Тестват най-малките ученици след съгласие на родителите

Те ще трябва да декларират това до обяд на 8 ноември
33
Тестват най-малките ученици след съгласие на родителите
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Родителите на учениците от I до IV клас трябва да декларират най-късно до 12 часа на 8 ноември дали са съгласни децата им да бъдат тествани два пъти в седмицата или могат да представят валиден документ, че детето е преболедувало COVID-19.

Министерството на образованието и науката (МОН) подготви образец на декларация, който е предоставен на Регионалните управления на образованието (РУО) и чрез тях - на директорите, съобщиха от МОН.

В декларацията са посочени конкретните два вида тестове със слюнка, които са избрани от Министерството на здравеопазването чрез обществена поръчка и ще бъдат прилагани в училище. На всяко училище ще бъде предоставен само единият от двата вида тестове.

Децата ще бъдат тествани в класната стая от медицинско лице и/или преподавател или непедагогически специалист, определен от директора. Допустимо е участието също на доброволци – родители, медиатори, представители на БЧК и др., които разполагат със „зелен сертификат“.

Изключение се прави за децата със специални образователни потребности, които ще бъдат тествани от родителите си вкъщи.

За целта те попълват специална декларация, в която се ангажират да правят тестовете в дните, определени за тестване на останалите ученици, да водят детето си в училище само след отрицателен резултат от теста и да предават използвания тест в училище.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
36
 
6
 
! Отговори
Едно към едно преди 2 години
В Германия тестват и децата в детските градини, при това без да искат съгласието на родителите. Който не иска-гледа си детето у дома. Просто и ясно. В училище прозорците са отворени, а учениците са с маски. И пак тестове. Обаче...вече всичко е отворено, няма маски на закрито.
10
47
 
8
 
! Отговори
Мама преди 2 години
Какво толкова има - ше плюят в едни контейнери - голяма работа! Децата по света го правят оше от септември. Смешни сте просто!
9
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Баба Маро да те питам, ти ваксинира ли се? Или си от ония бабички дето не се ваксинират, че може да им сложат чип, но пък на внуците може, и в мозъка за му бръкнат пак може. Ваксинирана ли си баба Маро?
8
6
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Никакво съгласие хора! Дадете ли съгласие за тестване, точно след 2 седмици свършват парите за тестовете и ще ви принудят да ги правите за ваша сметка. А като им заявите, че не можете, понеже това значи 50 лв всяка седмица за дете, те ще ви кажат, че тогава има алтернатива - ваксина. Току що МЗ качи информацията, кои са ваксините одобрени за деца. Да кажа, че от седмица се ваксинират деца над 5 г в САЩ, до седмица това ще бъде разрешено и в ЕС. Познайте какво целят. НИКАКВО СЪГЛАСИЕ!
7
1
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какъв е този зор за присъствено на деца , точно по време на пика на епидемията, при положение, че има ДО, не е да няма, както е при възрастните в много браншове??
6
17
 
2
 
! Отговори
До Всички преди 2 години
Като гледам колко неграмотно пишеш,то и ти не си ходил на училище.
5
4
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До баба мара Не е въпросът дали се справят. Стига сме мислили на парче! Така е най-лесно да излъжеш някого! Въпросът е какво ще стане после! Какво ще им пробутат след това! Като се огледаш какво става по другите държави и отговорът е ясен - ваксините!
4
6
 
39
 
! Отговори
Всички преди 2 години
които заведат децата си на училище в понедлник са ЧЕРВЕИ.. НЕ СА НИКАКВИ РОДИТЕЛИ И ПРЕДАВАТ ДЕЦАТА СИ.....ДА НЕ СЪЖАЛЯВАТ ПОСЛЕ КОГАТО НЯМА КОЙ ДА СЕ ГРИЖИ СА ТЯХ НА СТАРИНИ...СТРАХЛИВЦИ...
3
41
 
5
 
! Отговори
баба мара преди 2 години
моят внук се тества за секунди на децата им е интересно и забавно 1 бр струва15.50 лв и ги няма в аптеките днешните деца се справят с всичко телефони лаптопи ваибър телевизия олимпиади и др
2
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Значи няма да ги тестват. Решили ли са на коя държава ще продадат на половин цена тестовете, които ще артисат?
1
7
 
21
 
! Отговори
Майка преди 2 години
Да не забравите да допишете в декларацията, че тестването трябва да е без психическо , физическо или вербално насилие върху децата и да сложите по една скрита камера.