Млади физици, приети в Оксфорд, търсят финансиране за образованието си

Костадин и Явор са абитуриенти
23 май 2022 23:20, Красимир Ангелов
127

Двама от най-добрите млади физици на България търсят финансиране, за да продължат образованието си в университета в Оксфорд, където са приети.

Костадин и Явор са абитуриенти. За разлика от много други дванадесетокласници обаче, мислите им са в съвсем различна посока.

"В края на 9 клас се влюбих във физиката и реших с това да се занимавам", каза ученикът Костадин Чучулайн.  

"Най-интересна ми е теоретичната астрофизика. Строежът на Вселената", каза ученикът Явор Йорданов.

Явор е от София, възпитаник на Националната природо-математическа гимназия. Един от най-силните национални състезатели по физика и астрономия. Печелил е десетки медали за България - включително златни отличия. Костадин е от Банско, завършва природо-математическата гимназия "Академик Корольов" в Благоевград и е редовен финалист от олимпиади по физика.

И двамата са приети в университета в Оксфорд. Костадин и Явор си приличат и по още нещо - и двамата нямат необходимите средства за първата година в Оксфорд и търсят варианти, като кандидатстват пред различни фондации и програми за отлични ученици.

Най-късно до 1 август всеки от тях трябва да събере 50 хил. паунда. Помага им техният добър приятел - учителят по физика Никола Каравасилев.

"Астрономите не сме хора, които гледат в бъдещето, но специално за Явор и Костадин съм убеден, че имат потенциала да станат водещи учени, трябва да им се помогне това да стане", каза учителят им по физика Никола Каравасилев.  

А двете момчета наистина не са като другите, но това не ги притеснява. Явор признава, че едва преди няколко дни, по повод завършването на гимназията, за пръв път е влязъл в дискотека.

И Костадин, и Явор казват, че обичат България, въпреки проблемите, с които се сблъскват повечето хора тук. И виждат бъдещето си в родината.

Ако искате да помогнете на Явор и Костадин да сбъднат мечтата си и да продължат образованието си в Оксфорд, може да им пишете по електронната поща.

Явор Йорданов - yavormyordanov@gmail.com IBAN BG81STSA93000028956139
Костадин Чучулайн - kostadin.chuchulayn@abv.bg IBAN- BG28RZBB91551012692566

Вижте повече в репортажа на Даниела Владимирова и телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


127
Още по темата: ОксфордфизициBulgaria ON AIR
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
3
 
13
 
! Отговори
онбашията преди 1 година
Айнщайн е бил патентен чиновник, физиката му е била хоби, ама зел че станал най-добрия физик.
44
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Как се изцепихте, че са най-добрите млади физици на България след като не са завършили съответна специалност и не са работили като "физици" където и да било не ми го побира акъла. Така и така сте ги титуловали направо да ги заемат в БАН без да трошат пара за следване." - Бaси злобата ...
43
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Тези от Оксфорд да бачкат като сервитьори вечер, или като докери. " - Да, ама по някои филми само, не IRL.
42
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Теглиш студентски кредит и го връщаш къде е проблема? Доста хора направиха същото. Ти ако си кадърен без работа няма да останеш" След Брекзит, не са длъжни да предлагат студентски кредити на чужденци.
41
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А тези приети в български университети нямат ли нужда от финансиране? Тези от Оксфорд да бачкат като сервитьори вечер, или като докери. Така правят българските студенти, за да не просят.
40
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 57 "В цял свят, като те приемат в университет ти предлагат студентски кредити и вторият вариант е да работиш към кампуса, за да си изплащаш кредита* - Ако си гражданин на страната, да. Ако не си, со прекалеко "рисков". А със заплата от 9.5 паунда/ч. и 20 души чакащи за работа "в кампуса на половин ден " като чистач, успех с финансите. А още нещо - кога свари да учиш?
39
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 66 - Пал с а с голям недостиг на пари, а освенн семестриалните такси и учебниците, имаш жилищнини други разходи, като поне първата година е абсурд да работиш и да се издържаш, така че този кредит не е и половоната нужна сума
38
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да запишат астрофизика при Пешо звездата.
37
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тия, ако са с умствения багаж на Кирча ич да не се връщат, да седят като стратегическо оръжие в мъглияия Албион.
36
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
теглим държавни кредити, за да ги финансираме ?
35
0
 
9
 
! Отговори
а преди 1 година
Aми да кандидатстват пред Student Finance UK. Аз учих в колеж, одобриха ме и ми плащаха студентските такси преди всеки семестър на вноски. Там семестрите са три. Ако след завършването не получават над 27 000 годишно след 30 години заема се опрощава.
34
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да си теглят по един студентски кредит или да записват Астрофизика в СУ!
33
3
 
16
 
! Отговори
Няколко съвета преди 1 година
В цял свят, като те приемат в университет ти предлагат студентски кредити и вторият вариант е да работиш към кампуса, за да си изплащаш кредита. Освен това освен ученето могат и да поработват. Аз докато учех в частен университет в Ангилия, работех и на две места и сам се издържах и си плащах, така правеха и 90% от колегите, така че да се захващат и да си търсят работа, а не да чакат на готово, тя с учи мама да не работиш свърши... Успех!
32
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хайде и после като се върнат да не станат като двамката от Харвард! Децата ни станаха еничари, хора!
31
3
 
10
 
! Отговори
Асан преди 1 година
Млади физкултурници нема ли Цвъки да ги финансира :)))
30
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ужас 50к паунда за първата година аи бегаи от тука. Да им дарим 9ари за да може да избягат доста нагло.
29
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Теглиш студентски кредит и го връщаш къде е проблема? Доста хора направиха същото. Ти ако си кадърен без работа няма да останеш
28
1
 
32
 
! Отговори
Аре стига! преди 1 година
Май си имаме едни просяци! Никакъв проблем нямат за да вземат студентски кредити! Има си и съответните служби, които ще им съдействат. Проблема, че тия кредити после трябва да се връщат!
27
7
 
11
 
! Отговори
Асан преди 1 година
Първо да са остриже и у казармата наесен :)))
26
3
 
6
 
! Отговори
Асан преди 1 година
Колко пачки търсят :)))