Още точки на 30 000 десетокласници заради формулите без скоби

Не се предвиждат компенсации за тези, чието време е било удължено
17 юни 2022 13:46, Елка Василева
10
Още точки на 30 000 десетокласници заради формулите без скоби
Снимка: архив, БГНЕС

Малко над 30 000 десетокласници ще получат по 4 точки над реално постигнатия резултат на националното външно оценяване по математика, което се проведе вчера. Причина е създаденото объркване заради първоначално предоставените помощни формули с липсващи скоби, съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката (МОН).

Още по темата
На 16 юни т.г. в 9:38 часа в Министерството на образованието и науката е постъпил сигнал от столично училище чрез Регионалното управление на образованието (РУО) в София-град, че в някои от предоставените от МОН помощни формули за изпита по математика в десети клас не се визуализират скоби. Проблемът е установен при 10 от общо 74 формули и е възникнал при конвертирането на файла от Word в PDF формат.

В 9:44 часа МОН е изпратил на училищата коригиран файл, за което веднага са информирани всички РУО. В 10:24 часа от МОН е изпратен имейл с указание за начало на изпита да се смята моментът, в който учениците са получили коректните помощни формули.

В резултат на възникналата ситуация десетокласниците в повечето училища са получили вярно изписаните помощни формули около или след 10:00 часа.

В отделни училища нови формули изобщо не са били раздадени. В част от училищата времето за работа е било удължено, в други - не.

По мнение на вътрешни и външни експерти по математика, които внимателно прегледаха изпитните материали от националното външно оценяване в десети клас, всички задачи могат да бъдат решени, без да се използват формулите с първоначално липсващи скоби. Само при задача 3 една от формулите без скоби би улеснила решението, но нейното прилагане не е наложително.

Въпреки това заради възникналото напрежение учениците, чието време за работа не е било удължено, ще получат компенсация - 4 точки, колкото е максимално възможният резултат за задача 3.

Допълнителните точки ще бъдат дадени както на десетокласниците, които в рамките на редовните 90 минути на изпита не са решили тази задача, така и на тези, които са стигнали до правилния резултат въпреки недоразумението с помощните формули. Максималният брой точки на националното външно оценяване остава 100.

Компенсацията се отнася за 30 077 ученици в 740 училища. Не се предвиждат компенсации за десетокласниците, чието време е било удължено и които са имали възможност да работят 90 минути, след като са получили коректните помощни формули, информират от МОН.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Културното е като подготвяш файл за печат, да отпечаташ едно копие, за да провериш дали всичко е както трябва и ако има грешки да ги коригираш. Ама явно пак некой "професионалист" е свършил каквото може..
9
0
 
0
 
! Отговори
Държава Трябва преди 1 година
Да помага, така е Редно при К0мунизъм! А за Индивида - е не само Вредно, но Опасно да Мисли, различно от Партийната Линия!!
8
2
 
2
 
! Отговори
Гост преди 1 година
Колко точки ще им дадат и какви оценки ще им напишат е все тая. По-грамотни децата няма да станат. Дали ще си *** с тройка или *** с петица, пак ще си ***. С родители кефещи се на путин и учители които не знаят как да ползват LaTeX за да съставят документ с математически формули, какво да се очаква.
7
0
 
1
 
! Отговори
училище мъчилище преди 1 година
До БебоПравят го нарочно всяка година, един вид ритуал, за да се подиграват с децата, че ги чака тъпкане, несправедливости, перипетии цял живот. Колкото по-бързо изкласят децата, толкова по-добре за тях, да не поглеждат обратно към тая ферма за полиране на мозъци.
6
0
 
9
 
! Отговори
Бебо преди 1 година
Всяка година от МОН допускат да има проблеми с матурите.Някой носи ли отговорност, не сме разбрали.
5
3
 
2
 
! Отговори
Наска Байконурова преди 1 година
Тия дечурлига не разбират, че само си губят времето с товеа училище. И без това нищо съществено не учат само някаква индоктринация, невидими неща, вещерство, фемиснистични науки и джендъризъм. Единственият урок, който научих в даскало, като видях лудата физичка, е че Земята е плоска, щом тя проповядва небивалици за слънца, планети, космоси и подобни фантасмагории.
4
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе махайте ги тези скоби - за какво са им? Може и цифрите да махнат за да е още по лесно. Оставете децата на мира. Стига сте ги мъчили с това 'смятане'.
3
0
 
5
 
! Отговори
Германец преди 1 година
Някой работи ли си по специалността в татковината ви?
2
0
 
7
 
! Отговори
офффффтопик преди 1 година
До QAНе толкова нивото /ако го разбирам като компетенция/, просто всичко се прави през пръсти, без заинтересованост дали е удачно, удобно, правилно..... все едно местят купчини камъни
1
0
 
16
 
! Отговори
QA преди 1 година
Някой е трябвало да погледне тия pdf файлове, но нивото е супер-ниско навсякъде