Обмисля се създаване на Северозападен университет за IT специалисти

Възможно е да се прави бизнес с висока добавена стойност в малък град
8 апр 2022 03:00, Анисия Иванова
26
Обмисля се създаване на Северозападен университет за IT специалисти
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Правителството е все по-близо до реализирането на идеята за университет в Северозападна България. Това каза Кирил Кунгалов, изпълнителен директор на "Балкан софтуер студио" в ефира на Бизнес старт с Живка Попатанасова.

Предприемачът заяви, че се е срещнал с министъра на образование Николай Денков миналата седмица и че са обсъждали създаването на Северозападен университет по хардуерно и софтуерно инженерство.

"Има зелена светлина за създаване на университет в Северозапада, но предстоят още административни стъпки", допълни Кунгалов. Според него министърът подкрепя създаването на по-широкообхватен университет, който ще включи педагогически, инженерни и други технологични специалности.

В петък е имало среща и с министър Лорер, който е предложил асоциация с европейски университет, за да се привлекат повече желаещи за обучение. Идеята за университет е обсъждана и в Министерски съвет.

"Хората си тръгват, защото нямат възможност за образование и реализация. Ние се стремим да предоставим всички предимства на големите градове и да покажем на хората, че могат да се развиват и тук“, каза той.

Освен предприемач, Кунгалов е и част от неправителствената организация „Враца софтуер общество“, която обучава млади хора в сферата на програмирането. Тя е създадена преди 7 години и следва модела на академии като СофтУни и Телерик.

Според Кунгалов технологичният сектор трябва да се развива и извън София, за да предостави възможности за реализация и да задържи младите хора в родните им места.

"Напълно възможно е да се прави бизнес с висока добавена стойност в малък град и нашият пример потвърждава това“ казва той. „Ние работим в най-бедния регион в Европа и създаваме софтуер за САЩ и Западна Европа. По този начин имаме възможност да предложим на местните хора високоплатена и квалифицирана работа“.

Кунгалов смята, че град като Враца има много предимства като чист въздух и околна среда, ниски цени и спокоен начин на живот. „За да привлечем младите хора тук, ние сме много конкурентоспособни по отношение на големите фактори в ИТ сферата – добро заплащане и условия на работа“, каза още той.

Според Кунгалов България има голям принос и е част от европейската технологична карта с много квалифицирани кадри. „За да се върнем във водещите позиции, където сме били преди години, държавата трябва да обърне повече внимание на този сектор“ смята той. „За съжаление бюджетите за дигитализация на целия континент възлизат на около 600 млрд. евро за следващите 10 години, което е много малко в сравнение с инвестициите в САЩ, които имат най-големи технологични постижения“.

Целия разговор вижте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
0
 
! Отговори
ha преди 2 години
То си има отдавна такъв университет, казва се Sevekom
20
1
 
6
 
! Отговори
Т преди 2 години
Като толкова мног милеем за този така прехвален запад защо нашите управници не изискат от там инженери и технически грамотни лица които да обучат нашите и да започнем изграждане на нови технологии, машиностроене т.н а само им купуваме техните болкуци нека ние сами си ги произведем. Питам защо?
19
0
 
4
 
! Отговори
Т преди 2 години
Зад клавиатурни устройства има много ,но я няма инженерно техническата мисъл в България а именно тя ни трябва а не политици. За там институти трябват.
18
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
МАЛКО ЛИ СА УНИВЕРСИТЕТИТЕ В БГ, ЧЕ ОЩЕ ЕДИН ЩЕ ПРАВЯТ? Нима не могат да разкрият паралелки във вече съществуващите ВУЗ-ве? Ученици няма в училищата, ниска раждаемост, ранна емиграция заедно с родителите, а нови ВУЗ-ве ще правят да точат бюджета.
17
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хасан и *** кумпютурни инджинери :)))
16
0
 
12
 
! Отговори
иванов преди 2 години
Безумието няма граници...Представете си официално при население 6 милиона има 53 бр. ВУЗА....Всичко опира до едни пари и нищо повече....Реално погледнато трябва да се премахнат 30 бр. Качеството на образованието е НУЛЕВО....Това значи първа стъпка на реформата в образованието...
15
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вместо половината да ги закрият и с това а се дигне качеството на образованието ние нови ще откриваме на принципа всеки град със университет. Смешна работа. И всичкото куцо и сакато студент ще го правим с диплома 3.00 от средното образование а това са братята роми ще ги правим студенти нищо че не могат да четат и смятат. Но така като от 30 години министри на образованието са се *** обитаци.
14
0
 
9
 
! Отговори
муто от кривия дол преди 2 години
...поредното напиньяне на Враца за университет. Да има къде да си доучват врачанье..
13
2
 
3
 
! Отговори
мони преди 2 години
всчки коменари добре написани
12
2
 
15
 
! Отговори
70% от СЗапада преди 2 години
са с индийски произход, а следователно математиката, софтуерът и особено хардуерът им е в кръвта.
11
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И кой ще учи в този университет?Требе и студенти да докарат от някъде.
10
0
 
19
 
! Отговори
Северозапад преди 2 години
В Монтана има повече " юристи, банкери и маркетолози" в процент от населението като резултат от факултет, който вече всички забравиха. Население няма. Познайте какво работят.
9
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Проблема ни е че сме държава само от полицаи и It специалисти резултата няма кой да работи затова и такива като мен са в чужбина цял живот липса на избор и хиляди като мен си учат децата на чуждия език племенницата ми дори не говори български хиляди сме така
8
3
 
15
 
! Отговори
Да преди 2 години
Ще се казва, "ИТ Пустиняк".
7
3
 
31
 
! Отговори
Тия с какво мислят преди 2 години
Не могат Техническия да напълнят с качествен материал, друг ще откриват. Там са нужни магистрали, предприятия и развитие на земеделство и животновъдство. Да се задържат хората. Друг е въпроса, кой от сега управляващите носи основната вина за съсипването на северозапада и каква морална и политическа отговорност трябва да понесе. Стига алабализми, дигайте седянката.
6
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
във всяко село - ИТ академия, във всеки град от селски тип - ИТ университет
5
17
 
6
 
! Отговори
. преди 2 години
Най-накрая една хубава новина!
4
6
 
29
 
! Отговори
от североюжния преди 2 години
абе друго си е IT специалист продавач у моло . алоооо , някой трябва и да работи бе , да произвежда . хляба кой ше го пече ?
3
3
 
19
 
! Отговори
Бай Иван 2 преди 2 години
Ха ха .Още един иниверситет за събиране на такси. Б Бг образованието е паднало до изклучително ниско ниво.Събират едни семистриални такси и хоноровани преподаватели без контрол на излиозащитете кадри.Работя с млади току що завършили и съм изумен .че изобщо е възможна такава негрампотност и некомпетентност.Нямат и желание да се учат ,но пък как добре се оправят с файса и исанграм!
2
10
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
какво хардуерно и софтуерно инжинерство в Бг не можем да произведем една запалка.вмасяме ги от китай.