Стойчо Кацаров: Всички ученици се връщат в клас в понеделник

Те ще бъдат тествани веднъж седмично
Обновена: 2 дек 2021 18:55 | 2 дек 2021 12:58, Нели Христова
232
Стойчо Кацаров: Всички ученици се връщат в клас в понеделник
Снимка: БГНЕС

Всички ученици от 1. до 12. клас ще се върнат в училище от понеделник, увери здравният министър Стойчо Кацаров пред медиите.

Сутринта е обсъждано с експертите от здравното министерство възможностите за осигуряване на безопасна среда и възможностите, при които учениците могат да се върнат в клас.

"Предложението на експертите е тестването на учениците да се прави веднъж седмично, защото епидемичната ситуация го позволява, броят на заразените намалява непрекъснато и регистрираната заболяемост при деца под 19-годишна възраст е изключително ниска, и защото резултатите от тестовете, които се провеждаха в училищата през предишните две седмици, сочат нисък процент на положителни резултати", каза Кацаров.

Тестването веднъж седмично повишава леко риска, но е пренебрежимо малко повишение и не представлява сериозна опасност за цялостната ситуация, каза той.

Това важи за всички деца от 1 до 12 клас. За всички ще са осигурени щадящи тестове, категоричен е Кацаров.

"Макар, че не е наше задължение да купуваме тестове за училищата. Ангажирахме се с това, за да помогнем на МОН", каза той.

Той отново повтори, че за големите ученици могат да се използват назални тестове за възрастни, но това трябва да го реши МОН.

Наличните количества позволяват на всички деца в страната от понеделник да тръгнат на училище с еднократно тестване седмично, каза здравният министър.

Кацаров заяви, че има договорени количества тестове, които по тяхна оценка, трябва да стигнат поне до средата на януари.

Наличните количества, които в момента са в склада на БЧК и разпределени до МОН ще стигнат за две седмици. Става въпрос за всички общини, където заболяемостта е над 250 на 100 000.

Стои си обаче изискването, ако половината клас не е съгласен, децата да учат онлайн.

Днес ще бъде издадена промяна в заповедта, която да отрази новостите.

От понеделник отпада също забраната за извършване на планови дейности, каза още здравният министър и допълни, че до момента няма данни за Омикрон у нас.

Още за разминаванията между здравния и просветния министър вижте в репортажа на телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


232
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
179
4
 
7
 
! Отговори
Кунчев Воскресе преди 2 години
Воистина ли Воскресе?! а какво е мнението и становището на Главният Здравен Инспектор на Република България?
178
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Продължавам писанието си - та заедно с всичките строги мерки да вървят присъствено. Липсвали им социални контакти- ами аз баба си графинята знам, че училището е за учене, а не за развлечение. Ама щом сме я докарали до там....
177
10
 
13
 
! Отговори
НИКАВО УЧИЛИЩЕ... преди 2 години
МОИТЕ ДЕЦА СА НА "ТИ" ....С КОМПЮТЪРА И СЕ ЧУВСТВАТ СВОБОДНИ И НЕЗАВИСИМИ!ДА ХОДЯТ ТАПА ЦИТЕ ....ЗА ДА БОЛЕДУВАТ И УМИРАТ ....
176
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Любезни хоро, защо се заяждате с министрите на здравеопазването и на образованието? Много е страшно положението - ако тръгнат ецата на училище, ще трябва да спазват яки мерки- с маски в час например. Така е по европата, дето я цитирате постоянно. А нашите родители са против това. Те са и против онлайн. Те са против всичко. Те не желаят и тестване. Така че сме на дъното на нормалното мислене. И според мен най-добре е да се дели отборът на две. който иска онлайн, който иска присаствено с всичките
175
3
 
17
 
! Отговори
Смях през сълзи преди 2 години
Разговор в близкото бъдеще:- Шефе, дали ще може да изляза 3 седмици в неплатен?- Що бе, Пешо, да няма нещо проблеми?- А-а, нищо, влизам в пандиза за пропусната вакса за настинка.
174
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До НИКАКВО УЧИЛИЩЕ - 'ЗАЩОТО СА ПРИРОДНО ТАПИ.' М да ,явно училището (граматиката) не са ти били от любимите неща :))))
173
1
 
