Над 2/3 от учениците в страната днес учат присъствено

40 500 са в клас без тестване в общини с ниска заболеваемост
11
Над 2/3 от учениците в страната днес учат присъствено
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Повече от 285 000 ученици от V до XII клас учат присъствено днес в цялата страна. Това са над 66% от всички ученици в прогимназиалния и гимназиалния етап на образование, съобщиха от МОН.

Почти 245 000 деца са в училище с тестване за COVID-19 веднъж седмично или със „зелен сертификат“ в общините със заболеваемост над 250 на 100 000 души. Други близо 40 500 ученици са в клас без тестване в общини с по-малко болни от коронавирус.

Повече от 60% са подадените декларации за съгласие за изследване с щадящи тестове. Присъствено учат обаче малко над 53% от учениците в съответните общини, защото не във всички паралелки поне половината ученици се тестват или имат сертификат.

Най-много ученици от V до XII клас са се върнали в училище в областите Благоевград (69,90%) и Ловеч (69,33%). На опашката по този показател са областите Кюстендил (27,99%) и Видин (34,56%).

Декларации за съгласие се приемат непрекъснато. Министерството на образованието и науката очаква броят на учениците, включени в присъствени занятия, да продължи да расте през следващите дни.

Осигурени са достатъчно тестове за еднократно изследване за COVID-19 на всички ученици в страната през следващата седмица.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
5
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
До Анонимен Не може да ги наричате врякащи ***. Те виждат децата им колко учат и колко усвояват материала.
10
4
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Губят от онлайн обучението и то много, но не може да се разчита на тях, че в междучасията ще спазват дистанция. По-малките ги контролират, големите винаги правят напук.
9
3
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Понеже под новината за това, че засега депутатите няма да са със зелен сертификат, някой се беше възмутил, че тествали учениците; да, трябва да бъдат тествани. Ученичките в междучасия не спазват дистанция и се прегръщат и целуват по устите и те не знаят защо. Това е от мое време, но когато аз бях ученик, нямаше епидемия. С тия целувки разпространяват заразата и разболяват бабите и дядовците си, не само своите. Затова и бяха онлайн много време. Депутатите са служители като нас.
8
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Учениците трябваше да са на ротация в момента,а не точно преди празниците да ги смесват всички по класните стаи!Още повече с този китайски тест, само веднъж седмично "безопасната зона" е под голямо съмнение! Какъв беше проблема да ги пуснат присъствено след празниците,бройките щяха още да спаднат и децата да учат без тест!! НО, угодиха на врякащите ***!!Така беше и преди 15.09., врякаха същите *** за "присъствено", угодиха им и бройките драстично се вдигнаха.Не се учим от грешките си и това е!
7
2
 
7
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 2 години
Каквото и да си говорим 85% от българите обожават мерките. Харесва им да правят тестове, да плюят в торбички, харесва им да носят маски и да се ваксят и да си правят сертификати. Защо 85%?. Сметката е много точна. Гледам в гимназията на моите деца в класа на дъщерята от 26 деца, 22 деца и родители са подписали декларации че са съгласни с мерките. В класа на сина ми е същото 4 от 24. Подобно е съотношението и в другите класове. Хората у нас са мазохисти и колкото и мерки да им наложиш ги поемат.
6
1
 
2
 
! Отговори
Daskala преди 2 години
Дали е така? Проверихте ли фактите?
5
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Въпросните тестове почти нищо не хващат. Няколко случая има вече в училището с отрицателни тестчета , а с положителни ПСР -и , направени след това по необходимост. Да, бройката на заболелите в групата 0-19 се вдига от три седмици насам. Това неминуемо ще доведе до поредното увеличение и нагоре. Единственият плюс на това тестване е, че родителите си държат сополивите хлапета вкъщи, от страх да не вземат да излязат с положителен тест.
4
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Увредиха децата ни с това измислено онлайн "обучение"!!! Някой ден ще има "нюрнбергски" съд за културен геноцид!!! Светата Инквизиция е направила почти същото, като е карала хората да ги е страх да мислят! Имануел Кант го е казал това - да имаш смелостта да използваш разума си!
3
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Поредното неадекватно решение. Тестове с нисък процент на достоверност и то само в активната фаза на заболяването, увеличение на заразените именно при децата от 5 до 17 години.Не знам какъв беше този зор за присъствено точно преди празниците и ваканцията.
2
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И само след седмица ще имаме бум на заболели.
1
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И колко от плюнките бяха положителни?