38% от учениците се обучават онлайн тази седмицата

787 деца са положителни за COVID-19 през изминалите дни
25 яну 2022 18:00, Красимир Ангелов
2
38% от учениците се обучават онлайн тази седмицата
Снимка: БГНЕС

38% от учениците се обучават онлайн през тази седмица, като това са почти 266 000 деца и младежи, показват данните от последното изследване за COVID-19 в училищата.

Останалите почти две трети от учениците са в училище. През миналата седмица техният дял беше 82%, отчитат от МОН.

Около 17 500 ученици продължават да посещават присъствени занятия, без да бъдат тествани за вируса, защото техните училища попадат в общини със заболяемост под 250 на 100 000 души. Други повече от 50 600 ученици са в клас без изследване, но с наличието на „зелен сертификат“ – валиден документ за ваксинация, преболедуване или наличие на антитела.

Според официалната статистика на Министерството на здравеопазването към днешна дата са ваксинирани 9,25% от гимназистите, а други 14,43% от учениците от V до XII клас са преболедували COVID-19 през последната половин година.

По-малкият дял на ученици в присъствено обучение се отразява и върху броя на потвърдените положителни тестове. Тази седмица 787 ученици са дали позитивни резултати, което е почти два пъти по-малко в сравнение с миналата седмица, когато бяха 1348, отбелязват от образователното министерство.

Най-много заразени този път има при децата от I до IV – общо 315, които почти навсякъде учат присъствено. 264 са положителните проби при гимназистите. Най-малко са в прогимназията – 208.

Скок се отчита и при позитивните тестове на учителите и непедагогическите специалисти. Тази седмица с установен коронавирус са 399 преподаватели при изследвани над 24 752. През миналата седмица позитивните бяха 366 при тествани над 27 000 педагози.

Непедагогическите специалисти с позитивен тест са 164. През миналата седмица техният брой беше 133.

В МОН продължават да постъпват заповеди от Регионалните здравни инспекции (РЗИ) за преустановяване на присъственото обучение на различни випуски в отделни общини и области. Днес министърът на образованието и науката издаде нареждане за организиране на онлайн занятия до края на седмицата за учениците от V до ХII клас в област Стара Загора.

Междувременно министърът подписа заповедта, с която обявява дните от следващата седмица за неучебни. Така на практика следващото тестване в училищата ще бъде в първия ден на втория срок - 7 февруари.


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
1
 
! Отговори
АнатемаНаАлФашагата преди 3 месеца
Глупости!От както СДС-Чумата изкорми подредената ни държавица, докара евро-атлантическо-гейската ценностна система,опустоши всичко,дори и образованието, учениците са 100%олайна,а не 38% и не само те!Всичко и всички смеОлайна!
1
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Неваксинирани деца и неваксинирани учители събрани на едно място, формула за парад на вируса. После вкъщи при родителите и накрая баба и дядо. И после да не кажете , че лекарите са виновни.