заразила от ,тях ,защото повече от две седмици са дистанционно.
16
8
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
11 ще помоля НИКОГА да не ни давате за пример Германия. Знаем на какво е способна Германия. Държава, която е убивала деца, правила е експерименти с тях в концлагерите, горила ги е в екарисажите като животни НИКОГА не ми я давайте за пример. Тази държава е изливала лекарства във водата на войниците си за да вървят 24 часа без да спират. От немеца очаквам всякакво извращение. Не ми ги давайте за пример. По-скоро са индикатор, че нещо не е наред!
15
8
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не давам съгласие! Баба му ще го гледа. Оставим ли ги да въвлекат децата след няколко месеца ще сме в същото положение, но условието ще бъде ако не ги ваксинираме няма да ги допускат до училище.
14
4
 
8
 
! Отговори
Споко бе... преди 2 години
До баба марабаба маро, един тест държавна поръчка е два лева!Не се коси, че ще ти иде увеличението на пенЦията за хапове.
13
4
 
31
 
! Отговори
Въпрос преди 2 години
A съгласието на родителите пак ли за "доброволно" ще го броят, за да не се организират родителите да ги съдят? Хитрите им фашистки методи край нямат. Гответе се за бустерите. Че сертификатите ви иначе ще са невалидни.
12
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Момче, ти хубаво ги говориш тия неща, но да те питам, ако след месец ти кажат че искат на всеки 2 дни да показваш сертификат че е здраво за твоя сметка или да го ваксинираш какво ще направиш? Интересно ми е какво мислят майките като теб за тази алтернатива?