Стойчо Кацаров: Всички ученици се връщат в клас в понеделник

Те ще бъдат тествани веднъж седмично
Обновена: 2 дек 2021 18:55 | 2 дек 2021 12:58, Нели Христова
232
Стойчо Кацаров: Всички ученици се връщат в клас в понеделник
Снимка: БГНЕС

Всички ученици от 1. до 12. клас ще се върнат в училище от понеделник, увери здравният министър Стойчо Кацаров пред медиите.

Сутринта е обсъждано с експертите от здравното министерство възможностите за осигуряване на безопасна среда и възможностите, при които учениците могат да се върнат в клас.

"Предложението на експертите е тестването на учениците да се прави веднъж седмично, защото епидемичната ситуация го позволява, броят на заразените намалява непрекъснато и регистрираната заболяемост при деца под 19-годишна възраст е изключително ниска, и защото резултатите от тестовете, които се провеждаха в училищата през предишните две седмици, сочат нисък процент на положителни резултати", каза Кацаров.

Тестването веднъж седмично повишава леко риска, но е пренебрежимо малко повишение и не представлява сериозна опасност за цялостната ситуация, каза той.

Това важи за всички деца от 1 до 12 клас. За всички ще са осигурени щадящи тестове, категоричен е Кацаров.

"Макар, че не е наше задължение да купуваме тестове за училищата. Ангажирахме се с това, за да помогнем на МОН", каза той.

Той отново повтори, че за големите ученици могат да се използват назални тестове за възрастни, но това трябва да го реши МОН.

Наличните количества позволяват на всички деца в страната от понеделник да тръгнат на училище с еднократно тестване седмично, каза здравният министър.

Кацаров заяви, че има договорени количества тестове, които по тяхна оценка, трябва да стигнат поне до средата на януари.

Наличните количества, които в момента са в склада на БЧК и разпределени до МОН ще стигнат за две седмици. Става въпрос за всички общини, където заболяемостта е над 250 на 100 000.

Стои си обаче изискването, ако половината клас не е съгласен, децата да учат онлайн.

Днес ще бъде издадена промяна в заповедта, която да отрази новостите.

От понеделник отпада също забраната за извършване на планови дейности, каза още здравният министър и допълни, че до момента няма данни за Омикрон у нас.

Още за разминаванията между здравния и просветния министър вижте в репортажа на телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


232
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
99
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
91 в новините по канала Стойчо каза, че последните изследвания на починалото детенце отхвърлят менингокок. А това веднага ще го извъртят, че е нов ковид който имитира менингит и поваля малките. Но о чудо, има спасение и то е мега животворната ваксина на Пфайзер за деца над 5 год. Басираме ли се? Тоя номер го приложиха на децата от 12 до 18 с един смъртен случай, който и до днес не е ясно дали беше от ковид. Изпитан сценарии, само гледайте.
98
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Стойчо, Стойчо толкова си неадекватен, че човек му се доплаква! Къде е златната медалистка - Мира Кожухарова и тя да даде акъл?
97
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не се подлъгвайте. Искат ваксинация на децата след време. Не искат Вашите деца живи до 2030.
96
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И Кацаров и Кунчев са неприятни, обаче единият е жертва на другия. България има правото да знае какво се случва с главния й държавен здравен инспектор. Кой освен министъра може да отговори защо негов подчинен не е на работа от дълго време.
95
9
 
2
 
! Отговори
Искра преди 2 години
Най-после една мъжка дума.
94
0
 
7
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 2 години
КаРуцаров,умрат ли майка и татко....приготви си 8 цолов аноосен разширител.
93
1
 
13
 
! Отговори
ъъъ преди 2 години
А останалите хора без зелените сертификати кога се връщат на работа?
92
0
 
24
 
! Отговори
Българин преди 2 години
Кацаров: "Макар, че не е наше задължение да купуваме тестове за училищата. Ангажирахме се с това, за да помогнем на МОН". Кацаров, кой ти разреши да се разпореждаш с моите пари? ОСТАВКА!!!
91
2
 
2
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 2 години
88....Давам им олио от магарешки бодил.
90
0
 
21
 
! Отговори
Бушон преди 2 години
Повярвайте ми. Този ще влезе в затвора.
89
8
 
13
 
! Отговори
До 89 преди 2 години
Детето е имало и Ковид и менингит, но от понеделник всички на училище. Като умрат още 2, всички обратно вкъщи.
88
5
 
16
 
! Отговори
Галин Костов преди 2 години
И един път на седмица е много! Няма да пусна децата си!
87
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Същия Стойчо преди час каза, че 5год дете не е умряло от мининтитна бактерия, въпреки че лекарите казаха че е. Открита беше бактерия менингит на още 16 деца, но Стойчо каза че не било менингокок. Бас държа, че ще кажат че е ковид, който имитира менингит и ще задължат всички деца от 5г нагоре да се ваксинират. От вчера ЕС го прие, а на 13ти идват ваксините за дребосъци. Същият този, дето преди да го харесате за министър палеше маски и крещеше ковид няма! Дано сте щастливи мили родители
86
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Ямболски Купи им глутатион да пият.
85
2
 
20
 
! Отговори
Алко преди 2 години
Егати смешника, щели да се тестват веднъж седмично!!! Тоя измислен тест ще излезе по-сериозен от антигенен /48ч/ и дори от ПСР /72ч/. Защо не издавате документ тогава??? КРАДЦИ измислени сте всички там!!! Направихте така, че хората да се драчат за тъпите ви тестове, а за миризливите маски вече и дума не става, нали? Може бо догодина ще бъдат и част от униформите и работното облркло, а???
84
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тестовете ще ви ги наврем ние на вас, господа слуги на мафията, там, където не ви огрява слънце!
83
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 82 A ти си болен ...от "ваксината". Ако имаш нещо важно за вършене го свършвай, че не се знае точно кога ще те изключат господарите ти. Не си ли чул? Технологиите които са инсталирани в теб са патентовани. Може да си ги поискат обратно по някое време, ако не плащаш.
82
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Добре де, като Стойчо каза, че купува тестове и само с тест ще ходят на училище, тогава всички, включително така наречените "***", "необразовани" и т.н. казаха "ама тия тестове ще стигнат най-много за две седмици, а после кво правим?". После Стойчо каза, че са отпуснали още пари. А тестове йок! Та питам: Стойчо като е образован уж, как така няма акъл за 5 стинки, та се провали така и само похарчи дъжавни пари? И защо вечно си взимаме да ни управляват будали?
81
2
 
4
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 2 години
Татко и майка ще слагат скоро трета доза.Ако умрат,ще има война.
80
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЛЪЖЦИ! Първо искахте съгласие САМО за щадящи тестове и никой никога не е давал съгласие за друг тип тестове. 2ро, на нас не ни беше казано, че децата ако са с под 50% съгласие едната част ще се върне в клас, а другата не. А това означаваше тези, които не са в клас да не учат реално, т.к. учителите пускат избирателно системата в такива случаи. С една дума ИЗМАМИХТЕ РОДИТЕЛИТЕ! А това значи, че имам пълното право да ви съдя и/или да ви счупим главите!