17
 
! Отговори
Anonimen преди 2 години
Имам две деца - в класа на голямото, 12 клас, са съгласни да се тестват 5 човека от 26. При малкото една трета остават вкъщи. Ко праим?
172
2
 
3
 
! Отговори
Гроби Таласъма преди 2 години
До НИКАКВО УЧИЛИЩЕНай-якото на дистанционното е, че мой да спреш микрофоня на даскалката и д аобясни на чав, кви глупости говори и да му разкажеш ти, къде зимуват раците и защо даскалката са е сдухала толкова много по некои теми. Вториятя голем плюс е, че чуваш и дори виждаш какво става в класната стая, слушаш свежи лафове от даскалките и разбираш, както много пъти съм казвал и писал, че "Нема фючър", *** некои гламаци, още смятат, че фючърът ги чака, ей тамка зад уличният ъгъл;)))
171
16
 
7
 
! Отговори
Гошето преди 2 години
Най сетне мъдро решение. Браво!
170
1
 
8
 
! Отговори
Анти Кацата преди 2 години
Каца, що не го сму.каш, а? ;))) Чав остава у домъ. Наесен с песен;)))
169
3
 
21
 
! Отговори
Случаен преди 2 години
Браво! Махнете и тестовете ;)
168
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
171 Ррррр, да не мислиш че му пука? Той няма да е министър от нова година. Да го мислят Харвардските бушончета. Той ще остане като министъра обещал да върна децата в училище и изпълнил обещанието си. А след него, че ще има потоп, какво го грее? Взел си е хонорарите, козирувал е на господарите и пито платено. Ние да го ду*хаме и най-вече децата ни!
167
4
 
15
 
! Отговори
you преди 2 години
Всички служебно назначени мини с три не знаят въобще къде се намират.Приказват само някакви клишета ,без да виждат какво се случва в държавата ни
166
15
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
КАЦАРОВ ДА НЕ СЕ ПОДДАВА НА ИЗНУДВАНЕТО НА МУТРЕНСКИТЕ ПРОДАЖНИЦИ! ДЕЦАТА ТРЯБВА ДА БЪДАТ ПАЗЕНИ ОТ ЗАРАЗАТА!
165
2
 
9
 
! Отговори
Обаче преди 2 години
Министърът на здравеопазването каза че не достигат 150 хиляди теста. Пълен ъпсурт.
164
5
 
11
 
! Отговори
Глупости преди 2 години
Примитива --си е примитив и много ще има да наваксва в живота , въпреки всичките си човешки достойнства! В ТАЯ ПАНДЕМИЯ, ГАРНИРАНА С ДРУГИ ЗАРАЗИ ---ИЗОБЩО НЕ МИСЛЯ ДА СИ ПУСКАМ ДЕЦАТА НА УЧИЛИЩЕ , ЗА ДА ГИ ЛЕКУВАМ ПОСЛЕ С НЕИСТОВИ УСИЛИЯ И НЕПОСИЛНИ РАЗХОДИ ПО ВРЕМЕ НА КРИЗА!--КАЦАРОВ ДГД...ВЕЧЕ СМЕ ГО РЕШИЛИ ТОВА В КЪЩИ!!!!
163
12
 
22
 
! Отговори
Ррррррр преди 2 години
Стойчо, пускай сега всички ученици, а за Нова година затваряй държавата. Тогава ще е мазало. Ей, акъл не ти дойде.... Мисли, бе, човек.
162
2
 
29
 
! Отговори
мдааааа преди 2 години
този май не е гледал новините от вчера ,че децата са чакали 4 часа навън ,за да им направят тестове,гладни и жадни,става въпрос за СМГ -София,тоя май си живее в собствен свят,обръщението ми е такова,защото е с пълно неуважение?
161
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Селянчита не са природно *** напротив но това може да го напише някой дошъл от село и се взел насериозно за голямата работа той е природно *** Напротив хората от село са съхранили много повече човешки стойности от други хора и са човеци те ще ти помогнат без да питат защо да го правят Така че мерете си заключенията това че на се праеят на богати *** не означава че са ***
160
23
 
8
 
! Отговори
НИКАКВО УЧИЛИЩЕ преди 2 години
Моите деца се справят чудесно с компютрите... САМО НА СЕЛЯНЧЕТАТА ИМ Е ТРУДНО, ЗАЩОТО СА ПРИРОДНО ТАПИ.... ХАХАХААА....