Над 110 000 седмокласници и десетокласници се явяват на външно оценяване по БЕЛ

Резултатите ще бъдат обявени до 28 юни
14 юни 2022 06:45, Анисия Иванова
21
Над 110 000 седмокласници и десетокласници се явяват на външно оценяване по БЕЛ
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Над 110 000 седмокласници и десетокласници ще се явяват на национално външно оценяване по български език и литература (БЕЛ) днес. Те ще положат изпитите в училищата, в които учат. Ще се допускат в сградите срещу документ за самоличност. Трябва да пишат с черен химикал, съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката (МОН).

Изпитът по български език и литература за повече от 60 000 седмокласници започва днес в 10:00 часа. Той продължава 150 минути. Децата със специални образователни потребности ще работят 80 минути по-дълго. Учениците трябва да са влезли в класните стаи най-късно в 9:30 часа. Преди това, в 7:45 часа, в МОН, ще се изтегли вариантът по БЕЛ за националното външно оценяване на учениците в седми клас.

Тестът по БЕЛ за седми клас има 26 задачи. От тях 18 въпроса са затворени - избира се от четири възможности. Има 6 задачи с кратък свободен отговор, една е с разширен свободен отговор. По традиция последната задача изисква подробен преразказ по неизучавана художествена творба.

До 8:30 часа трябва да са в клас над 52 000 десетокласници. Тяхното външно оценяване започва в 9:00 часа днес.

Равнището на компетентностите по български език и литература в края на първия гимназиален етап се проверява писмено чрез тест с общо 23 задачи. 14 въпроса са с избираем отговор, а 6 - с кратък свободен отговор. Има по една задача за редактиране и за разширен свободен отговор, в който трябва да се формулира теза или антитеза. Последната задача е за създаване на текст (резюме, заявление или CV). Изпитът продължава 90 минути - два слети учебни часа.

На 16 юни тази година е националното външно оценяване по математика за учениците в седми и в десети клас.

Максималният брой точки на всички изпити е 100. Точките не се преобразуват в оценки.

Резултатите ще бъдат обявени до 28 юни тази година.

Оценката от националното външно оценяване в седми клас се използва като балообразуващ елемент при приема на ученици в осми клас. С резултата в десети клас учениците от обединените училища кандидатстват за местата от допълнителния план-прием за продължаване на образованието си във втория гимназиален етап, информират от МОН. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още по темата: матураБЕЛ7 клас10 клас
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До до 19 Е така де - всички са прецакани. Искат да ни кажат "децата са неграмотни, не учат достатъчно, трябва да учат по-продължително време ..например от 1.09"
18
1
 
1
 
! Отговори
до 19 преди 1 година
Айде стига празни приказки, де... Всички са прецакани, не само един. А съвсем отделен въпрос е, че матурата е елементарна. Няма ги разни глупости да се наизустяват разни ЛИС като едно време и зубрене. Карат децата да мислят- да преразказват, да пишат есета.
17
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нещо са ги прецакали с литературните въпроси. Може ли да им искат името на второстепенен герой от творба, която са учили преди 1 година? Значи не сюжетът е важен, не смисълът, а името на второстепенен герой? Явно пак се опитват да ни убеждават, че децата не учат!
16
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
по една кирка по-добре даже, само на химикал и хартия като работим каква инфлация ни чака още..
15
1
 
5
 
! Отговори
11 преди 1 година
До Анонимен 16 ---- Ще си обогатя речника и ще кажа, че т'ва са глупости. Трябва да се учи четене и писане. Тва произведения, кво искал да каже авторът, дет го е казал вече, или разни преразкази на глупости е завършена идиотска работа.
14
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 11 - тектът им се изчита и после имат време да го четат сами . Ако могат да мислят, не е проблем да се развие теза или антитеза. А ти ако бе понаучил за матура ,можеше да си обогатиш речника и да замениш `туй`
13
1
 
7
 
! Отговори
11 преди 1 година
"трябва да се формулира теза или антитеза" ---- Туй са глупости. ---- "преразказ по неизучавана художествена творба" - и туй са глупости. Хем неизучавана, хем преразказ, идиотска работа.
12
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 7 - Има и българчета, които не стигат до 10-ти клас, но са малко. За *** обаче, зависи. Момичетата рядко стигат, защото до 8-ми вече се женят и имат първто дете. Момчетата обаче, стоят до 10-ти, заради книжката. Тея, дето карат без книжки, са много малко, щото са все роднини на "барони".
11
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Имаме от 3-4 години един нов феномен - 13 и 16 годишни на валериан, защото се притесняват от изпити.
10
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До защото Ако им направят еднакви тестове за изпитите през годината, ще са. Ама за кво, като така НВО-то си носи приходи, пък нищо, че се гърчат децата да учат за това цяла година и масово се неглижират другите предмети.
9
4
 
5
 
! Отговори
защото преди 1 година
До АнонименЗащото оценките в различните училища не са с една и съща тежест. Неприятно, но факт.
8
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само гепене на кинти за частни уроци е това нещо!
7
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абсолютно излишно притеснение на децата. Нали ги изпитват текущо и така се оформя успехът им? Защо е това НВО?
6
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
2004г са родени 70 хиляди деца.До десети клас стигат 50 хиляди. Останалите 20 хиляди са или емигрирали,или ц..и.гани.
5
2
 
14
 
! Отговори
Държавата преди 1 година
е съсипано умишлено. За какво изтезавате децата? Нали ви трябват овце, а не умни хора.
4
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Успех на Нехир от ОУ "Цар Симеон" град Варна. Дано изкараш хубав резултат достатъчен за гимнязия :)
3
2
 
12
 
! Отговори
5KOF преди 1 година
Няма да бъде лошо първо съставителите на конспектите да отговорят на въпросите от конспекта, който са направили, демек преписали. И "постиженията си" да бъдат оценени от зрелостниците.
2
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
52000 десетокласници и над 60000 седмокласници, сигурно след десет години ще са наполовина с тези тенденция да няма деца!
1
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абсолютна некомпетентност и летящи калинки на всички нива в това министерство!!! Две години ковид и дистанционни извращения, които гордо наричат обучение и цъфнахме с нови усложнени матури, че сме пичове и всичко е по мед и масло!!! ***!!! На маймуни ни направихте децата-буквално!!! За новите "блестящи" идеи да започва учебната година по-рано да не отварям дума....